Kan man dricka Scotch som har funnits under en lång tid?

July 25

Kan man dricka Scotch som har funnits under en lång tid?


Älskare av skotsk whisky lagra ibland favorit flaskor för en framtida speciellt tillfälle. I andra fall kan flaskor av ett särskilt uttryck hållas för återförsäljning, särskilt om tillgången är begränsad. Ibland, å andra sidan, bara slår en dammig gamla flaskan upp på baksidan av spritskåp. De flesta av dessa flaskor bör vara helt bra att dricka, även om det kan variera beroende på deras tillstånd.

Anti-aging formel

Till skillnad från vin, som fortsätter att åldras och utvecklas i flaskan, sprit som whisky, gin och vodka förblir stabila, varken förbättring eller försämring eftersom åren går. Scotch Whisky Association sägs att en flaska Scotch kommer att behålla sin kvalitet på obestämd tid - om öppnade 100 år efter buteljering, kommer det att vara lika bra eller dåligt som det var den dagen det var flaska. En oöppnad flaska kan motstå ett relativt brett spektrum av lagringsförhållanden, men experter rekommenderar vissa grundläggande försiktighetsåtgärder.

Avskärmning Anden

Scotch bör förvaras i rumstemperatur och bort från direkt solljus. Solljus kan skada flaskans etikett, som kan skada dess andrahandsvärde. I vissa fall kan direkt exponering för solljus också ljusare färgen på whiskyn själv. Men destillatören The Macallan hävdat att whisky utan konstgjorda färgämnen är mycket mindre benägna att blekning i solljus. Vid mycket låga temperaturer, kan vissa whisky bli grumlig, men de bör bli klar igen när återställas till rumstemperatur.

Att hålla en öppen flaska

När en flaska av Scotch har öppnats, blir dess hållbarhet mycket kortare, även om det inte kommer att gå av omedelbart. Ju mer vätska i flaskan kommer i kontakt med luft, desto mer kommer att börja försämras. Whisky Advocate tyder på att en öppnad flaska Scotch bör pågå cirka tre till sex månader. Även en flaska som har försämrats från långvarig kontakt med luften går inte att slå bokstavligen odrickbart; Det kommer bara att förlora en del av sin smak.

Förlänga Magic

Det finns ett antal sätt att hjälpa en flaska Scotch längre. Lagrade flaskor bör vändas upp och ned under några sekunder med några veckors mellanrum, enligt destillatören The Glenlivet. Detta väter korken och hjälper till att förhindra att luft kommer in i flaskan. Ägare som vill förlänga en favorit flaska liv bör dekantera den i en mindre flaska efter den når halvfullt märke för att i flaskan minimera luften. En inert gas spray (vanligtvis marknadsförs som vin bevarare) kan också bidra till att hålla flaskan bra längre.


  

Kommentar