grodyngel Fakta

September 29

grodyngel Fakta


Grodyngel är avkomman av grodor, även om termen grodyngel är också vanligt avsedd att omfatta de unga av salamandrar och vattensalamandrar. Uttrycket omfattar således löst alla små organismer som liknar grodyngel. Grodyngel lever vanligen i vatten tills de växer ben, sedan lever både på land och vatten.

grodyngel

Grodyngel är omogna grodor och paddor som ännu inte har omvandlats till vuxna groda eller padda former. De har svansar att göra det möjligt för dem att röra sig genom vattnet där de kläckts från ägg. Ibland svansen är stor, bred och rundad i slutet; hos andra arter är tunn och slutar som en glödtråd. Den viktigaste egenskapen är att det fungerar som svansen på en fisk som framdrivnings eller framåtrörelse. Svansen har dock inga ben eller brosk i det som helst, eftersom det kommer att försvinna i ett senare skede. Huvudet är i allmänhet uppsvällda, större vid den bakre delen som senare blir grodan kropp och smalare vid den främre änden. Munnen är oftast ett litet hål kantas av mycket små tänder som används för att tugga fast föda, såsom smuts, ruttnande material och alger.

Historia

Grodyngel fossil har hittats i den övre Miocene strata, bevaras genom biofilmer och benstrukturen som kol film. Vissa fossil består av kalciumkarbonat och kalciumfosfat. Det betyder bara grodor hade befintliga ända sedan den tiden. För nyare utveckling är grodyngel som experimenterat på att upptäcka förorenade områden. Genom bio-teknik, har grodyngel gjorts för att lysa grönt på att komma i kontakt med förorenat vatten, föroreningar även mätt genom att lysa på grodyngel en blå lysdiod. Nivån av fluorescens produceras anger mängden föroreningar som finns i området.

ovanliga arter

I vissa arter grodynglet mun har yttre barbels som de i munnen på en havskatt, som används för att känna för livsmedel, särskilt de arter Aglossal Xenopus. I andra som Megalophrys Montana, är munnen en trattliknande utsprång genom vilken grodyngel förankrar sig i upprätt position vid vattenytan. Vissa grodyngel arter är allätare --eating både växter och djur --- och ibland kannibalistiska: de äter andra i sitt slag, särskilt slätter Spadefoot paddor i New Mexico. En speciell art är anmärkningsvärt i att vara transparent. Dessa är de malaysiska och Indian Engystomatid arter av de Callula och microhyla genera.

utvecklingsstadier

Efter spricker genom sina ägg skinn, grodyngel normalt hålla sig till anläggningar som använder en viss del av sin mage, medan de konsumerar sina gulesäckar för näring. I ungefär en vecka till tio dagar, kommer de att börja simma fritt och livnär sig på små växter eller alger. Före nio veckor är över de flesta grodyngel har små bakben visar och huvudet har långsträckt till en form som liknar en groda, men svansen kvar, men kanske kortare. I slutet av den tredje månaden från födseln har grodyngel blivit en froglet, en ung groda.

rovdjur

Grodyngel har många rovdjur och oddsen att överleva kan vara låg. Rovdjur är fisk, större grodor, vattensalamandrar, sniglar, fåglar, ormar och kräftor. De faller relativt lågt på näringskedjan och riskerar att bli offer för någon större eller köttätande djur i sin omgivande miljö.


  

Kommentar