Kaliumbromid för hundar

September 8

Kaliumbromid är en av de främsta behandlingar för hund epilepsi, en störning i hjärnan som involverar onormal elektrisk aktivitet som försämrar ordentlig nerv överföring och utlöser återkommande, oprovocerade anfall. Men eftersom det kan ta upp till fyra månader att nå rätt koncentration i hundens hjärna, är kaliumbromid inte ses som en pålitlig första försvarslinje.

Fakta

Hund epilepsi tar två former: idiopatisk, vilket innebär beslag på grund av någon uppenbar hjärnan abnormitet; och symtomatisk, som har sina rötter i hjärnskador eller annan identifierbar orsak.
Kaliumbromid styr beslag på en cellnivå genom att undertrycka nervaktivitet. Det måste administreras en gång om dagen i vanliga doser under flera veckor innan den når toppnivåer i hundens systemet och tar full effekt.
Eftersom tiden är knapp i de flesta beslag fall kaliumbromid används ofta i samverkan med fenobarbital. När topp kaliumbromidskivor nivåer uppnås kan hunden avvänjas från fenobarbital helt. En lastning, eller större, kan dosen av kaliumbromid ges vid början av behandlingen för att hjälpa till att snabba upp processen.

Historia

Kaliumbromid användes som ett lugnande medel och kramplösande hos människor så långt tillbaka som 1800-talet.

typer

Kaliumbromid finns som både en kapsel och vätska. Flytande form finns i smaker och är billigare än kapseln. Det är också lättare att justera doser vid administrering av flytande kaliumbromid.

överväganden

Kaliumbromid ska aldrig ges på fastande mage. Detta kan undvikas genom att blanda en del med hundens mat eller arbetar kapseln i ett stycke bröd. Infusionen av läkemedlet med mat begränsar potentialen för illamående och kräkningar.
Hundens saltintag kan kraftigt öka hastigheten med vilken bromiden elimineras från kroppen. För mycket salt kommer att innebära bromiden drivs ut alltför snabbt, medan för lite salt inte kommer att avlägsna bromiden tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för toxicitet. Det är därför det är viktigt att saltintag förblir konsekvent under hela behandlingen.

konsultera alltid en veterinär innan du stoppar kaliumbromid terapi, eftersom det är oklokt att sluta ta det plötsligt. Det är föredraget att gradvis avta doser.

fördelar

Till skillnad från fenobarbital, har kaliumbromid ingen effekt på levern. Detta gör det första valet för många veterinärer, särskilt vid behandling av en hund med leverskada. Den är lätt absorberas i kroppen och utsöndras genom njurarna utan svårighet.

varningar

Andra vanliga biverkningar är letargi, svaghet i bakdelen, bristande samordning, ökad urinering och enstaka hudsjukdomar. Sänka dosen bör eliminera eller åtminstone lindra symptomen. De flesta biverkningar försvinner på egen hand i ett par veckor.


  

Kommentar