Loppor och andra fel som besvärar Katter

October 10

Loppor och andra fel som besvärar Katter


Att äga en katt kommer med ansvar för att hålla det friska. Inomhus och utomhus katter kan ibland besväras av insekter som loppor, fästingar, kvalster och löss, som kan orsaka hudirritation, håravfall och andra fysiska krämpor. Det är viktigt att veta vilka insekter kan skada din katt och kontakta din veterinär om du misstänker att din katt har blivit värd för dessa buggar.

loppor

Loppor är små (2-8 mm lång) och kan leva upp till två år. Loppor foder på blod från djur och är inte unika för katter; andra husdjur och vilda djur kan också bli värdar för loppor. Loppor angripa djur när en drabbad djur kommer i nära kontakt med ett annat djur. Loppor kan även leva i möbler och mattor, och din katt kan fånga loppor genom att gå på eller sitter på angripna möbler eller mattor.

Symtom på loppor på en katt inkluderar hudirritation, klåda, rodnad och anemi. Lopp avföring, även känd som lopp smuts, är en annan indikation på ett angrepp. När en loppa lägger ägg på en värd, lämnar hon efter avföring som består av blod som hon har intagit. Enligt Pet Education hemsida, är ett sätt att diagnostisera en loppangrepp att kamma din katt för loppor och sätta något som liknar loppa smuts på ett vitt papper. Om det visar rött när fuktas, är det lopp smuts.

Behandlingen kan innebära over-the-counter schampo och kragar eller medicin som ordinerats av en veterinär.

Fästingar

Fästingar äter andra djur blod och kan leva upp till två år, beroende på art. Liksom loppor, de är inte unika för katter, men kan påverka dem. Fästingar hitta sin väg till ett värddjur genom att klamra sig fast vid träd, gräs eller buskar och väntar på ett djur att borsta upp mot bladverket. Katter som går i högt gräs eller i närheten av skogsområden är mest mottagliga. Fästingar haka på i ett och samma ställe och stanna kvar där, suger blod, tills de ballong upp och faller av.

Den enda symptom på att ha en fästing är förekomsten av felet. Fästingar föredrar att haka på i relativt hårlösa områden såsom öron, så det är en bra idé att kontrollera din katts huvud och öron regelbundet.

Behandlingen består av noggrant avlägsna fästingen från värden med en pincett eller en kommersiell fästing borttagning enhet. Vissa fästingar bär sjukdomar som kan drabba människor samt katter, så bära handskar när du tar bort en fästing. Försök att dra fästingen så nära huvudet som möjligt. Enligt Pet Place webbplats, om en del av fästingen är kvar i kattens hud, du kan antingen försöka ta bort det eller så kan du låta ditt husdjur kropp skjuta ut på egen hand (kattens immunförsvar kommer att behandla fästingen del som en främmande kropp och skapa ett infekterat område som kan driva ut).

öronskabb

Öronskabb är passande namnet mikroskopiska insekter som angriper en kattens öron. De överförs lätt genom att hoppa från ett djur till ett annat, så katter med öronskabb kan behöva skiljas från andra husdjur tills problemet är löst.

Symtom på öronskabb angrepp inkluderar klåda, repor eller gnidning av den infekterade örat liksom en svart skorpa i kattens hörselgången.

Veterinärer kommer att föreslå en lämplig form av medicinering, som kan tillämpas på veterinärklinik eller föreskrivs för tillämpning hemma.

löss

Löss är mycket små insekter som angriper sina värdar när ett djur kommer i kontakt med en annan. De kan överföras mellan arter, såsom från en hund till en katt. Det finns två typer av löss, en som suger blod av sin värd och en annan som biter huden hos sin värd.

Symtom på löss på din katt inkluderar en torr päls, håravfall, klåda och anemi.

Behandlingen kan innefatta kalk dips eller speciella schampo.


  

Kommentar