Exempel på Stamtavlor

October 29

American Kennel Club erkänner nästan 200 hundraser, och listan växer hela tiden. Dessa hundar varierar i storlek, funktion och utseende, men de har alla fått en sak gemensamt: en väldokumenterad stamtavla.

Identifiering

En hund stamtavla är det släkt- linje som användes för att skapa hunden. En stamtavla är viktigt, eftersom det visar att hunden höjdes från en stark linje som möter en rasstandard.

Historia

Vissa stamtavlor går tillbaka århundraden. Exempel på dessa gamla raser inkluderar Rottweiler, Mastiff och Siberian husky.

Tidsram

Under medeltiden var många moderna hundar införs. Raser som kan spåra deras härstamning till denna tidsperiod inkluderar portugisisk vattenhund, Saint Bernard och många typer av terrier.

Betydelse

Den 19th Century var en produktiv tid för organiserad jakt. Detta resulterade i en explosion av jaktraser skapas. Sådana kända jakthundar som tyska wirehaired pekare, engelsk setter och cocker spaniel kan alla spåra sina rötter till denna tidsperiod.

Rolig fakta

Med tanke på hur populära de är, kan det vara förvånande att USA: s två mest gemensamt ägda hundar, Labrador retriever och golden retriever, är relativt nya raser. Båda stamtavlor kan spåras tillbaka till 1800-talet.


  

Kommentar