Vad finns två olika typer av melanin?

February 22

Vad finns två olika typer av melanin?


Melanin är den naturliga substansen som ger färg på huden, håret och iris i ögat. Det finns två typer av melanin, det brunsvart eumelanin och den rödaktiga gula pheomelanin. Generellt ljushyade människor har mer pheomeanlin, medan mörkhyade människor har mer eumelanin. Ultravioletta strålar kan skada huden och melanin fungerar som ett skyddande filter förhindrar penetration av ultraviolett ljus. Om du brukar sola, det är eumelanin ger skydd mot UV-exponering. Om du är benägna att solbränna, det är därför pheomelanin tenderar att bryta ner med för mycket UV-exponering.

eumelanin

Eumelanin skyddar huden genom att absorbera och sedan dispergering ultraviolett energi. I länder med intensiv exponering för solen, som Afrika, Australien och Indien, insättningar av melanin i huden är högre.

pheomelanin

Pheomelanin absorberar även den ultravioletta energi, men i stället för att dispergera den, är den energi som bryts ned. länder nordliga klimat tenderar att vara molnigt och kallt och de människor som bor i dessa områden har den minsta mängden melanin i huden. Skandinaviska länder som Norge, Sverige och Danmark är några exempel.

Bidragande faktorer av melanin

Att vara "okänslighet" har kommit att betyda att du kanske inte vara så lätt förolämpade. Men visste du att det är ett faktum att mörkare flådda människor faktiskt har tjockare hud, och även detta bidrar till filtrerings effekterna av solen? Det motsatta gäller om du är tunt skal. Ju tunnare huden, desto mindre mängd av melanin. Om du är en ljushyad person, blodkärl tenderar att vara närmare ytan. Detta bidrar till den rosafärgad nyans av huden.

Sammanfattningsvis

För de av er där ute som aldrig verkar tan men bara bränna, nu vet du. Suntans är helt enkelt resultatet av både förtjockning och en ökning av mängden melanin i huden.


  

Kommentar