typ av ylletyg

Typer av ylletyg


Varm, mångsidig, andas och resistent mot eld (det pyr i stället för bränning), vatten och rynkor, är ull en av de mest populära tyger i världen. Ull är också naturligt, att spinnas och vävas från rockar av djur. Medan majoriteten av ull kommer från får, inte alla av den gör. Du kan köpa ylleplagg som kommer från getter, kameler, alpackor och även kaniner.

Fårull

Otvivelaktigt har fårull ett hörn på den allmänna marknaden. Det finns fem huvudsakliga raser vars ull används för att göra allt från tunga filtar till högkvalitativa underkläder. Vanligen använda tyger gjorda av fårull är chenille, filt, flanell, gabardin, Melton, tweed och kamgarn. Tweed, gabardin, flanell och chenille är alla strukturerade tyger, medan flanell, Melton och kamgarn är slät. Var och en har en viss typ av plagg den är lämplig för genom tjocklek och textur.

Alpacka och kamelull

Den alpacka är en släkting till kamel. Det finns två raser som producerar 20 olika naturliga nyanser av ull mellan dem. Denna typ av ull är mycket uppskattad eftersom det är extremt lätt och ändå robust och varm på samma gång. Den har en silkeslen konsistens och används för att göra high end kläder samt sängkläder och draperier. Kamelhår har liknande egenskaper men är ännu mer sällsynt och är ofta blandas med andra ull för att göra det mer överkomliga. I synnerhet, är kamelhår uppskattad för sina naturliga varma färger.

Mohair och Cashmere

Båda dessa ull kommer från getter. Mohair ull är från Angora getter och är lätt med en naturlig lyster och mjuk konsistens. Det är robust, inte krossa eller matte, och har en naturlig varierad nyans som är mycket uppskattad, samtidigt som den är lätt att färga. Kashmir getter är legendarisk för sin ull, som är gjord av deras mjuk underull och borstas ut snarare än klippt. Detta gör det en bristvara. Det är mycket varmt och ändå lätt och mjuk, som används oftast i tröjor, underkläder och halsdukar.

Angoragarn

Sann angora ull kommer från kaniner. Det är två och en halv gånger varmare än ull får- och har den bästa möjligheten för alla naturfiber att transportera fukt från kroppen också. De enskilda hårstrån är så lätta och mjuka att de kombineras med andra typer av ull snarare än görs till tyg på egen hand. Angoragarn är mycket dyrt och tillsats angora till något tyg kommer att göra det både mjukare och varmare. Det används i lyx kläder från underkläder till ytterkläder.

Vad är kamgarnsull?


Kamgarn ylletyg har fått sitt namn från byn Worstead i nordöstra Norfolk, England, när Edward III uppmuntrade flamländska invandrare att lösa och snurra de långa stapel fleece i Norfolk får. Termen kamgarn avser en viss metod för spinning som resulterar i ett garn med en mycket snäv vridning. När denna tätt tvinnade garn vävs till tyg, är resultatet en ylletyg som är både stark och varm med en slät, mjuk yta.

ull fleece

All ull börjar sitt liv på baksidan av ett får. Under våren och sommaren, är fåren klippt och fleecegraderas och sorteras efter storlek, kvalitet och färg. De plundrar sedan rengöras för att avlägsna all smuts och föroreningar, torkas sedan och beredda för spinning.

bearbetning

Skillnaden mellan en normal ull och en kamgarnsull börjar med beredningen av fleece som är kardad och kammad. Under kardning är ullen passerar mellan block eller rullar med rader av metall tänder, och drog i motsatta riktningar för att separera och platta fibrerna. Kamgarnsull sedan genomgå en extra process som kallas kamning. Denna ytterligare Justerar och jämnar ullen i de långa fibrerna som behövs för kamgarn spinning.

Kamgarnsull Garn

Garn som säljs som kamgarn vikt hänvisar ofta till en stickgarn som stickar med en spårvidd på cirka fyra till fem stygn per tum. Vikt beskrivning av garn kan inte hänvisa till den process som används för att snurra det, och för att ytterligare komplicera saken för casual knitter, kan garn också beskrivas som kamgarn spunnet, finns i flera olika vikter från böter till chunky.

Kamgarnsull Tyg

Kamgarnsull tyger är mjukare och mer tätt vävt än andra typer av ylletyg. Detta slitstarkt tyg draperier väl och kommer att hålla ett veck, vilket gör det en gemensam tyg val för sådana plagg som formella kostymer.

Typer av rutigt tyg


Tänk på rutigt tyg, och bilder av Skotska högländerna kan komma att tänka på. Rutiga tyger är inte begränsade till de Tartans i Skottland, dock. Plädar finns i fyra grundtyper. Plädar används i kläder och heminredning samt någonstans mönster används, såsom tillbehör som ryggsäckar, brevpapper och datum böcker.

madras

Bär Madras pläd och du kommer sannolikt att förknippas med den preppy uppsättningen. Den använder ljusa färger för att göra en rutig design som är tryckt på lätt bomullstyg. Prepsters och landsklubb anammat det efter den övre jordskorpan i Storbritannien gjort det populärt. Brittiska officerarna tog med den hem från Madras, Indien, i slutet av 1800-talet. Indiska vävare det inspirerades av de skotska tartans bärs av en del av trupperna, och används vegetabiliska färgämnen för att skapa färgstarka tyger. Denna pläd är perfekt för sommaren, så att du ser det vanligen på sommar jackor, shorts och även badkläder.

tartans

Tartans är plädar som representerar specifika skotska regioner och klaner. Detta pläd använder ljusa och mörka färger på ylletyg. Dess historia diskuteras, men de flesta är överens Tartans påbörjade innan Jesus Kristus föddes. Hela byar hade samma Tartan i någon form av kläder, oftast på grund av byvävare gjort en mycket lång bult av tyg som alla används för att göra kläder. Den mest anmärkningsvärda Tartan kläder är kilt. Men tartan tyg och mönster nu gjort i alla typer av kläder och accessoarer.

Glen Plaid

Glen pläd använder en kombination av små och stora kontroller för att skapa en houndstooth design. Det kommer från Glen Urquhart, Skottland, och kallas Glen Plaid för kort. Det är tryckt på ull och det dyker upp oftast i mäns och kvinnors blazrar, kostymer och rockar. Men det är också populär som ett mönster på andra plagg, såsom sidenslipsar, scarfs och näsdukar. Det är även i vissa sängkläder samlingar. Glen pläd skrivs traditionellt i dämpade brunt och grått, men moderna designers ut det i alla färger.

Buffalo Check

Buffalo check pläd är namnet på ett mönster av stora fyrkantiga kontroller i två olika färger. Detta pläd är så mycket i samband med amerikanska skogsarbetare som Tartan förknippas med skottar. De skogsarbetare bar ofta röda och svarta Buffalo KOLLA jackor av ull och Buffalo KOLLA skjortor gjorda av flanell. I själva verket började Woolrich företag som gör Buffalo KOLLA skjortor tillbaka i 1850. I dag är Buffalo KOLLA plädar användas för alla typer av kläder och hem varor.

Typer av Habanero Paprika


Habanero paprika är officiellt de hetaste peppar i världen. Hot Peppers är klassade enligt Scoville skala och enligt Scoville, habaneros varierar från 100.000 till mer än 1 miljon Scoville enheter. Omogna habanero paprika är gröna och när mogna, deras färger kan variera och övergå till orange, röd, vit, brun eller rosa. Namnet på denna peppar tros ha kommit från Havanna där dessa paprika ursprung.

Scotch Bonnet Pepper

Scotch bonnet peppar har en tunn, vaxartad kött, liksom de flesta habanero paprika, men det är av en annan sort, eftersom det har en annan typ av pod. För blotta ögat, är Scotch hättan nästan omöjlig att skilja undantag för dess mindre storlek Värme nivå Scotch motorhuven är på mediesidan så långt som habanero paprika berörs. Det är mest populär i Karibien.

röd Savina

En annan populär sort av habanerro peppar är den röda savina. Det var en gång rankad som "världens hetaste krydda" i "Guinness Book of Records", men har sedan dess besegras av buth naga jolika peppar. Red Savina paprika poäng upp till 577,000 enheter på Scoville skalan. Denna typ av peppar är uppfödd att producera varmare, tyngre och större frukt än vanliga habaneros.

Buth Naga Jolokia Pepper

När mogen, dessa paprikor mäter cirka 2,4 inches till 3,3 inches och är orange eller röd färg. Denna typ av habanero odlas i nordöstra delar av Indien och i Assam tillstånd. Den buth naga Jolokia bedömdes som den hetaste peppar i världen 2009, rating upp to1,041,427 Scoville enheter. Den buth naga Jolokia peppar typiskt kallas ghost chili eller ghost peppar i USA.

Datil Peppers

Datil paprika är något mindre hot än apelsin habanero och har sötare, fruktigare smaker. De varierar i värmeintensitet mellan 100.000 och 300.000 Scoville enheter. Även Datil paprika odlas över hela världen, är de flesta odlas i St. Augustine, Florida, där det finns en årlig Datil Pepper Festival.

Ostron är en distinkt grupp av tvåskaliga blötdjur och en av de vanligaste odlade skaldjur. Även om det finns massor av olika typer av ostron som kan hittas i hela världen, sex arter dominerar i USA: flat, Olympia, Atlanten, Stilla havet, portugisiska och Kumamoto ostron. Var och en av dessa arter har sin egen distinkta smak och konsistens.

Ostrea Edulis - Platta ostron

Runda och symmetriska, dessa ostron är mycket smakrika och mycket dyra. I USA är de i första hand odlas i Maine och Pacific Northwest. De mest populära sorten, Belon ostron, odlas i Bretagne regionen i Frankrike och är kända för sin syrlig smak, som ofta beskrivs som liknar garvsyra havsvatten. Platta ostron bör aldrig tillagas och är tillgängliga under sommarmånaderna när de leker, som konsistens och smak är signifikant.

Ostrea lurida - Olympia Ostron

Native till nordvästra USA, Olympia ostron är mycket små - i genomsnitt storleken på ett kvartal. De har en söt, metallisk smak och en god eftersmak. Liksom platta ostron, bör Olympias inte kokas och är också tillgänglig under sommaren.

Crassostrea virginica - Atlantic Ostron

Atlantic ostron odlas från Prince Edward Island ner till Mexikanska golfen, så smak och konsistens kan variera en hel del. Northern ostron är vanligtvis något sötare och fastare än södra sorter och bättre äts råa.

Crassostrea Gigas - Pacific ostron

Han är född i Japan, är Pacific ostron också odlas på västkusten i USA och har kommit att dominera ostron marknaden. Pacific ostron kan bli upp till 12 inches lång, vilket gör många sorter för stora och svåra att ätas råa. De bästa sorterna för servering rå inkluderar California-odlade Mad River och Tomales Bay ostron och Totten ostron som odlas i Washington State Puget Sound.

Crassostrea angulata - portugisiska ostron

Native till Spanien och Portugal, dessa ostron nu allmänt odlas i Bretagne regionen i Frankrike. Medan odlas i samma region som de europeiska platta ostron, är smaken av portugisiska ostron inte så robust eller komplicerade så många av sina europeiska motsvarigheter och de bör inte normalt serveras råa. När den främsta ostron i Europa, var arten drabbats av sjukdom i slutet av 1960 och är inte längre lika populärt kommersiellt.

Crassostrea Kumamoto - Kumamoto ostron

Kumamoto ostron är en typ av jätteostron som ibland får sin egen art namn på grund av sin popularitet och distinkta utseende och smak. När odlas endast i Japan Kumamoto Bay, är de nu allmänt odlas längs hela västkusten i USA. Känd för sin svarta skalet, Kumamotos har en delikat och smörig smak.

I sötpotatis familjen, hittar du många sorter av former, storlekar och färger. Med sin distinkta rödaktig färg och aptitretande smak, kan röda sötpotatis framställas genom kokning, sauteing, stekning, grillning och mosa.

Okinowa Sötpotatis

Även om dessa typer av sötpotatis är inte initialt mycket att titta på, när du skär dem öppna, kommer du att behandlas med en rik färg rött, rosa eller lila inuti. De kan rostas, kokt eller mosad och är höga i antioxidanter.

Georgia Jet

Georgia Jet sötpotatis har en mörk röd hud och en djup orange färg inuti. Det är fuktig inuti och är känd för sin distinkta smak. Prova en kokt eller sauteed.

Den Garnett Sweet Potato

Den Garnett sötpotatis är ofta kallas den lila yam och har en stor, obskyr form med en lila / mörkröd färg och djup orange kött. Garnett är mjuk, fuktig och bra med vit tryffel.

Beauregard Sweet Potato

Förmodligen den vanligaste av sötpotatis är Beauregard känd för sin röda tonas hud och ljust orange inre kött. Det är läcker när det bakas, kokt, mosad eller stekt.

Jewell Sweet Potato

Liksom Beauregard potatis, är Jewell sötpotatis anses mer orange än röd, men det är värt att nämna för sin silkeslena, mjuka konsistens och rik smak.

Vilken typ av socker till toppen en Creme Brulee?


Creme brulee, en klassisk fransk bakad vaniljsås subtilt smaksatt med vanilj bönor, har ett varumärke som lager av karamelliserat socker som sprickor med kranen av en sked. Även populärt i fina gourmetrestauranger, är creme brulee fortfarande enkelt att göra hemma. Om du kan hantera ett kök fackla, då kan du caramelize socker. Men när det gäller att besluta om vilken socker som fungerar bäst, kan de val lämnar du skrapa huvudet.

Nyanserna i Sugar

Klassisk creme brulee recept kräver caramelizing med socker. Men i många fall, den typ av socker är inte specificerad. Ofta är det föredragna sockret för caramelizing superfin socker eller vanligt strösocker. Ju mindre sockerkristaller, desto snabbare karamellise inträffa. I "Mastering the Art of French Cooking" Julia Child föreslår att man använder farinsocker att karamelliseras din vaniljsås. Även fuktigare och clumpier än vitt strösocker, har farinsocker en rikare och mer distinkt karamellsmak perfekt för recept som blandar icke traditionella ingredienser i vaniljsås såsom pumpa och kryddor. Råsocker fungerar också, även om de sockerkristaller är större och hårdare, och kräver därför mer värme för att uppnå karamellise. Ju längre tid det tar att caramelize sockret, desto mer sannolikt är det att vaniljsås kommer att börja smälta.

Med användning av en Blåslampa

När det gäller caramelizing, kök skärbrännare är det snabbaste och enklaste sättet att få jobbet gjort. Strö ett tunt lager av socker över den bakade och kyls vaniljsås och antända brännaren. Flytta handen sakta fram och tillbaka, så att åtminstone 2 inches från ytan av vaniljsås. Som socker smälter, kommer det att börja caramelize. Om så önskas, lägga till ytterligare socker och upprepa processen. Köks skärbrännare kan köpas på hårdvara eller kök leverans butiker.

Använda Broiler

När du inte har ett kök blåslampa, kommer broiler i ugnen också arbeta för att caramelize sockret på vaniljsås. Strö ett tunt lager av socker på toppen av den bakade och kyls vaniljsås. Vrid broiler på hög och använda en plåt för att transportera vaniljsås i ugnen. Placera bakplåten i mitten av gallret, med vaniljsås 2 till 3 inches bort från broiler värme. Håll ett vakande öga på vaniljsås och ta bort den inom tre till fyra minuter, eller när sockret har smält och karamelliserat.

Tips för effektiv Carameliziation

Se till att din vaniljsås har kylt under minst fyra timmar innan du börjar att strö och karamelliseras sockret. Strö ungefär 1/8 tum på socker vaniljsås. Använda för lite socker kommer att förhindra karamellise; att använda för mycket socker eller mycket naturligtvis socker kan lämna din vaniljsås med okokt socker. Skaka ramekin försiktigt för att jämnt fördela sockret. Rengöra kanten av ramekin innan flammande eller broiling att förhindra socker från att fastna.

Olika typer av svarta oliver


Svarta oliver, till skillnad från gröna oliver, kvar på trädet och inte skördas förrän de är helt mogna. De många olika typer av svarta oliver härrör från den region där de odlas och de metoder som används för att bevara dem. Grekiskt, Marockanskt, spanska och franska svarta oliver har egna distinkta smaker och användningsområden.

Grekiska svarta oliver

Kalamataoliver är grekiska svarta oliver ofta serveras som aptitretare. De är i sidled slitsas för att medge den vinäger i vilket de är indränkt att penetrera hela oliv.

Kalamataoliver plockas när de är svarta, men inte övermogna eller rörd av frost. De är först förseglas i saltlake för att stimulera jäsningen som minskar oliv naturliga bitterhet. Dessa oliver är något bitter och salt med en rik, fruktig smak.

Den grekiska Megaritiki oliv är en annan svart oliv typ som plockas när övermogna, tvättas och placeras i korgar med torrt salt. Salta oliver har mycket liten bitterhet och ser ut som russin. Dessa oliver används huvudsakligen som aptitretare i Grekland och serveras med den grekiska dryck, ouzo.

Marockanska svarta oliver

Marockanska svarta Façon Grece oliver, även kallad "bakade" oliver, skördas när de är mogna och när deras oljehalt varierar från 8 till 12 procent. De upprepade gånger dränkts i saltlake och sköljas, sedan torka i tre dagar.Rummen oliver lagras sedan i tunnor innehållande salt och rullade medurs en gång i månaden under tre månader. Som ett resultat, oliverna har en distinkt salt smak och är mjukt och glansigt. Något bitter, de används för matlagning marockanska rätter som couscous.

Spanska svarta oliver

Tre svarta bordsoliver odlas i Spanien: Hojiblanca, manzanilla och Gordal. Alla tre kan vara antingen grön eller svart. De gröna oliver görs svart genom en oxidationsprocess.

Den vanligaste spanska svart oliv är Hojiblanca, som behöver mer solexponering än de andra två typerna och skördas senare än de andra. Denna oliv används ofta i sallader eller skära upp och skalades på toppen av rökt lax och riven manchego-ost.

Manzanilla oliver är små och välsmakande med en något lemony smak. De är endast odlas i Sevilla, till skillnad från Hojiblanca, och används vanligen som aptitretare serveras med vin, bröd och alioli.

Gordal svarta oliver är tre gånger större än Manzanilla oliver och även odlas endast i Sevilla. Dessa är specialitet oliver som ofta är fyllda.

Franska svarta oliver

Nyons svarta oliver är salt härdade oliver från Provence. Dessa svarta franska oliver är runda, fett och rynkig. De har många kulinariska användningsområden, och används på franska vitlöksbröd.

Nicoise oliver är små, jämna och ovala och används för att smaksätta Nicoise sallader. De har en frisk, fruktig smak.

Typer av kläder Knappar


Historiker är inte riktigt säker på när den första knappen gjordes men de gamla grekerna och etruskerna tros ha använt knappar och loopar, och gamla pers knäppt upp sina stövlar. Knappar är inte bara användbart men har gjorts till små konstverk också. De kan sys på tyget genom hål borrade i dem, eller genom ett skaft i ryggen. Knappar är gjorda av alla typer av material.

Metall, Crystal, färgat glas

Många knappar är gjorda av metall, färgat glas och kristall med Swarovski är den mest lysande. Dessa görs och används av topp couturiers och är dyra. Dessa knappar kan göras till de former av gyllene musselskalen med pearlized pärlor kikar ut från mellan gångjärnen. De kan vara gjorda av polerad och mångfacetterad jet, som var mycket populär under änkestånd drottning Victoria. De kan krönta med diamante, med tie-please stöd.

Ben och lera

Nepalesiska pärlor kan handcarved ut av ben med benet kvar med sin naturliga färg eller färgade. Afrikanska hantverkare göra knappar av horn kvar från slakteriet. Brasilianska knappar är gjorda av sten som marmor, kvarts och hematit. Hantverkare använder diamant tippas borr för att göra hål. Australiska aboriginerna gör lera knappar som visar scener från deras Dreamtime, eller historia. Indiska knappar kan göras från lac, ett harts som utsöndras på träd av vissa insekter.

Trä, bambu, grönsaker Ivory Pearl Shell

Knappar kan göras av polerat eller opolerat trä, men dessa knappar bör tas bort från kläder före tvättning eller torkning eftersom naturliga oljor kan tvättas ur dem. Växla knappar, som är gjorda av stavar och vänt på en svarv, kan göras från bambu. Det finns även knappar gjorda av vegetabiliska elfenben, även känd som Corozo, från Sydamerika. Vackra knappar är gjorda av pärla skal från den australiska pärla ostron, eller från abalone, som kallas paua i Nya Zeeland. Dessa knappar är skimrande.

Knappar för barn

Några mycket färgglada knappar är kul för barnkläder. De kan vara gjorda av kasein, plast eller nylon och görs till kvadrater, trianglar, pastiller, växlar, daisy eller stjärnor. Andra kan göras av modellera i form av nyckelpigor, fjärilar, noter, clockfaces eller Santa Claus huvuden.

antikviteter

Antika knappar kan hittas i loppmarknader och second hand butiker. Nederländska silverknappar kan vara 2 1/2 inches runt och kan ha använts som pengar. Spangled knappar användes på banan klänning och evening och kan göras av emalj på borrat förgylld mässing, eller klistra diamant som i silver. Stora utsmyckade knappar med stora juveler i centrum var slitna på rockar och kappor från omkring 1890 till 1920-talet. Österrikiska knattar var också modet på den tiden. De var små metallknappar bärs i rader på ärmarna och livstycken.

De typer av natten Bagage Satchel


Att hitta rätt typ av natten bagage är viktigt när du reser. Även om det är bara för en natt, måste väskan för att kunna hålla alla dina saker och passar dina behov. Det finns många typer av kassar, allt från frilufts klassisk och handenheten till hjulen. Det är viktigt att titta igenom val tillgängliga och hitta vad som fungerar för dig.

PERSEDELSÄCK

En väska är ett klassiskt val för natten bagage köpare. Denna typ av påse tenderar att vara tyg och handdator, med möjlighet till en axelrem. De har inte flera fack --- istället, du bara lägga allt inuti och zip påsen. De finns i många färger, och medan tyget är ett ekonomiskt och allmänt tillgängliga val, de även i läder och dekorativa material.

Ryggsäck

En camping-typ ryggsäck är ett alternativ för övernattning bagage, särskilt när du kommer att behöva bära den under långa perioder, och naturligtvis när du faktiskt camping. Dessa ryggsäckar är stora, och utöver traditionella axelband också rem runt midjan för extra stöd. De har gott om utrymme och kan även hittas i vattentätt material.

rullande bagage

Rullande bagage är bra när man måste gå igenom hotell och flygplatser och måste flytta runt en hel del. Denna typ av natten väska tenderar att vara en miniatyr av en resväska och har hjul och ett handtag som dras och expanderar för extra komfort och lätthet i transporter. Påsarna har normalt en huvud stora kammaren och en ficka eller två på locket.

Kassar

För de tider som du vill eller behöver vara mer fashionabla det nu överdimensionerade kassar som görs för att vara över natten bagage. Medan påsarna se snygg och sätta ihop, har de utrymme och hållbarhet som behövs för att resa över natten. Dessa kommer i många Fashions, färger och tyger, vilket gör det lätt att hitta den bästa för dig.