smittsam tandköttsinflammation katt

Naturlig botemedel mot tandköttsinflammation i Cats


Tandproblem är mycket vanliga hos katter, särskilt hos äldre kattdjur. Tandkött blir inflammerad när matrester och bakterier samla längs tandköttskanten och bildar plack. Om plack inte tas bort, kommer det att hårdna till tandsten, vilket kan irritera tandköttet och orsaka inflammation. Tecken på att din katt kan lider av tandköttsinflammation är aptitlöshet och rött, svullet tandkött. Om din katt lider av tandköttsinflammation, behandla henne med några säkra och naturläkemedel.

C-vitamin

Ge din katt några C-vitamin för att minska tandköttsinflammation. C-vitamin är ett viktigt näringsämne som används för att stödja immunförsvar. Blanda 150 mg C-vitamin pulver i din katts mat en gång om dagen för att hjälpa till att läka sina inflammerat tandkött.

Aloe Vera Gel

Applicera lite aloe vera gel för att lugna inflammerat tandkött. Aloe vera är en populär lokal behandling eftersom det läker inflammerad tandköttet och lindrar smärta i samband med tandköttsinflammation. Applicera en liten mängd på din katts tandkött två gånger om dagen tills tandköttsinflammation är borta.

coenzym Q10

Coenzym Q10 är en kraftfull antioxidant som kan minska tandköttsinflammationer. Ge din katt 10 mg en gång dagligen i sin mat för att minska svullnad i tandköttet och förbättra den allmänna tandhälsan.

myrra tinktur

Myrra, en sap-liknande substans som kommer från barken av träd, kan minska tuggummi svullnad och inflammation. Tillsätt 1 tsk tinktur till en kopp vatten och sprida det på din katts tandkött dagligen med en spruta. Du kan också använda en mjuk tandborste om du inte har en spruta.

kryddnejlikeolja

Kryddnejlika olja är också en populär naturlig behandling av tandköttsinflammation. Kryddnejlika är kraftfulla örter som kommer att döda de bakterier som har orsakat tandköttsinflammation. Applicera en liten mängd av kryddnejlika olja på en bomullstuss och försiktigt gäller för din katts tandkött två gånger om dagen tills tandköttsinflammation avtar.

Förebyggande

Ta din katt till veterinären för årliga tandkontroller för att upprätthålla god tandhälsa. Borsta din katts tänder dagligen med en mjuk tandborste och katt formulerade tandkräm. Ge henne tandsten kontroll godsaker att hjälpa till att kontrollera tandsten och förhindra tandköttsinflammation.

Hur man behandlar en katt med en svår tandköttsinfektion


Katter som lider av en allvarlig tandköttsinfektion har troligtvis eller är i början stadier av utveckling av katt gingivit (tandköttsinflammation). Dålig andedräkt och röda tandkött är båda goda indikatorer på problemet. En veterinär kan ställa diagnosen efter att ha utfört flera laboratorietester. Nästan alla katter utveckla gingivit vid någon gång i sitt liv på grund av bristande tandhygien.

Instruktioner

1 Gör ett besök till din veterinär för att se om din katt har en tandköttsinfektion. Antibiotika och antiseptiska aktuella geler kommer att ordineras om en infektion föreligger.

2 Ge din katt antibiotika tills tandköttsinfektion rensar upp. När infektionen är borta, kan du börja behandla sjukdomar i tandköttet som sannolikt orsakade infektionen.

3 Använd antiseptiska aktuella geler på din katts tandkött om de har ordinerats. Detta kommer att behandla gingivit.

4 borsta kattens tänder åtminstone några gånger i veckan. God tandhygien är viktigt för att förhindra framtida infektioner.

5 Mata din katt torrfoder. Denna typ av livsmedel är slitande och förhindrar plack och tandsten på tänderna.

Vilda katter och tandköttsproblem


Vilda katter skiljer sig från strays i att förvildade katter är vilda och har aldrig haft ett hem. En bortsprungna katt är troligen en tidigare huskatt som har förlorat sina home.Feral katter inte har några fler sjukdomar än andra katter. Men om de blir smittade med en tandköttsproblem, chanserna att sjukdomen kommer att bli allvarligare är stor. Förvildade katter har inte tillgång till rutinsjukvård så det finns mycket liten chans att det blir en diagnos och chans för behandling av sjukdomen om katten är en del av ett hanterat vilda kattkolonin.

Orsaker till tandköttssjukdomar i vilda katter

Den medicinska termen för tandköttssjukdomar är gingivit. Det är bäst beskrivas som en inflammation i tandköttet. Det kan påverka det område som omger en enda tand, eller det kan förvärra ett större område, och orsakas av en ansamling av plack på tänderna. När plack byggs upp, orsakar det tarter. Tarter är gulaktig substans som finns längs tandköttslinjerna.

Tandköttsproblem kan också vara sekundärt till FeLV eller FIV (katt leukemi eller kattimmunbristvirus).

symptom

Symptomen på tandköttsinflammation är smärta, svullet tandkött, rodnad, dregla (dreglar), brist på intresse för mat och tandlossning. Dålig andedräkt är också förknippat med sjukdomar i tandköttet, som blöder och vikande tandkött.

farorna

Gingivit kan vara en livshotande sjukdom i hemlösa, vilda katter. Tandköttet är vaskulära och blöder lätt. Bakterier från tandköttsproblem kan infiltrera blodsystemet, orsaka stora inre skador. En annan risk för sjukdomar i tandköttet i vilda katter är att de inte kommer att äta eftersom de är oförmögna att eller för att det är smärtsamt att försöka.

diagnostisera

Om du är orolig för att en vild katt i en koloni som du har att hantera kan ha blivit sjuka på grund av gingivit eller annan tandköttsproblem, är det viktigt att försöka få katten till veterinären för behandling. En ledtråd som en vild katt lider av gingivit blir matrester i kattens skålen. Katten kan köra till matskål men sedan inte kan äta. Det kommer att ta lite observation och tålamod från din sida för att avgöra om en viss vild katt beter sig på detta sätt.

Att behandla en Vild katt med tandköttsproblem

När du har identifierat en vild katt med tandköttsproblem, försöka fånga katten med humana fälla gjorda speciellt för detta ändamål. Humana fällor är allmänt tillgängliga via din veterinär, räddningsorganisation eller djurkontroll anläggning. Få vilda katten till en veterinär så fort som möjligt är viktigt för hälsan hos katten. Din veterinär kommer sannolikt söva katten och tenderar att hans tänder. Eftervård kommer att innebära antiinflammatoriska läkemedel och / eller profylaktiska antibiotika.

Felint immunbristvirus (FIV) är en mycket vanlig sjukdom som drabbar ungefär en i 10 katter över hela världen. Medan FIV kan vara försvagande, kan mest infekterade katter leva hälsosamt, meningsfullt liv.

FIV Defined

FIV är en lentvirus som är något liknande det virus som orsakar felin leukemi. Dess effekt på en katt liknar den effekt som hiv har på människor.

symptom

En katt kan ha FIV i flera år innan det börjar visa symptom. Katter med FIV bli benägna att täta infektioner, och kan ha håravfall, svullna lymfkörtlar, diarré, ögonproblem, urinvägsproblem och tandköttsinflammation.

Förebyggande

FIV är inte mycket smittsam, och det är oftast överförs genom bett, sexuell kontakt, och mellan en mor och hennes kattungar. FIV-vacciner är tillgängliga, men de är inte alltid effektiva.

Prognos

Med god vård, kan en katt med FIV lever flera år efter diagnos, men vissa katter med FIV dör inom några månader. Prognosen beror på kattens exponering för opportunistiska infektioner, inklusive bakterier och virus.

korrekt Care

En katt som är känd för att ha FIV bör hållas inomhus och borta från andra katter. En balanserad kost och full överensstämmelse med föreskrivna behandlingar kan både förlänga och förstärka kattens välbefinnande.

Cat tandköttssjukdomar


Tandköttssjukdomar hos katter orsakas av skada, en missbildning i munnen eller från ruttnande mat eller päls som fastnar på och mellan tänderna. Om inte fångas i tid, kan smärtan göra katter inte äta ordentligt. Men ju förr de fångas, desto bättre kattens möjligheter att tillfriskna.

typer

Först, utvecklar en katt gingivit. Om den inte behandlas, då gingivit förvärras i tandlossning och karies.

symptom

De vanligaste symptomen på tandköttsinflammation eller peridonatal sjukdom är aptitlöshet, dålig andedräkt, dreglande och inte kunna korrekt brudgummen själv. Om du kan öppna kattens mun, kommer tandköttet ser röd i stället för en ljusrosa.

överväganden

Enligt Holly Nash, DVM, äldre katter Siamese eller orientaliska kort hår är mest benägna att utveckla sjukdomar i tandköttet, liksom katter som har felint leukemivirus eller vinterkräkvirussjukdom.

Behandling

Enligt "Cat ägare hem Veterinary Handbook," behandling innebär att sätta katten under bedövning, få en professionell rengöring av tänder och borttagning (vid behov). Antibiotika kan ges om tandköttet är öppna eller fyllda med pus.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga sjukdomar i tandköttet hos katter är att borsta sina tänder. Om katten tål krispigt mat, som också bidrar till att hålla tänderna i gott skick.Katt tuggar problem kan vara svårt att diagnostisera eftersom katter inte visar smärta lätt. Eftersom de flesta katter är stoiska, som ägare, måste du följa din katt och undersöka honom oftare om du misstänker att något är fel. Konstigt beteende som du normalt inte skulle se i din katt, såsom gömställe eller brist på grooming, kan vara en indikation på ett problem i kattens mun. Viktminskning är ett tecken på att din katt kan ha en tugga problem.

Instruktioner

1 Erbjud din katt en skål med mat och se honom äta. Har han vända och gå därifrån? Har han plocka på det? Ser han hungrig och försöker att äta men släppa det? Dessa är alla tecken på möjliga munnen eller tandproblem.

2 Titta på din katt övergripande fysisk kondition. Har din katt nyligen gått ner i vikt? Har han verkar välvårdade eller ser han Råttis? Något som ser utöver det vanliga kan vara ett tecken på en tand eller tandköttet problem.

3 Lukta din katt andedräkt. Är det stinker som gamla strumpor eller luktar det neutrala? Stinkande andedräkt är ett säkert tecken på tandköttsinflammation (en tandköttsinfektion) eller abscessed tand.

4 Lyft upp din katt läpp försiktigt och undersöka sina tänder och tandkött, om han gör att du kan röra munnen alls. Leta efter rodnad på tandköttet eller klumpar eller knölar över tänderna. Leta efter ackumulerade tandsten, som är ett tecken på tandköttsinflammation.

Om din katt väser, swats eller flyttar bort snabbt, är det ett tecken på att han är förmodligen i smärta och inte vill bli rörd!

5 Inspektera gommen, om han fortfarande är så att du kan titta in i hans mun. Leta efter ovanliga klumpar, vilket tyder på infektion eller en tumör. Dessa kommer definitivt att orsaka tugga problem.

6 Gör ett möte med veterinär om du hittar något ovanligt, eller om du inte kan hitta orsaken men symptomen kvarstår.

Tips

  • Försök inte att hantera en arg eller aggressiv katt - du kommer att repas eller bit.
  • Om din katt visar något tecken på obehag, sluta. Ta din katt till veterinären för en fullständig prövning.

Symtom på dålig andedräkt och rött tandkött i Cats


Som ni kanske förstår, kan dålig andedräkt och inflammerat tandkött vara ett tecken på en tand problem i din katt. Men vad du kanske inte vet är dessa kan också vara symtom på mycket mer allvarliga sjukdomar. Kronisk dålig andedräkt och tandköttsinflammation är aldrig normalt och bör behandlas av din veterinär.

tandproblem

Den mest sannolika orsaken till dålig andedräkt och röda tandkött hos katter är behovet av rengöring av tänder. I detta fall är den dålig andedräkt liknande som hos människor. Din veterinär kommer att rensa din katts tänder och kommer sannolikt att instruera dig om hur man följa upp med regelbunden tandborstning.

Cancer i munnen

Dålig andedräkt är också ett symptom på katt oral skivepitelcancer. Detta är en snabbt spridande cancer i munnen. Andra symtom är överdriven dreglande eller dregla, blödningar från munnen, lösa tänder, aptitlöshet, svårigheter att svälja och svullnad i ansiktet eller i munnen. De mest sannolika orsakerna är kemikalier eller gifter i din katts miljö. Dessa kan bestå av cigarettrök, burkarna där kattmat säljs och även de aktiva ingredienserna på loppkragar. Kom ihåg att katter putsa sig ständigt med sina tungor, vilket kommer i kontakt oralt med gifter.

Tecken på allvarliga sjukdomar

Dålig andedräkt hos katter kan också vara ett tecken på andra livshotande tillstånd. Om den har en söt, fruktig doft och följer viktminskning och ökad törst, kan det tyda på diabetes. Om det luktar ammoniak och följer dålig aptit, viktminskning och ökad törst och urinering, kan det tyda på njursjukdom. Om det är fult och åtföljs av kräkningar, gulsot och buksvullnad, kan det tyda på leversjukdom. Uppenbarligen alla dessa tillstånd kräver omedelbar veterinärvård.

Behandla tandköttssjukdomar i kattungar

Diagnos

Vanligtvis tandköttsproblem, även känd som gingivit förekommer i äldre katter. Men bara för att du äger en kattunge betyder inte att hon inte kan få tandköttsinflammation. Villkoret är känd som juvenil debut gingivit och kan förekomma i någon typ av kattunge, även om det är vanligare hos renrasiga katter. Din veterinär kan kontrollera om tandköttsproblem i din kattunge på henne checkup, eller så kan du kontrollera gingivit själv om du märker att din katt har problem tugga torrfoder, blödningar i tandköttet, har alltför dålig andedräkt, eller upplever smärta och svullnad i tandkött. Om du märker något av dessa symtom, ta kattungen till sin veterinär så snart som möjligt.

Behandling

En kattunge som diagnostiseras med tandköttsproblem kräver daglig omsorg och uppmärksamhet från sin ägare. Om gingivit är obehandlad i flera år, kan den utvecklas till parodontit, vilket kräver dyrare och svåra åtgärder. En katt med gingivit behöver daglig tandborstning med en katt tandborste och speciell tandkräm från din veterinär. Periodontal sjukdom, å andra sidan, kräver katten som skall slås ut med hjälp av anestesi och ges en fullständig rengöring av en veterinär.

tandborstning

Din veterinär kommer att ge dig kattunge tandkräm och en speciell tandborste. Använd inte mänskliga tandkräm på din kattunge eftersom hon inte kommer att kunna hantera de kemikalier som orsakar tandkräm att skumma. En katt tandkräm innehåller inte natriumlauretsulfat fann skummedlet i de flesta mänskliga tandkräm. Även om du kan hitta en tandkräm utan natriumlauretsulfat är det absolut inte rekommenderas för kattungar. Först får din kattunge vana vid att ha huvudet höll upp i luften och tandköttet dras tillbaka. Försök inte att borsta tänderna ännu. belöna alltid din kattunge för gott uppförande i detta läge. När hon används till detta läge, försiktigt in tandborsten i sidan av tandköttet. Belöna omedelbart med en behandling. När hon accepterar denna behandling, bör du kunna borsta ordentligt upp till två minuter utan mycket kamp.

Vad är involverad i tänder Rengöring av katter?


Många katter någon gång i sitt liv kommer att behöva en professionell tandrengöring. Renrasiga katter verkar vara högre risk att utveckla tandsjukdomar, men mindre än 10 procent av katter kommer att göra det genom livet utan att uppleva tandproblem. Parodontit är den vanligaste, och när pott diagnostiseras, kan din veterinär rekommendera en professionell rengöring av tänder.

Vanliga typer av tandsjukdomar

För att avgöra om eller inte din katt är en bra kandidat för en rengöring av tänder, kommer din veterinär först undersöka tänderna för några tecken på sjukdom eller förfall. Parodontit uppstår när lager av plack ackumuleras och hårdna på din katts tänder. Hennes kroppens immunförsvar orsakar tandköttet att bli inflammerad, vilket leder till smärtsamma, svullna tandkött; detta kallas tandköttsinflammation. Skrapa bort plack under tandrengöringsproceduren kan vända och helt utrota tidigt skede tandlossning. Om sjukdomen blir alltför svår, kan pott behöver mest drabbade tänderna bort. En annan vanlig kattdjur tandsjukdomar som uppmanar kirurgiskt ingrepp är kattdjur odontoclastic resorptiva lesioner (förl). I fallet med FORL, orsakar överskott av plack lesioner nedan emaljen. Dessa skador presentera sig som röda fläckar på en katt tand. Den drabbade tand blir allt smärtsamt och ruttnade utan kirurgiska ingrepp.

Pre-operation

Om din katt är äldre än sex eller har några medicinska tillstånd, kommer din veterinär sannolikt rekommendera rutinblodarbete för att se pott är redo för tänderna rengöring. På morgonen av förfarandet, kommer din veterinär och team arbeta för att hjälpa kitty förbli lugn och avslappnad; anestesi krävs för alla kattdjur tänder rengöringsprocedurer. När sövd, kommer en veterinär tech eller biträdande övervaka hennes hjärtfrekvens, blodtryck, andning och syrehalt i hela helheten av förfarandet för att säkerställa sin säkerhet. Även kirurgi kan vara nervpåfrestande, inte panik; tandrengöring är en av de mest rutinförfaranden i de flesta djursjukhus.

under kirurgi

Den faktiska tandrengöring sig varierar i längd. Veterinärer försöker alltid att få så mycket information via röntgen och fysisk undersökning, innan en katt är under narkos, desto mindre tid nedsövd, desto bättre. En typisk kattdjur rengöring av tänder varar cirka 30 minuter till en timme. Under denna tid din veterinär kommer omsorgsfullt undersöka varje pott tänder, skala och ta bort plack och tandsten ovanför och under tandköttskanten, polera tänderna och spola eventuella bakterier ur hennes mun. Om det under undersökningen, beslutar din veterinär en eller flera tänder måste extraheras, kommer han att göra så på den punkten.

Eftervård

Varje katt upplever smärta på olika sätt. En katt som har genomgått en rutin tandrengöring utan extraktioner kommer sannolikt att vara tillbaka till sina ordinarie verksamhet och kost inom 24 timmar. Andra katter som har upplevt flera extraktioner kan skickas hem med antibiotika för att förhindra infektion och smärtlindring mediciner. Din veterinär kommer att ge dig specifika eftervård instruktioner baserade på din katts individuella behov.

Dentala dieter för katter


Holly Nash, DVM, MS, rapporter om PetEducation.com att tandsjukdomar är en av de mest allvarliga medicinska problem som ses hos katter. Katter är benägna att tre olika tandsjukdomar: plack, en ansamling av mat och bakterier längs tandköttskanten; tandsten, resultatet av plack blandas med saliv som orsakar tandköttsinflammation; och periodontal sjukdom, en separation av tandköttet från tänderna, vilket ökar bakterietillväxt och orsakar allvarlig sjukdom. Lyckligtvis regelbundna tänder städning tillsammans med en speciell tand kost hjälper till att hålla kattens tänder i optimal hälsa.

Friskies Feline Dental Diet

Tillgängliga över disk, är Friskies Feline Dental kost speciellt framtagen, sin webbplats påståenden, för att upprätthålla tandhälsa genom att minska plack och tandsten. Denna torrfoder har större bitar, tvingar katten att tugga det längre tid att rensa bort plack och tandsten. Maten innehåller även kalciumkarbonat för starkare tänder och ben och har en fågel och fisk smak tilltalande för katten.

Hills Prescription Diet Feline t / D

Tillgängliga genom recept från en veterinär, minskar Hills Prescription Diet Feline t / D bakterier i kattens mun, medhjälp i minskningen av plack och tandsten. Hill listor ytterligare fördelarna med t / d som att minska dålig andedräkt och innehåller antioxidanter som "kontrollcelloxidering och främja ett friskt immunsystem." Receptet t / D diet fick veterinär Oral Health rådet Sigill Acceptans.

Purina Veterinary Diets DH

Denna diet måste också föreskrivas av en veterinär och har en kibble konsistens som Purina har patenterat. Purina s DH kost innehåller antioxidanter vitamin A och E, och naturliga former av glukosamin. Även om många föreskrivna dieter är oattraktiv för petiga kattdjur, Purina försäkrar kattägare på sin hemsida att veterinär Diet Feline DH har "exceptionell smaklighet." Denna diet innehåller också fjäderfä och fisk aromer och anses helt balanserad i sin närings bestämmelse.

Science Diet Adult Oral Care

Science Diet Adult Oral Care, tillverkas också av Hill, finns att köpa över disk. Denna mat innehåller vitamin C och E, har vad Hills samtal "förregling fiberteknologi" att skrubba tänderna som en tandborste och har den extra fördelen av tänder-stärka kalcium och mineraler. Detta kattmat rekommenderas av Hill för vuxna katter som är ett till sex år. Hill gör försiktighet att gravida eller ammande katter inte ska ges Adult Oral Care formel.