bakterier i ett akvarium

Skadliga bakterier i ett akvarium


Akvarium innehåller inte bara goda bakterier som bryter ned ammoniak i nitrater, men ibland skadliga bakterier också. Skadliga bakterier orsakar ofta sjukdomar i fisk som kan leda till döden om de lämnas obehandlade. Grundlig rengöring ditt akvarium och utrustning varje vecka och sätta ny fisk i en karantänkar innan införa dem till ditt akvarium bör förhindra att dessa bakterier från att infektera din tank och fisk.

Chondrococcus Columnaris

Chondrococcus columnaris anger akvarier genom infekterat vatten från andra akvarier eller infekterad utrustning som akvarium nät. Denna bakterie orsakar sjukdomar såsom svamp, mun svamp och columnaris. Alla dessa sjukdomar orsakar vita bomullsliknande substanser att växa på fiskens mun, kropp eller fenor. Fisk med svåra fall av mun svamp ibland inte kan stänga sina munnar och lider av andningsproblem. Att eliminera detta bakterier i ett akvarium inbegriper typiskt behandling av vattnet med kopparsulfat.

Mycobacterium

Mycobacterium anger också akvarier genom förorenat vatten. Detta långsamt växande bakterier orsakar sjukdomar som tuberkulos i fisk, vilket leder till missfärgning, hudskador, utstående ögon, deformation, svullnad och slutligen döden. All fisk är mottagliga för mykobakteriella infektioner men undernärda fisk verkar vara mer i riskzonen för infektion, enligt boken "Fish sjukdomar och störningar." Bakterierna kan också smitta människor och vanligtvis orsakar sår eller sår på huden. Mycobacterium behandlas vanligen genom att ta bort och behandla de drabbade fisk med medicinering och rengöring av akvariet och utrustning med blekmedel.

Psuedoomonas

Liksom de flesta skadliga bakterier, Psuedoomonas anger vanligtvis akvarier genom infekterat vatten från andra akvarier eller infekterad utrustning som akvarium nät. Denna bakterie orsakar sjukdomar som fin röta, mun röta, röta och svans röta. Dessa sjukdomar äta bort på köttet på svansen, fena, mun eller kroppen av fisken och få den att förfalla. Rot sjukdomar är vanligare i bjärt färgade fisk eller fisk med långa svansar, enligt boken "Small Animal Care." Eliminera Psuedoomonas i vattnet normalt innebär att lägga kopparsulfat till vattnet.

Aeromonas

Aeromonas inte bara ange akvarier genom infekterat vatten från andra akvarier men också genom att införa smittad fisk i tanken. Bakterierna sprids från en fisk till en annan genom direktkontakt. Denna bakterie vanligtvis bara påverkar fisk redan försvagats av andra sjukdomar eller ålderdom. Det kan orsaka sjukdomar som Furnculosis som producerar öppna sår på fisk. Aeromonas också orsaka Hemorragisk septikemi som producerar röda strimmor på fiskens fenor. Andra sjukdomar och sjukdomar orsakade av denna bakterie innefattar röta, mun röta, fin röta och svans röta samt hudskador, sår och svullna magar. Eliminera Aeromonas i vattnet också typiskt innebär att lägga kopparsulfat till vattnet.

Hur man kan bli av bakterier i ett akvarium


Med tiden kan bakterierna som produceras av avfall från fisk och ofiltrerat vatten bygga upp i ditt akvarium. Om inte hållas rena, kan detta skada din fisk. Rengöring ditt akvarium kommer inte ta lång tid om du är vaksam med underhåll. Att hålla bakterierna nivå ner och hålla en ren tank kommer att säkerställa att dina fiskar lever långa, hälsosamt liv.

Instruktioner

1 Använd alger pad eller borste för att skrapa ner innerväggar akvariet.

2 Ta bort eventuella föremål i tanken som har byggt upp alger återstod. Stenar, dekorationer och växter kommer att bygga upp alger om de inte rengörs regelbundet. Rengör dessa objekt med din alger pad. Använd inte tvål och vatten, som återstod kan vara skadligt för din fisk. För objekt som behöver en grundlig rengöring, blöta objektet i en 10 procent blekmedel. Skölj noga när du är klar.

3 Använd en vatten sifon att rensa skräp från stenarna på botten av tanken. Sediment filtreras upp genom hävert och ur vattnet i hinken.

4 Rengör utsidan av tanken med en ättika lösning. Använd inte kemiska lösningar eller tvål för rengöring, eftersom de kan komma in i vattnet och skadar fisken. Skölj noga när du är klar.

5 Efter några veckor har gått, rengöra filtret. Gör inte båda på samma dag, som bakterierna på filtret behöver tid för att anpassa sig till de renare objekt inuti tanken.

Hur att döda bakterier med salt i ett akvarium


Lägga salt till en sötvattensakvarium gör det inte en saltvatten tank, men små mängder av salt är bra för fisk och kommer att döda bakterier. De flesta organismer innehåller naturligt saltjoner, med fisk som har högre koncentrationer än bakterier. Om det omgivande vattnet har en högre salthalt än organismerna i den, kommer en process som kallas osmotiskt tryck läcka vätskor och salt från organismerna, dehydratisering och döda dem. De enkla cell organismer som utgör bakterier dö i en tank som innehåller små mängder av salt, men många fiskar kommer att frodas i samma miljö.

Instruktioner

1 Köp salt. Bordssalt är acceptabelt att använda i ett akvarium, men läsa ingredienserna och köpa naturliga salt utan tillsatser. Du hittar den i stormarknader i naturliga livsmedel avsnitt. Saltet som används bör endast innehålla sin naturliga ingredienser, natrium och klorid.

2 Tillsätt salt till akvariet. Ta bort alla levande växter och upplösa saltet i en hink med sötvatten. Saltet kommer att orsaka växterna wilt. När saltet är helt upplöst, långsamt häll det i tanken. Använd en tesked salt per liter vatten. Filtreringssystemet kommer att flytta den genom vattnet och fördela det jämnt. Tillsätt långsamt växterna tillbaka till akvariet efter flera dagars filtrera vattnet.

3 Behåll saltnivåer för att döda bakterier och hålla fiskarna friska. Testkit och instrument säljs som mäter salthalten i saltvatten eller saltvattensakvarier kommer inte att kunna upptäcka de låga nivåerna av salt tillsätts till en färskvattentank. De salthalten kommer att vara ungefär 1,0005 till 1,0009 promille (ppt). När salt tillsätts det inte kommer att avdunsta.

4 Övervaka vattennivåer. Om du gör stora vattenbyten genom att avlägsna 30 till 50 procent av tanken, tillsätt salt för att rymma förlusten genom att beräkna hur många liter vatten läggs och tillsätt lämplig mängd salt.

Tips

  • Salt hjälper fiskar återhämta sig från skador genom att rita vätskor från sårområdet i det omgivande vattnet, vilket gör färsk plasma koncentrera i såret att läka det.
  • Salt dödar parasiter men inte dödar de goda bakterierna som produceras av biologiska filter som behövs för att omvandla ammoniak som produceras av fisk i nitrater för absorption i växter.
  • Om fisken har vattusot, en vanlig sjukdom i sötvatten akvariefiskar som orsakar alltför mycket vätska uppbyggd, lägga magnesiumsulfat (Epsom salter) i stället för normalt salt med en hastighet av 1/8 tesked per 5 liter vatten.
  • Havssalt säljs av akvarium butiker är ofta en blandning av andra ämnen som kommer att öka pH och vattnets hårdhet.
  • Vissa fiskar gör inte bra i vatten med salt. De omfattar slätskaliga havskatt, Corydoras, tetras, angelfish, diskus, loaches och bettas. Kontrollera referenser för den fisk du måste se till att de kan tolerera salt innan den läggs.

Desinficerande ett akvarium dödar bakterier, organismer och svampar att regelbunden akvarium rengöring misslyckas att utrota. Oftast behovet av att sanera resultat från fattiga akvarium förvaltningsmetoder, såsom övergödning eller införa fisk som inte har rätt i karantän i förväg.

Instruktioner

Använd Salt behandling

1 Ta bort alla levande djur från akvariet och placera dem i karantän eller sjukhus tank för att bestämma deras hälsotillstånd. De bör förbli i karantän under minst 2 veckor. Lägga till ytterligare 2 veckor i karantän om någon fisk blir sjuk under karantän.

2 Töm ut vattnet från akvariet.

3 Ta bort sand eller grus och skölj tills vattnet rinner av är tydlig. Glöm inte att röra om i gruset som du skölja den. En stor hink eller badkar gör en bra behållare.

4 Gör en lösning av åtminstone ¼ kopp salt per liter vatten.

5 Täck grus med saltvatten och rör sanden, att se till att all sand blir rörd.

Använd Bleach Behandling

6 Gör en lösning av ¼ kopp blekmedel för varje liter vatten.

7 Häll blekmedelslösningen över grus och röra om lösningen, låter det sedan stå i ca 5 minuter.

8 Skölj sanden med rinnande vatten i ca 5 minuter.

9 Upprepa denna procedur för akvariet liksom filterposter, plast växter och andra föremål som fanns i akvariet.

10 Fyll akvariet med vatten och placera alla objekt i akvariet.

11 Behandla akvariet med en klorborttagningsmedel på dubbla rekommenderade dosen och låta akvariet stå över natten.

Tips

  • Tips när desinficering akvariet, använd en svamp för att rengöra insidan av tanken, att se till att rensa upp inom ramen för den övre läppen av tanken.
  • Använd inte rengöringsmedel eller rengöringsmedel för att sanera ett akvarium. Sanera grus och allt annat som fanns i akvariet, såsom filter, luftslang och plast växter. Levande växter måste kasseras.

Rätt filter kan spara dig timmar av underhåll.

Instruktioner

1 Förstå de tre typerna av filtreringssystem som du behöver i din tank: mekanisk, kemisk och biologisk.

2 Tänk på olika typer av filter och de behov de rätta. Våta torkfilter (även känd som sippra filter) är bäst för saltvatten tankar, eftersom de ger mekanisk, kemisk och biologisk filtrering. De är ganska dyra men kräver mindre underhåll än många andra typer.

3 Ta föroreningar från vattnet med ett mekaniskt filter. Den är utformad för att flytta vatten genom filter tandtråd, filtrerar partiklar från vattnet.

4 Tänk på att kemisk filtrering använder media såsom aktivt kol för att avlägsna avfall som har lösta i vattnet. Fällorna träkolspartiklar som orsakar dålig lukt och gulfärgning av vattnet.

5 Upprätta din biologiska filter innan du lägger fisk till tanken. Biologiska filter använda bakterier för att bryta ammoniak och nitriter ner i nitrater. Om du lägger för många fiskar för tidigt, kan bakterierna inte hålla upp och ammoniaknivåer i tanken kommer att stiga, döda din fisk.

6 Köp ett akvarium kit och du får en gravel filter med det. Detta billig biologiskt filter drar syre - rika vatten ner genom grus och sedan pumpar upp genom lyftrören. Bakterier växer på gruset, så du bör ha minst 2 inches av grus ovanpå filtret. Eftersom en hel del avfall sugs genom gruset, kräver frekvent rengöring med grus vakuum.

7 Du kanske märker en tydlig, plastlåda som sitter i hörnet av vissa tankar. Detta är ett hörn filter. Luft lyfts genom ett rör med bubblor, genom en bädd av filter floss. Bakterier växer på tandtråden, vilket ger utmärkt biologisk filtrering. Dessa filter är ful, kräver mer underhåll, och tar upp plats. Men de är billiga.

8 Väljer svamp filter. De är en annan effektiv och billig biologiskt filter. Vatten tvingas genom porösa skum, antingen genom en motorhuvud eller genomströmning på luft genom ett rör.

9 Ta den enkla vägen. Makt filter är lättare att underhålla och kan vara så ekonomisk som bottenfilter. Den vanligaste stilen hänger på baksidan av tanken. En sifon drar vatten från tanken in i filterlådan och genom ett mekaniskt filter - typiskt en skumsvamp, som verkar som ett biologiskt filter. En intern pump returnerar det filtrerade vattnet.

10 Gå till en liknande version av effektfilter. Kapsel filter fungerar ungefär som strömfiltret. Vattnet pumpas genom ett material, såsom glasull eller en mikron filterpatron, som ger mekanisk och kemisk filtrering. Beroende på modell, kan dessa filter antingen sitta på golvet bakom tanken, hänga på tanken, eller gå in i tanken (kallas dränk filter).

Tips

  • Se till att alla elektriska apparater är lämpliga för användning med vatten och är UL-godkända.
  • Koppla allt innan du arbetar i tanken.

Vad Bakterier är i akvarium som kan skada människor?


En akvarium måste hålla en viss mängd "goda" bakterier som bryter ner gifter som är skadliga för fisk för att skapa en blomstrande miljö. En bakterie säng måste vara etablerade i din biologiska filter, vilket är en process som kallas "cykla tanken." Problem brukar uppstå i ett akvarium som är dåligt underhållna. Två typer av bakterier i filtret bibehålla pH-nivån, som är ett mått på surhet och alkalinitet balans för att hålla fiskarna friska.

Bakterie

Alla akvarier innehåller potentiellt skadliga bakterier. Filtret ska propagera två typer av bakterier som är nödvändiga för nedbrytningen av ammoniak och avlägsnande av gifter som skapats av fiskens avfall. Dessa kallas "Nitrosomonas" och "Nitrobacter". Både fisk och människor har starkt immunförsvar som skyddar dem från faror bakterier kan orsaka. Däremot kan förhållandena blir gynnsamma för bakterierna om du inte regelbundet ändrar tanken vatten eller du införa infekterat vatten. Folk har kontrakte fisk tuberkulos i form av hudinfektioner när bakterier i tankarna har passerat genom sår.

Ammoniak

En hög halt ammoniak i tanken innebär att du har ett problem med ditt filter. Nitrosomonas bör smälta ammoniak som produceras från fiskavfall och skapa nitrit. Detta omvandlas sedan av nitrobakter till nitrat, som är ofarlig för fisk. Om din biologiska filter inte fungerar och giftig ammoniak blir alltför vanliga, kan det leda till din tank blir smutsiga och kan döda din fisk. De döda fisk kvar i grumligt vatten i botten av tanken kommer röta och avger en stickande lukt. Detta och tillhörande spridning av bakterier kan leda till hygien- och andning frågor för människor och även hudirritation.

toxiska Aerosoler

De små bubblor som stiger till ytan av tanken från luftfilter spridning aerosoldroppar i luften som kan innehålla biologiska organismer, såsom bakterier, virus eller svamp. Aerosoler skapats genom intensiv vattenflödet eller tankluftning kan bära parasiter och sjukdomar till andra tankar. Människor kan smittas av dessa sjukdomar genom att andas i aerosoler runt sina akvarier. Dessa aerosoler endast kan påverka människor med försvagat immunsystem. En ozongenerator ska sterilisera aerosoler genom oxidiziing föroreningarna för att hindra dem från att vara ett hot mot människor.

Förebyggande

Regelbundna förändringar av cirka 15 procent av vattnet i tanken med några dagars mellanrum bör upprätthålla en stabil filterprocessen i din tank. Oavsett innehållet i ditt akvarium vatten är det mycket mer troligt att skada din fisk än det är för dig. Du bör dock alltid se till att dina händer är rena när de kommer in i vattnet; du bära handskar för att täcka eventuella skador eller skärsår och du tvätta händerna efteråt.

Hur man dödar brunalger i ett akvarium


Bruna alger kan vara en ful och skadlig problem i ditt akvarium. Kiselalger tillväxt kan spridas över väggarna, stenar och dekorationer av ditt akvarium och stjäla näringsämnen från dina vattenväxter. Brunalger växer vanligen i nystartade tankar, men det kan förekomma i alla akvarium som har alltför många näringsämnen i vattnet. Att bli av med brunalger kan ta tid, men genom att lägga till några kemikalier, filter och fisk, bör du kunna få problemet under kontroll.

Instruktioner

En chans din tank vatten. Använda ett akvarium sifon för avlägsnande av ca 20 procent av den tank vatten. Se till att flytta sifon genom grus och underlaget för att avlägsna fiskavfall, som kan mata alger. Byt ut vattnet med omvänd osmos eller avjoniserat vatten; sådana tekniker använder speciellt filtrerat vatten som inte kommer att bidra näringsämnen till algtillväxt.

2 Lägg till fosfat adsorption hartser till din tank. Dessa kemiska filtermedia, som kan komma i pellets eller filterdynor, kommer att ta bort fosfater och silikater från akvariet, hjälper ytterligare svälta alger.

3 Installera en ultraviolett steriliserings utanför din tank. Detta är en annan vattenfiltreringsmetod som kommer att döda brunalger. UV-strålar, som är så naturligt solljus, skadar inte fisken eller växters liv, men kommer att döda bakterier och alger som flyter i din tank vatten.

4 Köp ett djur som specialiserat sig på att äta alger och lägga den i ditt akvarium. Några vattenlevande arter trivs på alger, inklusive en sötvattens suckermouth fisk såsom Ancistrus fisk eller crossocheilus oblongus fisk. I saltvatten tankar, lägga alger-äta sniglar som margarita snigel. Alla sådana djur kommer att fungera som dammsugare, äta alger på klippor och tankväggar.

Tips

  • Begränsa hur länge akvariet är tänd varje dag. Belysning din tank för mer än 10-12 timmar per dag kommer att påskynda brunalger tillväxt.

Hur man Cycle ett akvarium med Biofilter


När du ställer in ett nytt akvarium, måste du ge akvariet tillräckligt med tid att gå igenom kvävets kretslopp (nedbrytning av ammoniak till nitriter och nitrater) och upprätta ett biofilter. Detta kallas cykling tanken. Ett biofilter är ett naturligt system gjort av bakterier som förvandlar fiskavfall, såsom ammoniak, till mindre skadliga ämnen, såsom nitrater. Det krävs tålamod att etablera denna cykel, men att lägga alltför många fiskar för tidigt kommer sannolikt att leda till fiskdöd.

Instruktioner

1 Ställ in din akvarium. Om du behöver hjälp med detta, kontakta fisk yrkesverksamma i butiken där du köpte tanken. Fyll tanken med vatten och låt stå under två till tre dagar. Detta tillåter klor och andra skadliga kemikalier för att avdunsta från vattnet.

2 Lägg bara 2 eller 3 Hardy fisk till din tank. Bra tropiska arter som är tuff nog att motstå de höga nivåerna av nitriter och ammoniak under tank anläggning är guppy, platies och zebra danios.

3 Testa din tank vatten dagligen under de första 2 veckorna. Ammoniaknivåer snabbt kommer att öka och att belasta fisken. Du kan ändra 15 till 20% av vatten med några dagars mellanrum för att förhindra fiskdöd. Under denna tid är kolonier av bakterier med förmåga att omvandla ammoniak till nitrit växer. Dessa kolonier kommer att vara tillräckligt stor för att minska farliga ammoniaknivåer till nära noll inom en till två veckor.

4 Testa din tank vatten för nitriter som börjar vid vecka 2. Nitriter toppar på omkring en månad, då kolonier av bakterier med förmåga att omvandla nitrit till nitrat är tillräckligt stora för att börja sänka nitritnivån. Fortsätt att göra enstaka 15 till 20% vattenbyten om din fisk visar tecken på stress såsom kippar vid ytan, shimmying eller fenor tätt fastklämd kroppen.

5 När nitrithalterna har sjunkit, din biofilter är etablerad, och tanken är cyklade. Du kan nu lägga till mer fisk. En bra tumregel är att ett akvarium endast kan stödja omkring en tum av fisk per 1 liter vatten. Till exempel, om du har en 20 liters tank, bara lägga den mängd fisk som skulle lägga till upp till 20 inches totalt.

6 Fortsätt att testa ditt vatten varje vecka för nitrater. Om du ändrar 15-20% av vattnet varje vecka, bör nitrathalten kvar i den säkra zonen av under 20 ppm. Om nitrathalten går högre, ändra 25% av vattnet och vara noga med att inte mycket foder fisk eller överbefolka tanken.

Hur man gör ett akvarium Av Winetrummor


Skapa ett akvarium av en vinfat är ett roligt projekt som kräver endast ett minimum av pengar och mekanisk förmåga. Vinfat akvarier gör ett bra komplement till någon uteplats, och är ett bra val för dem som vill ha nöjet att äga fisk utan att behöva upprätthålla en fullstor fiskdamm. Till skillnad från en damm eller inomhus akvarium, kan en vinfat akvarium placeras var som helst, eftersom det inte finns något behov av elektricitet.

Instruktioner

1 Leta reda på en gammal vinfat. Fråga runt; en vän eller familjemedlem kan ha en bara ligger och skräpar. Om inte, rensar bärgning butiker, trädgårdsbutiker och loppisar. När du har hittat en tunna, se till att alla träribbor är fasta och alla metall, såsom banden som håller övre och nedre tillsammans, är helt intakt. Detta förhindrar att fodret blir skadade och låta vattnet rinna ut.

2 Skär fat i halv. Du kan välja att använda en hel vinfat, men på grund av djupet i pipan, med hjälp av hela fat akvarier gör det svårt att se fisken när man tittar ner. I de flesta fall kommer en halv fat vara att föredra. Du kan åstadkomma detta på flera sätt, men det enklaste sättet är att använda en cirkelsåg. Mät fat, märkning väggar som 18 inches tall. Markera en linje runt utsidan av cylindern, och använda cirkelsåg att skära bort överskottet.

3 Skär fodret för att passa fat. Placera dammen liner i vinet fat. Har någon annan att hålla den på plats medan du trimma bort överflödigt tyg. En idealisk storlek är att ha fodret faller approximativt en tum under toppen av cylindern. Oroa dig inte om att göra fodret perfekt jämn längs insidan. Veck, veck och bubblor på grund av instängd luft mellan pipan och fodret är normala.

4 Lägg till dekorationer. Även om du inte kommer att kunna uppskatta dekorationer samt med en inomhus, alla glas tank, kommer fisken att uppskatta att ha några dekorationer i pipan. Linje botten av akvariet med bjärt färgade grus. Detta kommer att ge en ljusare bakgrund som hjälper dig att se din fisk, och kommer också att ge en stor yta för nyttiga bakterier att växa. Placera ett gömställe i botten av tanken för att hjälpa din fisk känna sig trygga. Ett stort akvarium grotta eller en terrakotta planter höggs hälften kommer att fungera bra.

5 Tillsätt vatten. Fyll tunnan med vatten från en trädgårds, och tillsätt lämplig mängd dechlorinator som du fyller. Detta kommer att ta bort skadliga ämnen från det nya akvariet. Se till att du inte fylla pipan hela vägen till toppen, eftersom det kommer att svämma över vid häftiga regn. Låta vattnet stå i flera dagar, så att temperaturen hos vattnet stabiliseras.

6 Lägg till växter. Eftersom detta akvarium inte har en mekanisk filtrering installerad, är det viktigt att se till att vattnet är ordentligt syre och att skadliga ämnen fisken frigör tas bort. Det bästa sättet att göra detta är att lägga till levande växter. Du kan använda dränk växter eller flytande växter eller en kombination av båda. Bra anläggningar att använda är näckrosor, anacharis och andmat, som alla kan hittas på din lokala trädgårdsbutik.

7 Lägg till fisk. Håll din fiskbeståndet till ett minimum, och inte lägga fisk som växer ur deras livsmiljö. Gemensam guldfisk är billiga och härdiga, vilket gör dem ett bra komplement till denna typ av miljö. Kometer fungerar bra också. Håll dig borta från koi eller andra snabbväxande större fiskar eftersom de snabbt växer ur vinet fat. Tillsätt några sniglar för att hålla alger i schack.

Substrat, den allmänna termen för grus, sand eller annat material i akvariet sängen, tjänar tre huvudsyften. Fisk kan kamouflera sig mot underlaget är fläckiga färger, eller gräva ner sig i det att gömma sig från större fisk. Substrat ger en bas för att odla levande vattenväxter eller för att förankra konstgjorda växter i sötvatten tankar. Det har även ordentlig biologisk filtrering genom att ge nyttiga bakterier en plats för att neutralisera skadliga kemikalier i vattnet. Varje typ av substrat är lämpade för en specifik vattenmiljön.

akvariegrus

Grus är den mest populära typen av akvariet-bas som täcker för sötvatten tankar (det bör inte användas i saltvatten tankar). Grus är tillgänglig från akvarium återförsäljare och djuraffärer i en variation av färger, från naturligt att fluorescerande rosa till svart. Alla grus bör tvättas noggrant i en hink tills vattnet är klart att avlägsna färgämnen eller sandiga partiklar som skulle kunna påverka akvariet. Småsten bör mäta om 1/8 tum; mindre stenar fastnar i under grus filter medan större stenar tillåter mat att falla in i sprickor och förorena vattnet.

Kalkhaltig sand eller grus

Kalk substratet innehåller höga halter av kalcium som kan störa pH-nivåer i sötvattensakvarier. Det bör endast användas i saltvatten tankar, där kalcium hjälper till att bibehålla lämpliga vattenförhållanden. Akvarister inrättar kallvattens saltvatten tankar kan samla sand och grus direkt från en lokal strand. Naturligtvis insamlat material ska sitta i en hink för ett par dagar (varefter mikroorganismerna i gruset kommer att ha dött), och tvättas i sötvatten noggrant före användning.

korallsand

Korallsand är helt enkelt bitar av döda koraller krossade att likna grov vit sand och bör endast användas i saltvatten tankar. Det ger en autentisk substrat för korall-rev aquascapes och fisketankar som replikerar en naturlig miljö. Det är ofta dyrare än kalkhaltig grus.

krossade snäckskal

Bitar av brutna snäckskal, antingen köpt från ett akvarium butik eller samlas upp i det vilda och steriliseras, erbjuda ett alternativ till dyra korallsand. Akvarister kan också blanda sin egen substrat genom att kombinera krossade skal med korallsand eller kalk grus. Snäckskal, liksom korallsand, är kalkhaltig och bör endast användas i saltvatten tankar.

oolite

Ibland kallas oolitic kalksten, är detta kalkberget som kännetecknas av den rundade formen av dess partiklar, varje något större än ett sandkorn. Oolite antingen skördas från inlands stenbrott eller från kust insättningar. När krossas till grova substrat oolite är lämpad för saltvattensakvarier.