ascites lever katter symptom

Loppor och skabb orsakas av parasiter som lever på en kattens hud eller hårsäckar. Loppor kan vara ett återkommande problem för katter och deras ägare och måste behandlas noggrant och fullständigt. Mange, som kan komma i olika former och orsakas av kvalster, bör också behandlas så tidigt som möjligt för att förhindra att andra husdjur från att fånga huden angrepp och för att lindra din katts symptom. Vissa parasitkontroll läkemedel finns tillgängliga som behandlar både skabb och loppor, tillsammans med andra parasiter som kan påverka din katt hud. Dessa mediciner kan ge behandling och även förebyggande av parasiter.

Instruktioner

1 Behandla din katt först. För hudåkommor som skabb eller loppor, kan din veterinär rekommendera ett läkemedel dopp, schampo eller utvärtes läkemedel. Klippning långt hår kan också vara till hjälp innan du använder ett schampo eller dopp för att behandla skabb.

2 Använd en månatlig parasitkontroll produkt för att hålla loppor, kvalster och andra parasiter från att infektera din katt. Dessa aktuella och orala behandlingar kan vara mycket effektiv och ger snabb och varaktig skydd mot parasiter, även om inte alla produkter kommer att förhindra skabb, så kontakta din veterinär för att välja rätt läkemedel för din katt.

3 Administrera godkända läkemedel eller behandlingar för att lindra symptomen av skabb och loppor, såsom sekundära infektioner, klåda och sprätta, hudsår och inflammation.

4 Håll infekterade djur isolerad, med hjälp av en låda eller kennel vid behov när du inte kan vara där för att skilja dina djur.

5 För mange, kan en uppföljande tid för en hud skrapning behövas för att avgöra om kvalster har varit helt utrotad.

Behandla den omgivande miljön

6 Använd varmt och tvålvatten för att rengöra alla din katts sängkläder, inklusive din säng eller soffa områden där han kan tupplur. Också använda desinfektionsmedel runt hans sovutrymmen, mat och vatten skålar och eventuella områden din katt tillbringar ofta tid för att döda loppor och kvalster.

7 Vakuum noggrant för att plocka upp loppor, larver och ägg som kan vara runt huset. Förfoga över vakuumpåsen när du är klar. Ånga rengöring är också till hjälp. Detta i sig är inte tillräckligt för att befria ditt hem av loppor, som kan förekomma i ägg, larver och vuxna form, men det kan hjälpa.

8 använder insektstillväxtregulatorer (IGR) i hemmet, i bilen och i utomhusmiljöer för att döda lopplarver. Använd produkter med pyriproxifen och metopren, noterar att metopren är mindre effektiv utomhus i områden med solljus.

9 Håll katten borta från herrelösa djur som är mer benägna att bära kvalster och loppor. Dessutom upprätthålla ett rent hem, och om att gå till en groomer eller kennel, se till att dessa miljöer är hygieniska och saneras.

Tips

  • följer alltid medicinering instruktioner och fortsätta att behandla ditt husdjur för den föreskrivna mängden tid i syfte att förhindra ett återfall av symptom.
  • Flea kontroll produkter med permethrins ska aldrig användas på katter. Kontrollera etiketterna noga och grundligt före användning.

Har din katt har långa tidsperioder när det verkar som om han har svårt att andas? Ser det ut som bröstet stramar upp och han kämpar för att suga in luft? Din katt kan ha feline astma, som är kronisk inflammation i lungorna. Eller han kunde vara sjuk med bronkit eller ännu värre, emfysem. Dessa symtom kan alla orsakas av dessa sjukdomar med samma resultat - din katt kan inte andas.

Behandling

Aminofyllin är en kraftfull bronkodilator utformad för att expandera luftvägarna i lungorna. Läkemedlet är inte faktiskt FDA godkänt för användning i veterinärmedicin, men det är allmänt används vid behandling av katter och är godkänd för användning i människor.
Bronkodilatorer såsom Aminophylline fungerar genom att koppla lungorna och de muskler som omger luftvägarna, vilket gör att mer luft att komma in. Medicinen minskar lungorna känslighet för allergener och annat material som kan orsaka inflammation.

Dosering / Administrering

Om du kan överlista din katt till att ta en tablett, är den vanliga dosen av omedelbar frisättning Aminophylline tabletter 2,25 mg per pund var åtta till tolv timmar. Läkemedlet är också tillgänglig i oral lösning som en 105/5 ml dos och som en injicerbar vätska i en koncentration av 250 mg / 10 ml. Aminofyllin finns också som ett suppositorium i 250 mg och 500 mg doser, som tugg behandla och en transdermal gel eller, när situationen är kritisk, eftersom intravenös administrering av en professionell.

särskilda försiktighetsåtgärder

Du bör inte ge Aminophylline katter som har visat allergiska reaktioner på denna klass av läkemedel eller till gravida eller ammande katter. Du bör ta mycket försiktig när du ger drogen till katter som lider av lever- eller hjärtsjukdom. Aminofyllin kan interagera med vissa andra läkemedel såsom diuretika, kortikosteroider, cimetidin, efedrin, ketokonazol, rifampicin och ketokonazol.
Vissa läkemedel kan minska effekten av aminofyllin, såsom fenobarbital och fenytoin, medan andra läkemedel såsom cimetidin, erytromycin, Baytril eller Orbax kan potentiellt förstärka effekten av Aminophylline. Var försiktig när du använder Aminophylline med betablockerare, såsom propranolol. Låt din veterinär veta vad andra mediciner din katt tar.

Bieffekter

En katt med aminofyllin kan uppleva ångest, spänning, sömnlöshet, ökad törst och urinering, överdriven aptit, kräkningar, diarré och illamående. Biverkningarna normalt minska eller försvinna helt och hållet när dosen justeras eller katten blir acklimatiserad till medicineringen.

förväntade resultat

Beroende på administreringssätt, den tid du kan förvänta din katt att uppleva lättnad kan variera kraftigt. Till exempel, om de administreras oralt, kan läkemedlet ta flera timmar att arbeta, medan om det administreras i en IV av en professionell, kan du räkna med nästan omedelbar lättnad. Hans andning kommer omedelbart att underlätta och flämtande, kommer gulping för luft upphöra. Men om Aminophylline avbryts din katts symptom kommer sannolikt återkomma.
Ett krismöte, därför är bäst följt av fortsatt regelbunden administration hemma för att leverera en konsekvent mängd av läkemedlet för att styra din katts symptom.

Thyroid sjukdom hos katter


Vila runt luftstrupen i en kattens hals är sköldkörteln. Denna två lober Körteln producerar sköldkörtelhormon, som är en kombination av tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Sköldkörtelhormon är ansvarig för att styra kroppens ämnesomsättning. T3 och T4 produktion regleras av en körtel som är belägen på baksidan av hjärnan som kallas hypofysen. Om sköldkörteln producerar felaktiga mängder av sköldkörtelhormon, kan funktionerna hos hela kroppen kastas utanför balansräkningen.

typer

Hypertyreoidism uppstår när alltför mycket sköldkörtelhormon produceras och enligt PetEducation.com, är den vanligaste hormonella sjukdom som drabbar husdjur katter. Hypotyreos är produktionen av för lite sköldkörtelhormon och förekommer mycket sällan hos katter. Äldre djur kan ibland utveckla sjukdomen, men det är mer allmänt förvärvas på grund av kirurgi för hypertyreos.

Orsak och förekomst

En av de vanligaste orsakerna till utvecklingen av hypertyreos, enligt PetEducation.com, är tillväxten av onormala celler i sköldkörteln. De flesta är godartade, och endast en eller två procent efter ett hot som cancer. Det finns ingen ålder, kön eller föder fördomar för att utveckla hypertyreos, och de flesta fall visas efter 8 år Hypotyreos sker oftast som en bieffekt av hypertyreos behandling, kirurgi utförs ofta för att stoppa överproduktionen av sköldkörtelhormon och orsakar körteln att inte producera tillräckligt som följd.

symptom

Symtom på hypertyreos kan inkludera viktminskning, ökad aktivitet och diarré. Hypotyreos symtom kan visas som exakta motsatser som hypertyreos och kan inkludera viktökning, slöhet och förstoppning. Antingen tillstånd kan uppvisa symtom som dålig päls utseende och aptitlöshet.

Diagnos

Din katts symptom kommer att beaktas som din veterinär utför en fysisk undersökning. Han kanske kan känna kattens sköldkörteln på grund av dess större eller oregelbunden storlek. Blodprov utföras för att kontrollera din katts T3 och T4 nivåer, eftersom högre nivåer indikerar hypertyreos och lägre nivåer pekar på hypotyreos.

Behandling

Behandla hypertyreos innebär daglig medicinering, kirurgi eller ett förfarande med hjälp av radioaktivt jod. Mediciner hjälper för att blockera produktionen av sköldkörtelhormonet och används för resten av kattens liv. Kirurgi utförs för att ta bort utväxter eller skadade sköldkörteln lober. Radioaktivt jod används för att stoppa tillväxten av onormala celler genom injektion. Syntetiska hormoner såsom levotyroxin och methimazole administreras till dessa katter som lider av hypotyreos att efterlikna naturligt förekommande hormon.

De flesta katter kan behandlas effektivt för sina allergier, enligt PetEducation.com. Kapslar innehållande kosttillskott och / eller medicinering används ibland för att underlätta en katts symptom.

Fettsyror

Omega-3-fettsyror, som finns i fiskolja kan minska effekterna av histamin på din katt, enligt PetEducation.com. Fiskoljekapslar kan lindra din katts allergier när de administreras under några veckor.

biotin

Biotin kan lindra din katts torr hud och klåda. PetEducation.com noterar detta B-vitamin kan hittas i kapslar eller som en del av en öljäst tillägg.

antihistaminer

Antihistaminer såsom Benadryl och klor-Trimeton har en 70 procents effektivitet takten i lätta kattens allergiska symtom, enligt PetEducation.com. Dessa kapslar ska administreras med en veterinär vägledning, eftersom varje kommer med en risk för biverkningar.

Costicosteroids

Costicosteroids används ibland som en sista försvarslinje i kampen mot en katt allergier. Dessa kraftfulla läkemedel är mycket effektiva, men kommer med en hög risk för biverkningar, såsom diarré och hyperaktivitet.

alternativ

Om din katt resister tar kapslar, aktuella allergi behandlingar finns också.

Hur man diagnostisera en sjuk katt


När man undersöker en sjuk katt, är det viktigt att bestämma om några förändringar har skett i hans normala vanor och rutiner. Notera förändringar i ordinarie verksamhet kan hjälpa dig att räkna ut om du behöver ta din katt till veterinären och kan hjälpa din veterinär göra en snabb och korrekt diagnos.

Instruktioner

1 Observera hur din katt rör sig. Är din katt har problem hoppa eller gå? Har hon verkar ha en halta eller att flytta en lem på ett märkligt sätt? Dessa kan vara tecken på muskel eller ledbesvär eller ens neurologiska problem. Har din katt plötsligt blivit slö eller maniskt aktiv? En kraftig ökning eller en markant minskning i aktivitet kan betyda medicinsk problem.

2 Observera hur din katt äter. Har din katt plötsligt förlorade sin aptit, eller har han nyligen blivit en frossare? Antingen förändring kan signalera en rad katt hälsoproblem, inklusive gastrointestinala sjukdomar och hypertyreos.

3 Undersök din katts ögon. Är de vattniga, grumlig, rinnande? Har din katt verkar ha problem med synen eller fokusera ögonen? Ögonproblem är vanliga hos katter, men förändringar i funktionalitet och utseende av ögonen kan signalera interna frågor. Många människor är inte medvetna om att katter kan drabbas av allergier, som människor gör. Om din katts ögon är ofta rinnande, ta henne till veterinären för en allergi kontroll.

4 Undersök din katts kattlådan och notera sina urinering vanor och tarmrörelser. Finns det blod eller slem i avföring eller urin? Är avföring runnier än vanligt? Har din katt verkar ha problem med att urinera eller avföring eller att vara i smärta när han använder kattlådan? En urinvägarna eller tarminfektion kan orsaka dessa förändringar i kattlådan vanor.

5 Titta noga på din katt hud, päls och kropp. Är pälsen så glänsande som den normalt är? Har din katt vunnit eller förlorat en märkbar mängd vikt eller päls? Finns det några klumpar eller knölar under huden? Dessa förändringar kan vara tecken på ett medicinskt problem, i synnerhet om de inträffar plötsligt.

Tips

  • Förebyggande åtgärder är nyckeln till din hunds hälsa. Håll din katts vaccinationer aktuell, se till att din katt är ordentligt utfodras och hydrerad, borsta din katt (och kontrollera loppor eller fästingar) och hålla ett vakande öga på din katts aktiviteter för att se till att hon inte agerar misstänksamt.
  • Lita på dina instinkter. Om du känner att din katt kan vara sjuk, men du kan inte sätta fingret på orsaken, beställa tid hos veterinären för att kolla upp det. Även dumma klingande problem, som en katt vägrar att spela med sin favoritleksak, kan tyda på att något är fel.
  • Försök aldrig att diagnostisera och behandla din katt själv. Följ din katts symptom under en kort tid, och om du känner dig alla berörda, ta fram din veterinär.
  • Söka omedelbar veterinärhjälp om din katt verkar förlamad, inte äta eller dricka under två dagar eller har kramper, kraftig kräkning, blek tandkött, ansträngd eller svårt andning, blödning, en mycket hög eller mycket låg kroppstemperatur eller svårigheter att urinera. Dessa är alla tecken på potentiellt dödliga sjukdomar som ska behandlas omedelbart.

Om din katt är sjuk och inte mår bra, kommer hon troligen att visa symptom. Det kan vara något så självklart som kräkningar, eller beteende som är lite mer obskyra som att ligga på en annan plats än normalt. Medan hon inte verbalt kan berätta vad som är fel, kan hon säkert visa med sina symtom som något inte står rätt.

Instruktioner

1 Observera beteendet hos din katt. Det är viktigt att du vet vilka specifika symtom din katt visar för att diagnostisera vad som kan vara fel.

2 Ta din katt till veterinären och berätta symptomen din katt visar. Endast en läkare kan utföra diagnostiska tester som behövs för att fastställa vad som händer med din katt.

3 Ta röntgenbilder och har blod dras om ditt husdjur haltar, kräkningar, gå ner i vikt, inte äta, dricka mer, har diarré eller bara inte agerar rätt. Veterinären kan ta en titt inuti din katts kropp och bestämma vad som kan orsaka dessa problem. Blodtestresultat kan också vara till hjälp vid diagnostisering vad som kan hända med din kisse.

4 Samla ett urinprov från din katt om han kissar olämpligt, eftersom det kan vara ett tecken på en urinvägsinfektion eller kristaller i urinen. Din veterinär kommer att kunna köra tester för att avgöra om det finns något onormalt med urinen, eller om det är ett beteendeproblem. Din veterinär kanske också vill testa urinen om din katt visar andra symtom, såsom anorexi.

5 Skaffa en avföringsprov från din katt och ta den till veterinären. kan kontrolleras Provet för parasiter och andra organismer som kan skada din katt.

Tips

  • Ibland är det svårt att diagnostisera specifikt vad som är fel med din katt. Din veterinär kan behöva köra flera tester för att avgöra vad som orsakar din katts symptom. Se därför till att du litar på och känner din veterinär och ha tålamod.
  • En diagnos kan kräva massor av tester. Därför kan det bli dyrt för att bestämma vad som är fel med din kisse.

Aptit förlust och kräkningar hos katter


Katter, som människor och andra däggdjur, är benägna att många olika typer av sjukdomar och symtom från virusinfektioner på allmänna allergener i atmosfären där de bor. En av de mest commons symtom på katt sjukdom är aptitlöshet och / eller kräkningar. Några noterbara orsaker till aptitförlust och kräkningar är hårbollar, gingivit, övre luftvägsinfektion och oral cancer.

hårbollar

Hårbollar är ett direkt symptom på katter att svälja för mycket hår när trimning och kan ofta behandlas med olika köpta mediciner. Kräkningar är den viktigaste symtomet för kattdjur med denna sjukdom; Men om den inte behandlas, aptitlöshet kan också bli ett problem.

Gingivit

Feline gingivit är en bakterieinfektion som finns i munnen av katter. Aptitförlust och svårt att äta är en viktig symptom på denna sjukdom och kan oftast behandlas genom förebyggande metoder som föreskrivs och förvaltas genom veterinärer.

Övre luftvägsinfektioner

Övre luftvägsinfektioner såsom rinotrakeit (FVR) och Caliciviris (FCV) är virusinfektioner främst i kattungar. Återigen, är ett vanligt symptom på båda villkoren aptitlöshet och kan behandlas genom antibiotikabehandling.

munhålecancer

Feline oral cancer diagnostiseras när en tumör är belägen i mynningen av en katt. Aptitförlust tillsammans med kräkningar, sång stam och blödningen i munnen är vanliga symtom.

närings Care

Eftersom förlust aptit och kräkningar är förknippade med inte bara de ovan nämnda katt symptom, men många andra, är ordentligt närings vård nödvändig. I de flesta fall kommer kattdjur inte kunna korrekt äta och måste följa en strikt veterinär godkänd tvångsmatades diet tills väl igen.

Kolit är en inflammatorisk tarm tillstånd som orsakar en mängd olika symptom hos katter. Det kan orsakas av allergier, bakterie- eller virusinfektioner, parasiter, skada, intag av ett giftigt ämne eller tjocktarmscancer. En tillfällig episod av kolit är oftast inte en orsak till oro - enkla kostförändringar och en regelbunden avmaskning program kan vara allt som behövs för att hålla din katts tillstånd under kontroll. Om däremot verkar kronisk tillstånd, kontakta din veterinär för rådgivning.

Förändringar i Pall

Den mest uppenbara symptom på kolit hos katter är slem och blod i avföringen. Om din katt verkar vara på väg till kattlådan oftare och hennes avföring verkar löst eller slemhinnor täckta, kan det vara ett tecken på kolit. Beroende på vilken typ av skräp du använder, kan du inte märker några fläckar av blod, men om hon är ansträngande att uträtta sina behov eller om hon använder lådan flera gånger under en kort period, skulle det peka på kolit.

Spännare i Litterbox

Vissa villkor i urinblåsan orsakar frekvent eller svår urinering. Din katt kan anstränga sig för att urinera, om han har en urinvägsinfektion eller stenar i urinblåsan. Om du ser normala mängder av avföring, men många, små mängder urin, kan det vara en urinvägsinfektion. Om däremot verkar normalt hennes urinproduktion, kunde hon lider av en tarm eller tarm tillstånd såsom kolit.

Viktminskning

Kronisk, pågående kolit kan orsaka övergripande dålig hälsa och viktminskning. Aptitlöshet, kräkningar och diarré kan tömma din katt av de nödvändiga näringsämnen som krävs för hälsosam vikt. Förvaltas, kan effekterna av kronisk kolit minimeras och kattens aptit och mat tolerans kommer att förbättras. Din veterinär kan ge dig råd om en näringsrik och hälsosam kost för katter med tarm och tarmproblem såsom kolit.

Buksmärtor

Till skillnad från hundar, kan din stoiska katt inte visar tydliga tecken på smärta, men kolit kan orsaka svår buksmärta. Om din katt flinches eller kamp när du plocka upp honom, kan han ha buksmärtor. Andra tecken på smärta letargi, glaserade ögon, ytlig andning och hjärtklappning. Urinvägsinfektioner och skador kan orsaka buksmärtor, alltför. Titta på din katt noga för ibland subtila tecken på katt smärta - kontakta din veterinär om du märker några beteende avvikelser som kan tyda på obehag.

Förstoppning

Kolit kan vara smärtsam och smärtan kan orsaka din katt att hålla inne avföring, orsakar förstoppning. De flesta katter bajsa en gång om dagen. Förstoppning är inte ovanligt i katter, men om det är ett pågående problem, kan den underliggande orsaken vara kolit. Lägg en tesked vanligt, konserverad pumpa på din katts mat två gånger om dagen. Detta är en mild laxerande som kan hjälpa till att få saker och ting. Hårboll pasta, finns i de flesta sällskapsdjur och livsmedelsbutiker, har en laxerande effekt också.

Diagnos

Din veterinär kommer att utföra en fullständig fysisk utvärdering av din katt. Fekala prov kan beställas för att avgöra om det finns parasiter närvarande. Blodprover kan avgöra om det finns några andra smittsamma förhållanden som kan orsaka din katts symptom. I vissa fall kan din veterinär beställa röntgen, ultraljud eller en koloskopi för att få den mest kompletta bilden av din katt tillstånd.

Behandling

Efter en diagnos av kolit, kan din veterinär rekommendera en speciell diet för din katt. Ofta är denna allergivänliga kost allt som behövs för att förhindra en ny episod. En fiber tillägg kan inkluderas för att förhindra förstoppning. Om kolit är bakteriell i naturen, kommer din veterinär att förskriva ett antibiotikum. En regelbunden program för avmaskning är också viktigt - parasiter är ofta en källa till intestinal irritation och kolit hos katter. Din veterinär kommer att rekommendera lämpliga åtgärder för att kontrollera maskar och parasiter i din katt.

Cat Inhalant allergiska symptom


Katter, som människor, kan drabbas av allergier. Inhalant allergi är endast en av fyra typer av katt allergier. De andra är livsmedel, fästing och kontaktallergier. Identifiera vilka allergi din katt lider av är mycket svårare med kattdjur än vad det är med humans.This beror på det faktum att klåda, slickar och repor är symptom för alla fyra allergi typer, men de är också naturliga agerar för katter. Som ett resultat kan en hud eller blodprov vara nödvändigt att diagnostisera katt allergier när en beteendeutvärdering misslyckas.

Funktioner

Inhalant allergi eller atopi är den vanligaste kattallergi. Inhalant kattallergi liknar säsongs eller perenna allergier hos människor. Katter är allergisk mot vissa luftburna partiklar såsom mögel, kvalster och mögel, och träd, gräs och ogräs (ragweed) pollen.

Till skillnad från människor som uppvisar andningssymtom såsom väsande andning och hosta, katter uppvisar överdriven repor när som lider av inhalant allergier. Berörda katter kommer att delta i generaliserad klåda och repor. I vissa fall kan överdriven klåda och repor resultera i kala fläckar.

Tidsram

Inhalant allergi involverar utomhus allergener som träd eller gräspollen orsaka säsongsbetonade allergier hos katter. Varaktigheten att katten kommer att påverkas av allergi är enbart beroende på hur länge allergenet är närvarande i sin omgivning.

Dessutom inomhus allergener såsom mögel och kvalster orsakar perenna eller året allergier. Som ett resultat kommer en katt som lider av inhalant allergier uppvisar repor symptom för två veckor eller året runt.

Diagnos

Inhalant allergier kan diagnostiseras genom interdermal hudtester, blodprov eller genom att helt enkelt övervaka och utvärdera en katts symptom. Ännu viktigare, om det finns ett mönster i kattens beteende, såsom överdriven repor som uppstår bara två veckor av året, är diagnosen troligen inhalant allergi.

Förebyggande / Lösning

Behandlingar inkluderar allergivänliga schampo, naturliga och syntetiska antihistaminer, steroider och immunterapi. Allergivänliga schampo och fiskolja är de billigaste inhalant allergi behandlingar som också har minst antal potentiella biverkningar.

Allergivänliga schampo rikta inhalant allergi på huden nivå genom att ta bort befintliga antigener från kattens hud. Bada enbart kommer att lindra en del av klåda också.

En annan behandling är fiskolja, som innehåller omega-3-fettsyror och fungerar som en antihistamin. Jämfört med fiskolja, dock konstgjorda antihistaminer har en mycket större (70 procent) effekt i att kontrollera katt inhalant allergier.

Steroider, särskilt kortikosteroider, är mycket effektiva antiinflammatoriska medel vid behandling av inhalant allergier. Kortikosteroider anses tredje eller fjärde handsbehandlingar i både katter och människor på grund av de många biverkningar som förknippas med dem. På grund av sin säkerhetsprofil, är steroider endast föreskrivs för säsongsbetonade allergier, eftersom de inte kan ges året runt. Dosering kan ske genom injektion eller oralt.

Immunterapi behandling såsom cyklosporin är ett annat alternativ för inhalant allergier. Det är effektivt i 50 procent till 75 procent av katter med atopi. De vanligaste biverkningarna av cyklosporin är diarré och kräkningar, och som kortikosteroider, är behandlingstiden begränsas till flera månader.

Varning

Ibland överdrivet slickande eller repor inte beror på en allergi, men eftersom katten är uttråkad eller deprimerad. I dessa fall kan veterinären förskriva beteende-modifierande behandling såsom amitriptylin eller klomipramin.

På grund överdriven repor är det vanligaste symtomet av katt allergier helt och hållet, när beteende utvärdering är ineffektiv, ta din katt vän till veterinären är det bästa valet.

Vad händer med en katt när den har anfall?


Katter med krampanfall kan presentera alarmerande symtom och verkar vara i stor nöd. Naturligtvis orsakar detta oroliga ägare oro och ängslan. Men Dr Arnold Plotnik, en veterinär med Manhattan Cat Specialists Clinic i New York, säger att mindre än 3 procent av katter ärver krampanfall. Bevittnar ett anfall, kan emellertid orsaka en djurägare att känna så hjälplös som drabbade djur. Korrekt hantering av din katts hälsa börjar med att förstå detta fenomen.

Pre-ictal fas

Innan nästa anfall kommer på, kan din katt agera som om något är "inte rätt." Dr. Ernest Ward i Wignall Animal Hospital System i Massachusetts beskriver ett sådant beteende som nervositet eller vägrar att lämna din sida. Denna fas kan pågå några minuter till några timmar.

ictal fas

Under själva beslag din katts muskler spända och kramp. Detta kan tyckas som en våldsam ryckningar eller en lång, styv böj. Störningar i systemet kommer att orsaka din katt att kollapsa och, troligen, att förlora kontrollen över blåsa och tarmfunktion.

Post-ictal fasen

Efteråt kommer din katt har inget minne av händelsen, vara förvirrad och beter sig nervöst. Din katt kan inte känna igen dig eller bete sig på ett fientligt sätt. Ha tålamod med din katt och minns prövning som just har ägt rum.

orsaker

Praktiskt taget alla sjukdomsprocess som stör hjärnans funktion kan leda till kramper. Epilepsi är oftast den skyldige; infektioner, skador eller tumörer är mindre ofta orsaken. Din veterinär kan utföra enkla blod och röntgenundersökningar för att fastställa källan till din katts symptom.

Förebyggande

Din veterinär kan ordinera orala antikonvulsiva läkemedel för att minska eller eliminera din katts kramper. I de sällsynta fall som ett allvarligare problem ligger till grund för symptomen, kan mer aggressiv behandling eller operation bli nödvändig.