Sjukdomar hos sällskapsdjur från att inte Spaying eller kastrering

May 29

Veterinärer rutinmässigt neuter eller spay hundar, katter och kaniner för att förhindra oönskade kullar. Det finns dock många sekundära fördelar för kirurgi. Det finns ett antal sjukdomar som drabbar okastrerad husdjur, antingen direkt orsakas av närvaron av hormoner och reproduktiva organ, eller indirekt genom påverkat beteende. Önskan att ströva omkring eller att bekämpa ett annat djur för territorium och kamrater kan leda till sjukdom contracted genom bitande eller sprätta herrelösa, vilda eller på annat sätt oövervakade djur.

bröstcancer

Kvinnliga hundar och katter är mottagliga för bröstcancer. Cancern slår bröstkörtlarna. Denna form av cancer visar dödlig för hälften av hundarna och nio av 10 katter som utvecklar bröstcancer. Spay kirurgi minskar kraftigt bröstcancer, som äggstockar, som producerar östrogen, tas bort. Cystor utvecklas också när en kvinna är okastrerad. Även godartad, kan cystor orsaka irritation eller inflammerad mjölkgångarna och kan leda till ytterligare hygienkrav.

uterine Sjukdomar

Femtio till 80 procent av fina sorter av kaniner utvecklar livmoder adenokarcinom, en form av livmodercancer, efter fyra års ålder. Pyometria, en obekväm sjukdom som fyller livmodern med puss, kan utvecklas i en okastrerad hona innebär hund, katt eller kanin. Risken att utveckla någon av dessa sjukdomar efter spay operation elimineras.

glandulära Sjukdomar

Okastrerad hankatter utveckla svans körtel hyperplasi. Även om inte dödlig, är oljig utsöndring svåra att rengöra och kan utvecklas till en irriterande. Munnen och tungan kan vara irriterad av katten försöka minska trycket och utsöndring genom grooming. När körtel sekret bli påverkade, kan anal körtel infektioner inträffar. Villkoret visas inte i kastrerade katter.

Testikelcancer

Neutrum kirurgi bort testiklarna av en manlig hund, katt eller kanin. Testikel och prostatacancer kan drabba hundar som är kvar med intakta reproduktionsorgan. Den minskade risken hos kastrerade hundar inte är på grund av frånvaron av vävnad, men eliminering av påverkan hormoner.

Smittsamma sjukdomar

Kvinnliga husdjur i värme strövar ofta på jakt efter en partner. Tendensen för manliga husdjur att försöka fly för samma skäl sker året runt. Ett husdjur som vandrar in obekanta gårdar och fält har ökad risk att smittas av en sjukdom från herrelösa och vilda djur. Eftersom okastrerad hanar kan vara aggressiva mot andra i sitt slag när honorna är närvarande, är risken att smittas av sjukdomar som överförs genom bitande och repor ökade. Exempel på sådana sjukdomar innefattar felint leukemi, influensa, valpsjuka och rabies. En kanin lättare kan begränsas till ett hem, men kan skada sig som försöker komma åt en kanin i en annan inneslutning.

graviditetskomplikationer

Graviditet är riskabelt för många djur, särskilt de sorter som odlats för ringa storleken, eller när man försöker att leverera valpar som ärvt storlek från en betydligt större far. Tikar kan dö när födseln är obevakad och förlossningskanalen är för liten, eller kräver en riskfylld kejsarsnitt som kan störa andra organ eller skapa en inre infektion. Genom spaying ett husdjur, risken för oavsiktlig impregnering, och därför komplikationer, elimineras.


  

Kommentar