Motorhuvar av 1700-talet

June 10

Motorhuvar av 1700-talet


Under andra hälften av 1700-talet har utvecklingen i kvinnors hattar började skifta mot motorhuven. Denna typ av hatt oftast täckt huvudet helt och säkrades med band under hakan. Flera stilar av motorhuvar var populär under detta årtionde; typ av motorhuven slitna och tyget som det gjordes beroende på social status.

Introduktion till 1700s hättor

Rika damer bar motorhuvar gjorda av dyra tyger som siden och satin. De bärs av de fattiga sannolikt gjorda av ull, som ofta var ofärgade. Flera stilar av motorhuvar bars av damer 1700-talet; stilar ingår Calash, vagnen motorhuven, och badet motorhuven. Ju mindre rika bar en grundläggande stilen motorhuvens utformade för att vara mer funktionell än modet.

Motorhuvar av Rika

De rika under den senare hälften av 1700-talet hade en mängd olika motorhuvar, vanligen tillverkade av silke eller satin. En vanlig typ av motorhuven för överklassen var vagnen motorhuven. Denna typ av motorhuven var nästan alltid i svart siden och fick sitt namn från dess likhet med en Jersey vagn. På baksidan av motorhuven, en matchande bit tyg hängde ner över axlarna.

Svart var den vanligaste färgen för motorhuvar bärs av de rika, men under den senare delen av århundradet den blå motorhuven började komma på modet. Det fanns andra undantag från denna regel också. Silke och satin var tygerna av val för alla fashionabla dam, men något billigare kan ha burits hemma.

Calash och bad Bonnets

Flera motorhuvar utformades med specifika behov i åtanke, såsom Calash och badet motorhuven. Termen Calash kommer från det franska ordet "caleche", vilket betyder vagn. Dessa motorhuvar hade rader av valbarder åsar och liknade toppar fina vagnar. De var utformade för att ha gott om plats för de stora frisyrer och peruker som var populär under denna tid. Dessa motorhuvar var uteslutande bärs av de rika, eftersom de var de enda kvinnor som hade råd genomarbetade frisyrer som kräver användning av en Calash motorhuv. Calash motorhuvar traditionellt av grönt siden.

Badet motorhuven i allmänhet är tillverkade av svart satin och utformad med flera veck, så att den kan tillplattade för enkel transport när du reser. Återigen, dessa var motorhuvar av de rika eftersom fattiga kvinnor sällan reste och kunde inte råd med en särskild motorhuv enbart för detta ändamål.

Motorhuvar av de fattiga och arbetarklassen

Motorhuvar syns på mindre rika kvinnor var ofta fylligare i ryggen, som sträcker sig från hjässan till nacken, med en bredare brätte att erbjuda skugga från solen. De gjordes av billiga tyger som ull. I de fattigaste klasserna, var dessa hättor inte färgade, medan de med lite mer pengar hade råd färgade ull. Till skillnad från de motorhuvar bärs av rikare kvinnor, har dessa inte har valbarder att hålla dem stela, och de hade en mer diskett utseende.


  

Kommentar