equine Diabetes

September 4

equine Diabetes


Diabetes är en välkänd sjukdom bland människor. Men människor är inte de enda däggdjur som kan diagnostiseras med diabetes. Vissa hästar måste också kämpa denna sjukdom med hjälp av sina ägare.

Vad är diabetes?

Diabetes är en sjukdom där bukspottkörteln inte kan producera tillräckligt med insulin. Insulin är ett hormon som talar om för kroppens celler att ta i glukos, även känd som blodsocker. Glukos är kroppens främsta energikälla. Ofta insulinresistens, när cellerna avvisar insulin leder till diabetes.

genetiska orsaker

För mer än 30 år, har veterinärer insett att många ponnyer är naturligtvis insulinresistenta. Detta ger ponnyer en fördel i naturen genom att låta dem få en hel del vikt när mat är gott och sedan leva på fettet när det inte är.

övergödning

Övergödning är en annan orsak till diabetes hos hästar. Alltför många godsaker, sockerbitar och äpplen är inte alltid bra. Dock kommer inte alla hästar som har overfed blivit insulinresistenta.

konsekvenser

Insulinresistens orsakar fetma, vilket kan vara skadligt för hästens skelett, hjärta och leder genom att sätta onödig påfrestning på dem. Fång, eller förlist, är en annan konsekvens av insulinresistens. Viktminskning och muskelmassa kan också uppstå på grund av hästens celler svälter för glukos.

behandlingar

Kost och motion är de bästa behandlingarna för diabetes och insulinresistens hos hästar. Vid denna tid finns det inga mediciner som finns tillgängliga för att behandla hästar med diabetes.


  

Kommentar