Har rökt lax Behöver matlagning?

November 30

Har rökt lax Behöver matlagning?


Ljus, känslig och smakrik, rökt lax är en traditionell delikatess både i norra Europa och på båda kusterna i Nordamerika. Det finns två huvudsakliga metoder för framställning av rökt lax, en av vilka kockar fisken och ett av vilka inte. I båda fallen är rökt lax säkert att äta utan ytterligare matlagning så länge det hanteras på ett säkert sätt.

het Rökning

Varmrökt lax röks under en relativt kort period under höga temperaturer. En typisk varmrökning temperatur är cirka 175 grader Fahrenheit, med rökningsprocessen varar från sex till tolv timmar. Denna nivå av värme kockar helt fisken. Varmrökt lax har en ljust rosa färg och är vanligtvis mycket gulaktigt. Varmrökning är vanligt att vissa typer av fisk, men mindre vanligt för lax än kallrökning.

kallt Rökning

Kallrökning är det mer vanligt förfarande för kommersiellt tillgängliga rökt lax. I kallrökning är fisken först framställas genom antingen saltning eller blötläggning i saltlake. Det är sedan rökt under en lång period under en låg temperatur. Den rökperioden varar under en dag och kan vara så lång som flera veckor. Kallrökt lax har en ljusare rödrosa färg än dess varmrökt motsvarighet. Texturen är slät och bryter inte upp till flingor.

Okokt betyder inte osäkra

Även kallrökt lax inte kokas, bör det vara säkert att äta så länge det kommer från en känd källa och har blivit ordentligt kyld. Trots kallrökning temperaturer är inte hög nog för att döda ett antal skadliga bakterier, inklusive Listeria monocytogenes och Clostridium botulinum. Gravida kvinnor, äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör undvika kallrökt lax, och Washington State University rekommenderar matlagning för hem rökt lax.

Matlagning med rökt lax

Rökt lax behöver inte kokas, men det kan säkert vara. Rökt lax, kokt eller okokt, är en mångsidig Förutom ett urval av rätter. BBC Good Food rekommenderar matlagning rökt lax med potatis dauphinoise, lägga till soppor eller använda den som en ingrediens i quiche. Rökt lax kan också snabbt kokas för att lägga till pasta eller risotto.


  

Kommentar