Om Mount Kilimanjaro

March 8

Mount Kilimanjaro är det högsta berget på den afrikanska kontinenten och är väl känd för den anledningen. Även om du har hört namnet du förmodligen inte kunde svara på frågan om vilket land det är i eller hur det kan jämföras med de andra topparna i världen. Läs vidare för att ta reda på svaret på dessa frågor och ta en rundtur i en av de vackraste bergen i världen.

Geografi

Mount Kilimanjaro är en inaktiv stratavolcano ligger i Tanzania nära gränsen mot Kenya. Mount Kilimanjaro faktiskt omfattar tre vulkaniska koner, Shira, Kibo och Mawenzi. Toppen av toppen av Uhuru på Kibo kon står på 19.340 fot. Intressant, medan det är bara fjärde bland högsta kontinentala poäng och väl ner på listan över världens högsta toppar, representerar Kilimanjaro den största fristående berg stiger i världen - 15.100 fot från sin bas till toppen.

Betydelse

Mount Kilimanjaro är känt för extremt varierande ekologi med 6 olika ekologiska zoner. De lägsta riken odlas odlingsmark där människor har bosatt sig och vegetation Trivs på grund av den rika jord. Mellan 6000 och 9200 fot, vänder terrängen frodiga regnskogar, som får över sex fot av regn per år. Som är sant av regnskog i allmänhet, är Kilimanjaro regnskog rikt med både växt- och djurliv, inklusive apor, leoparder och antiloper. Från 9200 till 11000 fot en hed zon som domineras av ljung, gräs och blommor finns. Stigande till 11.000-13.200 meters räckvidd, ekologi överföringar till hedar, där olika små, tjocka växter som senecios och lobelias växa och fåglar och knappa djurliv lever. Ovanför hedar och upp till 16500 fot är alpin öken känd för att bländas, knappa vatten och betydande temperatursvängningar ofta sträcker sig från under fryspunkten på natten till över 100 grader F under dagen. Endast vissa växter och mossa kan överleva där och djur passera men gör inte ett hem. Den sista zonen är toppen, som kännetecknas av glaciärer och en tunn atmosfär. Få djur eller växter lever i de översta delarna av Kilimanjaro.

potential

Som en av de sju toppmöten (högsta topparna på varje kontinent), har Kilimanjaro länge varit en symbolisk klättra för bergsklättrare och vandrare. Geografi toppen saknar tekniska egenskaper gör det till en lätt klättra till skillnad från många av de andra sju toppmöten som Mount Everest och Denali. Toppmötet kan nås med en växel pack så enkelt som en käpp. Luften kan fortfarande hindra vissa utflykter; bör dock de i hyfsad form och konditione hitta toppmötet relativt lätt. Ett dussin vägar betjäna topp och möjliggöra häpnadsväckande, skiftande landskap. Mawenzi, men lägre Kibo, erbjuder en svårare klättring kräver klätterutrustning och teknik.

missuppfattningar

Konstigt nog är ursprunget till namnet Kilimanjaro omstridd och det finns ingen tydlig historia. Flera teorier finns om hur namnet härrör; Det finns dock ingen framträdande överenskomna ursprung.

effekter

En stor kontrovers kring Mount Kilimanjaro är den snabba reträtten av sitt toppmöte glaciärer. I en framstående artikel i 2003, National Geographic beskrivs frågan om vikande glaciärer anger en glacial förlust på 82% sedan 1912 och pågår för att förutsäga att glaciärer kunde vara borta så tidigt som 2020. Tunga avskogning och svedjebruk runt Kilimanjaro och i mindre utsträckning, är den globala uppvärmningen nämns som viktiga bidragsgivare till glacial nedgång. Ytterligare recession hotar värdefull vetenskaplig information och viktiga turistnäringen i Tanzania.


  

Kommentar