Gamla Hundar och Artrit

May 16

Gamla Hundar och Artrit


Artrit är inte begränsad till människor. Många hundar lider av stela leder och begränsad rörlighet när de blir äldre, på grund av att bara allmänt slitage. Men när diagnostiseras, det finns en mängd olika behandlingar som kan ge lindring från smärta och obehag för en arthritic hund.

Definition

Artrit är en allmän term som används för att beskriva ledinflammation. Det kan vara akut, som ofta är reversibel, eller hänvisa till degenerativ ledsjukdom, som är ett kroniskt tillstånd som innebär permanenta skador på leden. Hos friska djur, är brosket kantar gemensamma jämn men med artrit brosk är tunn och ärrade, vilket leder till friktion och inflammation. Rörelse av leden blir begränsad på grund av förtjockning av kapseln som omger leden och bildandet av grova nytt ben. Vad detta innebär för hunden är tilltagande smärta under långvarig rörelse. Veterinär Pete Wedderburn påpekar att även om hundar inte dör direkt av artrit, kan svåra fall leda till ett beslut om att sätta en hund att sova på grund av de försvagande effekterna av sjukdomen.

Diagnos

De klassiska tecknen på artrit är hälta, stelhet i leder och svårigheter att stiga efter vila. Hundar kan inte berätta en veterinär var och när det gör ont och därför en undersökning innebär manipulation av lederna. En X ray kommer att bekräfta en diagnos och är användbar för kontroll av fortskridandet av tillståndet.

viktkontroll

Eftersom artrit är ofta resultatet av slitage på lederna, är det mer allmänt sett i äldre och överviktiga hundar. Av denna anledning är det viktigt att justera hunds diet för att minska dess vikt för att minska belastningen på de drabbade lederna. En lätt eller högre kost rekommenderas och hundens vikt bör kontrolleras regelbundet. Kosttillskott såsom grön läpp muskelextrakt, glukosamin och kondroitin har visat fördelar i begränsade studier.

Medicin

Det finns ett antal läkemedel som föreskrivs för att lindra smärta och minska inflammation. Dessa är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom Metacam, som ges i flytande form; glukokortikoider (steroider eller kortison), som är mer kraftfulla men kommer med mer uppenbara biverkningar; och brosk stimulerande läkemedel, som främjar läkning av broskskador.

Träning

Även rörelse är begränsad, inte måttlig motion bidra till att hålla lederna mobil. Lite och ofta verkar vara nyckeln. Veterinär Pete Wedderburn rekommenderar att ha hunden motion i 15 till 20 minuter två gånger om dagen i stället för en utökad övning varje morgon.

alternativa behandlingar

Det finns en mängd olika alternativa behandlingar, inklusive akupunktur och magnetiserade "bioflow" kragar, som sägs hjälpa till med smärtlindring, även om det finns lite forskning att backa upp dessa påståenden. Man skulle också kunna ges till hydroterapi, massage, homeopati och sjukgymnastik.


  

Kommentar