Vilka är fördelarna med ett solarium?

December 14

En solarium är en enhet som är tänkt att ersätta solens strålar. Det avger ultraviolett UVA och UVB-strålar från lysrör. Garvning inträffar i ett område av epidermis i huden kallas malpighian skikt, som innehåller ett mindre område som kallas de basala skiktet. I basalskiktet är en typ av cell kallas en melanocyt, där ett pigment som kallas melanin produceras. Mängden melanin som produceras vid en given tidpunkt och aktiviteten hos melanocyterna bestämma hudfärg. När ultravioletta strålar röra huden, producerar kroppen extra melanin för att skydda kroppen från förbränning, och detta gör att mörkna.

missuppfattningar

Det finns några fördelar med att solarier eftersom, som solen, de avger ultravioletta strålar. UVA-strålar är de längre strålarna som avges från solen som påverkar de djupare hudlagren och kan leda till att huden skrynklas och verkar seg. UVB-strålar är kortare vågor från solen som orsakar solbränna. UVA-strålar anses vara farliga eftersom de kan gå djupare in i huden, i det inre skiktet kallas dermis där blodkärl och nerver finns. Eftersom de penetrerar detta skikt av huden, kan de skada immunsystemet.

fördelar

En av fördelarna med solarier är att de bidrar till att skapa en hudfärg som anses vara estetiskt tilltalande under hela året. I många områden, särskilt Mellanvästern och New England, är det svårt att få en solbränna som helst utom våren och sommaren. Detta innebär att människor som bor i dessa områden med vit hud kommer troligen att ha ljusare färg under vintern och hösten månader. Solarier tillåter dem att mörkna huden under vintermånaderna, som de kanske vill göra om de har en händelse att närvara som ett bröllop eller en body building tävling där solbränna förväntas.

sol

En fördel med garv har visat sig vara att det kan hjälpa kroppen att producera D-vitamin, som bidrar till att stärka ben och tänder, men forskning har funnit att endast solen kan bidra till att öka nivån av detta vitamin i kroppen. Osteoporos och artros är två sjukdomar som är kopplade till en brist på vitamin D. Vissa tror att utsätta huden för solen i 20 minuter om dagen kan hjälpa människor med vitaminbrist genom att höja mängden D-vitamin i kroppen. Solarier inte bidra till att stärka vitamin D, eftersom de ofta inte utsätta människor till UVB-strålar som orsakar denna ökning. Solarier avger vanligen cirka 95 procent UVA-strålar eftersom UVB-strålar orsakar ofta brinner.

cancer

De flesta forskare har funnit att solarier är totalt sett inte säker. Exponering för UVA och UVB har visat sig vara en av orsakerna till hudcancer. En av de allvarligaste typerna av cancer, malignt melanom, är associerad med ökad exponering för ultravioletta strålar. UVA-strålar har kopplats till melanom. UVB-strålar har förknippats med basal och skivepitelcancer.

Utbredning

Hudcancer är en sjukdom som har visat sig påverka vuxna mer än barn, särskilt de som är 50 år eller äldre, men det har börjat förändras eftersom fler människor har använt solarier. Nu fler människor 20 år och äldre som diagnostiseras med hudsjukdomar, och ett antal forskare associera denna trend med ökad användning av solarier. Ökad exponering för solen är också ansluten till för tidigt åldrande hos människor i olika åldrar, eftersom skador på dermis kan leda till att huden åldras snabbare.

alternativ

Det finns alternativ till solarier att många individer har vänt sig till som anses vara säkrare på huden, såsom Brun utan garvare. Dessa flaskor innehåller dihydroxiaceton (DHA), som endast färgar döda celler i överhuden. Denna "falska baka" tan kan tvättas bort inom ett par dagar. Airbrush tans, erbjuds på solarier, kan också erbjuda en naturlig look. Airbrush tans framställs när DHA sprayas på huden.


  

Kommentar