Vanliga sjukdomar i Kanarieöarna

January 27

Vanliga sjukdomar i Kanarieöarna


Kanariefåglar gör underbara husdjur. De är vackra att titta på, kan hand tämjas och många av dem kommer att sjunga för dig eller ens lära sig tala (härma) ett ord eller två. Kanariefåglar namngavs efter Kanarieöarna, där de har sitt ursprung, och de blev snabbt populära husdjur. Som ägare, bör du vara medveten om de vanliga sjukdomar som kan påverka dessa fåglar, varav de flesta skulle kräva veterinärvård.

pox

Canary Pox är ett virus vanligtvis sprids av myggor, och därför vanligare hos utomhus än inomhus fåglar. Den kommer i en torr form, som är den vanligaste, och en våt form. Den torra formen påverkar kanariefågel hud, vilket knaprig skador på ansikte, ben, fötter och andra områden där kanariefågel inte har fjädrar. I den våta formen, lesioner visas i munnen. Andra symtom är andningssvårigheter, viktminskning, och apati. Denna sjukdom kan vara dödlig, men det finns för närvarande inget botemedel. Fågeln måste vårdas genom det, medan din veterinär kommer att behandla eventuella sekundära infektioner som kan komplicera viruset. Fågeln måste hållas varm, med tanke på vätskor, och uppmuntras att äta medan den återhämtar sig. Pox är smittsam, så kanariefågeln måste separeras från andra fåglar, och kommer att behöva övervakas för tecken på sjukdomen.

kvalster

Kvalster är mycket små, och svårt - om inte omöjligt - att se med blotta ögat. Det finns flera typer av kvalster som påverkar kanariefåglar. Din fågel kan ha fjäder kvalster om den har utvecklats kala fläckar eller hål i fjäder axlar. Röda kvalster är ibland synlig som röda prickar, men de bara komma ut för att mata på natten. Rastlöshet, klåda, och fjäder ruffling är några av de andra tecken på dessa kvalster. Scaly kvalster är en typ som brukar påverka ben, fötter och ansikten äldre kanariefåglar, även om unga kan också få dem. Som namnet antyder, orsakar de scaliness på de drabbade områdena.

Den sista typen att vara medveten om är luftsäcken kvalster, som komma in i luftstrupen och lungorna hos kanariefågel. Om du ser fågeln öppnar sin mun när den andas, eller svans guppande, vilket tyder på andnöd, kan din fågel har air sac kvalster. Kvalster är inte livshotande, men behandlingen måste omfatta både kanariefågel och sin omgivning. Det finns sprayer och droppar som kan göra jobbet utan att skada din fågel; du kommer att behöva be din veterinär för en rekommendation.

matsmältningsproblem

Varje gång din kanariefågel är att ha diarré, eller verkar uppblåst, är det dags för en resa till veterinären. Det finns många möjliga orsaker till magbesvär i kanariefåglar, inklusive bakterier och parasiter som kan föröka sig i tarmkanalen. Dessa inkluderar Koccidios (en parasit) och Salmonella (bakterier). Båda kräver recept behandling. Din veterinär kan också rekommendera ett spädbarn elektrolytlösning som ett komplement. En mag sjukdom som har drabbat mestadels små fåglar på östkusten kallas Megabacteria, men det svarar inte mot antibiotika eller andra läkemedel. En fågel med denna sjukdom kommer kräkas föda, och ibland blod. Det är ofta dödlig, särskilt hos kvinnliga fåglar.

Du vill vara medveten om att stress och dålig kost kan orsaka matsmältningsproblem också, och att en liten diarré inte nödvändigtvis indikerar en fruktansvärd sjukdom, men det är en bra idé att ha en veterinär undersöka fågeln, för säkerhets skull.


  

Kommentar