Typer & Taste of ostron

February 17

Ostron är en distinkt grupp av tvåskaliga blötdjur och en av de vanligaste odlade skaldjur. Även om det finns massor av olika typer av ostron som kan hittas i hela världen, sex arter dominerar i USA: flat, Olympia, Atlanten, Stilla havet, portugisiska och Kumamoto ostron. Var och en av dessa arter har sin egen distinkta smak och konsistens.

Ostrea Edulis - Platta ostron

Runda och symmetriska, dessa ostron är mycket smakrika och mycket dyra. I USA är de i första hand odlas i Maine och Pacific Northwest. De mest populära sorten, Belon ostron, odlas i Bretagne regionen i Frankrike och är kända för sin syrlig smak, som ofta beskrivs som liknar garvsyra havsvatten. Platta ostron bör aldrig tillagas och är tillgängliga under sommarmånaderna när de leker, som konsistens och smak är signifikant.

Ostrea lurida - Olympia Ostron

Native till nordvästra USA, Olympia ostron är mycket små - i genomsnitt storleken på ett kvartal. De har en söt, metallisk smak och en god eftersmak. Liksom platta ostron, bör Olympias inte kokas och är också tillgänglig under sommaren.

Crassostrea virginica - Atlantic Ostron

Atlantic ostron odlas från Prince Edward Island ner till Mexikanska golfen, så smak och konsistens kan variera en hel del. Northern ostron är vanligtvis något sötare och fastare än södra sorter och bättre äts råa.

Crassostrea Gigas - Pacific ostron

Han är född i Japan, är Pacific ostron också odlas på västkusten i USA och har kommit att dominera ostron marknaden. Pacific ostron kan bli upp till 12 inches lång, vilket gör många sorter för stora och svåra att ätas råa. De bästa sorterna för servering rå inkluderar California-odlade Mad River och Tomales Bay ostron och Totten ostron som odlas i Washington State Puget Sound.

Crassostrea angulata - portugisiska ostron

Native till Spanien och Portugal, dessa ostron nu allmänt odlas i Bretagne regionen i Frankrike. Medan odlas i samma region som de europeiska platta ostron, är smaken av portugisiska ostron inte så robust eller komplicerade så många av sina europeiska motsvarigheter och de bör inte normalt serveras råa. När den främsta ostron i Europa, var arten drabbats av sjukdom i slutet av 1960 och är inte längre lika populärt kommersiellt.

Crassostrea Kumamoto - Kumamoto ostron

Kumamoto ostron är en typ av jätteostron som ibland får sin egen art namn på grund av sin popularitet och distinkta utseende och smak. När odlas endast i Japan Kumamoto Bay, är de nu allmänt odlas längs hela västkusten i USA. Känd för sin svarta skalet, Kumamotos har en delikat och smörig smak.


  

Kommentar