Acadian byar i 1700-talet

April 20

Acadian byar i 1700-talet


Acadians var franska invandrare som bosatte sig i vad är nu Kanadas Atlanten provinserna. Området kallas Acadia gått från franska till brittisk kontroll flera gånger innan britterna tog över permanent i 1705. I 1755, den brittiska utvisade 75% av Acadians, varav några flyttade till Louisiana; dessa så småningom skulle bli "Cajuns." På 1700-talet kunde Acadian byar hittas längs den östra kusten av Nova Scotia och New Brunswick interiör.

Arichat, Nova Scotia

Arichat är den största staden på Isle fru, en ö utanför Cape Breton, Nova Scotia. Det avgjordes av Acadians innan deportationerna. De flesta av dessa bosättare lämnade ön efter nedgången av den franska forten på Louisbourg 1758, även om vissa återvänt från exil i slutet av 1700-talet.

Baie Ste-Marie, Nova Scotia

Nu kallas Church Point och hem Université de Ste-Anne, var denna by som grundades 1772 av Acadian familjer som anländer från Boston. Det blev ett viktigt centrum för Acadian kultur på grund av åtgärderna i Eudist fäderna, en religiös order som utbildade lokala Acadians.

Bathurst, New Brunswick

Denna stad i New Brunswick, nära gränsen Maine, var den tidiga Acadian kapital. Det övergavs i slutet av 1600-talet, men vidarebosättning i 1700-talet av Acadian flyktingar som flyr deportationerna i Nova Scotia.

Bouctouche, New Brunswick

Bosatte sig i 1785, denna lösning var en av de senare efter utvisnings Acadian byar i New Brunswick. Det blev senare hem till många irländska och skotska invandrare.

Cap Sable, Nova Scotia

Denna kust Förlikningen omfattar fyra mindre byar: Sainte-Anne-du-Ruisseau, Wedgeport och Tusket. Avveckling började i mitten av 1600-talet och detta område var den sista att tömmas av de engelska deportationerna. Några invånare återvände och vidarebosatt ganska snart efter deportationerna avslutats.

Cheticamp och Louis, Nova Scotia

Nu har en blomstrande centrum för Acadian kultur på Cape Breton Island, var Cheticamp inte ades förrän långt efter Acadians deporterades från centrala Nova Scotia. De första nybyggarna kom till 1785 och området var väl etablerad som en Acadian gemenskap med 1812. Över ön från Cheticamp, Louisbourg var franska fort som höll Cape Breton Island tills slutligen faller till britterna. Det har nu byggts om till en stor nationell historisk plats.

Chezzetcook, Nova Scotia

Detta var en liten skog avveckling av nio familjer som fanns öster om mynningen av Halifax hamn, som kallades Chebucto på 1700-talet. Själva byn inte längre står, men Acadian efternamn fortfarande finns i området.

Cocagne, New Brunswick

En by i norra New Brunswick som avgjordes i 1767 efter deportationerna hade Cocagne varit en plats för tillfällig bostad för Acadians under den värsta av deportationerna. Det senare avgöras av familjer som hade gått på det sättet.

Gautreau Village

Denna by i Memramcook regionen Nova Scotia först avgöras av Gautreau familjen på 1760-talet, senare namngavs för dem. Det är faktiskt flera mindre bosättningar som har skapats av de expanderande familjerna och deras barn.

Madawaska, New Brunswick

Denna region nära Edmundston avgjordes av Acadians från Fredericton, som då hette Sainte-Anne-des-Pays-Bas. De första landlån erbjöds Acadian familjer längs St John floden i detta område under 1790.

Memramcook, New Brunswick

Denna by av 5000, ligger nära Moncton, är känd som "födelseplats för den nya Acadia." Det var centrum för Acadian kultur efter utvisningen från Nova Scotia, även om det var först bosatte sig i slutet av 1600-talet.

Port Royal / Annapolis Royal, Nova Scotia

Huvudstad Old Acadia i centrala Nova Scotia, passerade denna stad i brittisk kontroll i början av 1700-talet och blev den brittiska huvudstaden tills det flyttade till Halifax. Annat än den brittiska garnisonen här, den brittiska underhållna liten närvaro i regionen tills Acadians drevs ut och ersätts av brittiska plantageägarna.


  

Kommentar