Kvinnors kläder från 1500-talet

March 27

I början av 16-talet, var kvinnors mode fortfarande flytta ut ur medeltiden. Vägande kvadrat hals klänningar och expansiva hylsor var kännetecknande för tidig övergång till renässansen. Kvinnor bar golv längd klockformade kjolar med tåg. Kjolar gjordes av stela tyger men ännu inte urbenat och färgerna var avstängt. Genom den andra fjärdedelen av århundradet, timglas silhuett rådde i dammode och ändrades inte signifikant förrän i början av 1600-talet.

Silhuett

Silhuetten ades i Frankrike och England. Bodices användes för att skapa den timglasform, som består av en petite midja och riklig bröst och höfter. Kjolar och livstycket lösgjordes bitar som måste sys eller uppträdda tillsammans. En underkjol bars under utstyra. Som silhuetten evolved växte livstycket mer oelastisk och längre för att bilda en V-form i midjan. En pärla-lastad bälte användes för att täcka kanterna av kjolen och livstycket.

farthingale

Silhuetten stelnade mot den senare delen av 16-talet. En bit av metall, trä eller ben placerades i fasaden av livstycket. Ytterligare ben eller trä placerades i sidorna av livstycket att befästa en konformad siluett. Livet följdes av fullständig kjol, som omfattade en rad metall- eller ben hoops kallas en farthingale. Kvinnor bundna också en skära formad kudde, känd som en "bumroll," runt sina höfter, enligt "The Greenwood Encyclopedia of kläder genom världshistorien. 1501-1800"

Linne

Under medeltiden, linnet eller standard kropp plagg var densamma för både män och kvinnor. Allteftersom tiden gick, började män och kvinnor för att ändra linne för att passa deras behov och smak. I början av 1500-talet, var linne i linne och hade en bred och öppen urringning. Det förblev gömd under klänningen. Hylsor var klämd vid handleden med ett band.

Dekoration

Trender i spanska mode började påverka dammode i Europa under andra kvartalet av århundradet. Vävning svart tråd genom vitt linne, känd som blackwork, blev ett populärt sätt att dekorera kläder. Medan krusiduller omringade halsen och handlederna, var volanger sys till kläder "kanter. Manschetter och halslinningar ges ännu fler möjligheter för dekorativ utsmyckning.

ärmar

Den undersleeve blev en diskret klädesplagg som inte var kopplad till ett underplagg. I stället var det knutna eller sytt på insidan av den yttre hylsan. Undersleeves var utsmyckade med broderier, sammet och ädelstenar. Yttre hylsor skars eller skurits ner till avslöja färgstarka undersleeves eller halsdukar. Utformningen av oversleeves också förändrats. Den övre delen av hylsan kramade den övre armen och spred ut vid den nedre armen, som bildar en klockform.

huvudbonad

Fram till Anne Boleyn förde franska huven i domstol, torget och spetsiga engelska huva dominerade sätt. Den bågformade franska huven kan bäras längre tillbaka från pannan, avslöjar lockar som ramar in ansiktet. Kvinnor sydda slöjor och små flikar till franska huvor att stilisera dem.


  

Kommentar