Tips om vård för en skadad hund

January 5

Precis som människor gör under loppet av en dag kan hundar skada sig. Ibland är resultatet av en tork när man försöker hoppa ut ur ett fordon eller det kan vara allvarligare, såsom att träffas av en bil. Oavsett har hänt, kommer det trängande behovet vara att utvärdera skadorna och sedan bestämma hur man får läka pågår.

Första hjälpen

Canine första hjälpen är mycket lik första hjälpen för människor. Fastställa omfattningen av skadan och vad som bör göras för djuret. Börja med ABC: luftväg, andning och cirkulation. Bedöm om hundens luftvägarna är tydliga. Om det har svårt att andas den kommer att behöva läkarvård omedelbart. Kvaliteten av hundens andning är också en ledtråd till hur den gör. Långsam, ytlig andetag är ett tecken på en kritisk djur som snabbt behöver veterinärvård. Flämtande eller normal andning innebär att du behöver mer information om vad som händer.

Cirkulation avser det kardiovaskulära systemet. Kontrollera djuret för en puls och för blödning. Detta bör göras noggrant, eftersom skadade djur kan bita av smärta eller rädsla, om nödvändigt täcka djuren munnen för att förhindra att bli biten. Om det finns några öppna blödande sår, utöva påtryckningar för att stoppa blödningen. Sår som blöder kraftigt eller gå igenom alla lager av hud behöver läkarvård ordentligt ren och nära. Försök att hålla såret täckt och tillämpa måttligt tryck tills du kan få hunden till en veterinär.

Kontrollera djuret för några brutna ben. Ett djur med en ryggmärgsskada kommer vanligtvis inte vill flytta och bör inte flyttas. Om djuret har en nonspinal fraktur, nospartiet den med ett tygstycke eller strumpa vid behov. Placera den på en skiva eller en annan plan yta för transport igen. Brutna ben är bäst ensam. De kan vara smärtsamt och måste ställas in baserat på en X-ray, så det bästa är att ta dem till en veterinär omedelbart.

För djur med några större sår eller brutna ben, bara skrapar och blåmärken, rengör området med en mild tvål. Om det behövs, raka pälsen runt såret för att få en bättre titt på omfattningen av skadan. Ett bandage kan appliceras för att hålla området rent som det läker. Bandagematerial kan köpas på de flesta apotek. Tekniken liknar den som med människor: Applicera en nonstick pad över det öppna området, linda med gasbinda och fäst sedan med tejp.

Din hund kommer sannolikt att vara öm i några dagar till veckor efter en skada. När den ursprungliga skadan är inte alltför allvarligt, kommer enkel vila hemma med begränsad verksamhet vara tillräckligt för att få honom på fötter igen. För mer allvarliga skador, kan din veterinär förskriva smärtstillande och vila för att göra honom bekväm när han läker. Om din hund inte verkar vara att få tillbaka till sitt gamla jag, ta honom för en utvärdering av veterinären att säkerställa att det inte är något allvarligare händer.


  

Kommentar