Hur man identifierar de smaker och dofter av olika typer av Sherry

June 21

Sherry är en förvärvad smak, för att vara säker, men när du har hittat den typ du vill, är du sannolikt att vara ansluten. Processen att göra sherry är lång och komplex, som producerar viner som är så söt som de mest fullständiga trehjulig portar, till så torr som Sahara. Med sherry, det är verkligen något för alla.

Instruktioner

Hur man identifierar de smaker och dofter av olika typer av Sherry

1 Smaka en Manzanilla sherry. Sherries varierar från benet torra till seende sött. Vi kommer att börja på den torra änden av skalan med den torraste av den torra, Manzanilla. Alla sherries är gjorda av en blandning av tre druvor. Den viktigaste druva i de flesta sherry är Palomino druva. Pedro Ximenez (uttalas Hee-män-ez) används för att blanda i sötare sherries och Moscatel används i en mycket mindre sätt, även som en blandning druva. Öppna flaska Manzanilla och häll lite i din sherry glas. Virvla runt och lukt. Dofter av havet, skaldjur och saltlösning visas. Detta är en indikation på när det är från. Alla sherry måste göras i området i Spanien kallas Jerez de la Frontera, men Manzanilla är ännu mer platsspecifik. Det kan bara komma från en kuststad i Xérès kallade Sanlucar de Barrameda. Sherry är jäst och lagrats på stora öppna fat som tillåter en hel del kontakt med syre, som ger sherry deras varierande grad av sötma. Eftersom Sanlucar ligger nära havet, och är så fuktigt, jäst i sherry en fast skum på toppen av vätskan, en så kallad "flor." Detta håller vätskan ur kontakt med luften, vilket ger en absolut torrt sherry. Smaka på sherry. Det kommer att ha inslag av mandel, gröna oliver och även nyligen shucked ostron. Detta är en verkligt unik vin. Manzanilla, på grund av det känsliga natur måste drickas inom 48 timmar för att öppna den.

2 Smaka en Amontillado. Nästa steg i torrhet från Manzanilla är Fino, men deras smak profiler är mycket lika, så vi kommer att gå vidare till Amontillado. Amantillado är tillverkad av Fino som spikas (neutral sprit sätts för att öka alkoholnivån), så jästen dör. Det finns bara en flor för kort tid innan den spikas, så det oxiderar mer och är lite fylligare och lite sötare än Manzanilla eller Fino. Häll lite i ditt glas. Det är märkbart mörkare. Virvla runt och lukt. Doften är en av hasselnötter och även en ljus ceder doft kan förekomma. Smaka den. På gommen det kommer att bli betydligt tyngre än Manzanilla, att ge upp mer grillat hasselnöt och en antydan av honung. Detta är en komplex sherry som öppnar upp som det sitter i glaset. En av de mest eftertraktade sherry för någon sherry kännare.

3 Smaka en Oloroso. Detta är en lång åldern sherry som upplever ingen flor, helst. Detta är, återigen, märkbart sötare och mer fullständig trehjulig än en Amantillado, på grund av den tid det utsätts för luft, och därför att den spikas till en ännu högre alkoholnivå än Amontillado. Häll lite i ett glas. Det bör vara en nyans eller två mörkare än Amontillado. Snurra den och lukta på den. Det kommer att ha en rejäl mängd svart valnöt och fikon på nosen. Smaka den. Detta är den första sherry som kommer att börja svänga i sfären av dessertvin. Det är full och tung och har inslag av lättare torkad frukt, lönnsirap och rostade nötter.

4 Smaka en Pedro Ximenez. Denna sherry är den enda sherry som är gjord av 100% Pedro Ximenez druvor, så det är moniker. Detta är den sötaste och mest överseende av alla sherries. Häll lite i glaset. Det är en mörk, mörkbrun att vissa kan förväxla med svart. Snurra den och lukta. Det är otroligt tät på näsan med inslag av plommon, bränt socker och datum. Smaka den. På gommen det är lika mörkt. Smakerna varierar från svart band melass till brunt socker till bakade körsbär. I Xérès, folk ringla ofta lite Pedro Ximenez över glass till efterrätt!


  

Kommentar