Typer av stenar i Wisconsin River

March 28

Typer av stenar i Wisconsin River


Mer än 14.000 år sedan, i slutet av den senaste istiden, en smältande glaciär svämmade Baraboo Hills regionen Wisconsin. Blotta kraft brusande forsar ristade in i de omgivande klipporna, skapa en 430 mil lång klyfta som skulle bli Wisconsin River. Översvämningen deponeras gamla sandsten, kalksten och dolomit i floden och mejslade ut branta sandsten klippor och kanjoner längs floden som kallas "The Dells."

kambriska sandsten

Typer av stenar i Wisconsin River

Den naturliga, natursköna Dells var en primär föremål för fotografen HH Bennett i slutet av 1860-talet.

Kambriska sandsten sten finns i Wisconsin River går cirka 520 miljoner år till när Wisconsin var fortfarande under havet tillbaka. Under denna tid, enligt förvaltare av Dells "de sandsten i klipporna avsattes som vindpinade sanddyner sand." Dessa sand fortfarande kantar flodbädden i dag. Sandsten utgör också en av de största turistattraktionerna längs floden: de 100 fot klippor som kallas The Dells.

Lägre magnesian Kalksten

Typer av stenar i Wisconsin River

Kalksten är ett slitstarkt sten som vanligen bryts och används av homebuilders.

Lägre magnesian kalksten går 510 miljoner år till ordoviciska Period tillbaka. Ungefär som sandsten, är detta kalksten en produkt av sandavlagringar, och det en gång utjämnade de bluffar och kullarna i Wisconsin River. Idag skapar kalksten en solid och varaktig närvaro längs floden. Dess mineralsammansättning berikar också flodens jord. Enligt skisser av Minnesota, "jorden som härrör från sönderdelningen av den nedre magnesian kalksten är vanligtvis av utmärkt kvalitet, rika, såväl på organiskt material som i de mineralsalter som ger snabbhet till tillväxten av växter, och att hållbarheten som gör det möjligt den för att upprätthålla en lång följd av grödor. "

dolomit vagga

Typer av stenar i Wisconsin River

Forskare uppskattar att Dells kan ha bildats under loppet av några dagar från översvämningar glaciärvatten.

Enligt Wisconsin naturresurser Magazine, "dolomit är en klippa som liknar kalksten, det har grundvatten i sammankopplade sprickor och porer." Wisconsin dolomit går också tillbaka ca 510 miljoner år till Ordovician perioden, och fungerade som en sedimentär sköld för områdets bluffar och kullar. I slutet av den senaste istiden, hjälpte dolomit bildar gränsen till Wisconsin River. På grund av sin täta sammansättning är dolomit för närvarande används i akviferer hela staten.


  

Kommentar