Hur att ingjuta sås med örter

August 15

Hur att ingjuta sås med örter


Till skillnad från kryddor, som typiskt hagel från fjärran tropiska länder, de flesta av de vanligaste kryddväxter kan odlas i din egen bakgård, eller ens i en kruka på fönsterbrädan. Med färska örter inom räckhåll hela tiden gör det enkelt och bekvämt att riva eller hacka dem, lägga till dem i tillagade rätter eller sallader som infall uppstår. Infusion samma smaker i en sås tar några extra steg, men är lika enkel.

Örter vs. Kryddor

Örter och kryddor innehåller mycket likartade smakföreningar - ofta desamma, i själva verket - men de kommer från olika delar av anläggningen. Blommorna och bladen på en växt är allmänt anses örter, medan frön, bark och rötter ge kryddor. Ibland, som med anis frön och ormbunksblad, producerar en växt både örter och kryddor med en liknande smak. Koriander är motsatsen, med sina frön och färska blad - mer känd som koriander - ger mycket olika smaker. Det finns flera sätt att ingjuta dina såser med smak av färska eller torkade örter, var och en med sina egna styrkor och svagheter.

Direct Approach

Det enklaste sättet att lägga till växtbaserade smaker till sås är genom att lägga till dem direkt, och låta dem sjuda. Detta kräver lite eller ingen förberedelse, annat än att hugga örter. Lämnar örter i hela stammar är en användbar teknik när du inte vill gröna fläckar i såsen, eller när du använder en ört som rosmarin eller dill som är mycket potent. Du kan helt enkelt ta bort stammen när den har infunderas tillräckligt. Som regel torkade örter kan tillsättas tidigare, så deras smak har längre tid att ingjuta, medan färska örter bör läggas till i slutet för att behålla sina ljusa smaker. Finhackad örter ingjuta snabbare än örter i stora bitar, men också blekna snabbare.

Infusing Din Vätska

Om såsen är baserad på en vätska, såsom buljong, grädde eller vin, kan du ingjuta örterna i att vätska i förväg för en subtilare finish. Bara förvärma vätskan till en sjuda, sedan släppa i dina örter. Smaka regelbundet tills du är nöjd med styrkan i smaken, sedan bort örter. Vissa kockar använda en fransk press kaffebryggare i stället, med hjälp av kolven för att avtäta de örter och stoppa infusionen. För en mer intensiv smak, använda en stor mängd av örter och låt sjuda dem tills deras smaker - och vätskan - är mycket koncentrerad. Håll det kylda och lägga till ett stänk av detta avkok till dina såser som behövs.

Infundera in Fat

En besynnerlighet av de flyktiga smak molekyler som finns i örter är att de ofta ingjuta bättre i fett än i vattenbaserade vätskor. Ännu viktigare, molekylerna är mindre volatila när de är fångade i fettet, vilket innebär att smaken varar längre och håller upp bättre i matlagning. sjuda försiktigt hackade eller hela örter i smör eller olja för 30 till 50 minuter, för att extrahera smaker. När ansträngda och kylda, kan du använda smör för att göra en sås-förtjockning roux, eller vispa den i sista minuten för att berika, smak och ger kroppen till sås. Oljor kan drizzled över den färdiga skålen, eller införlivas i emulgerade såser, såsom majonnäs och salladsdressing.


  

Kommentar