Hur man firar Hanukkah

June 27

Hur man firar Hanukkah


Många människor, judar och både icke-judar, har kommit att tänka på Hanukkah som "Christmas Lite" -efter allt, både semester ske vid samma tid på året, och involvera festande, utsmyckning, och utarbeta utbyte av presenter. Dock har Hanukkah sin egen uppsättning av gamla traditioner och ritualer som gör det så annorlunda från jul som, ja, är påsken skiljer sig från påsk. Här är hur du gör detta semester i sitt eget unika sätt.

Instruktioner

1 Vet vad du fira. Hanukkah firar segern av ett band av judiska krigare, Maccabees över den syriska kungen Antiokus nästan 2500 år sedan. Efter att ha kört ut syrierna, Maccabees reoccupied templet i Jerusalem, där de fann tillräckligt med olja för att hålla alla viktiga "Eternal Light" lysande för bara en dag. Mirakulöst, varade oljan i åtta dagar, därav åtta dagar Hanukkah (vilken är härledd från det hebreiska ordet för "rededicationen.")

2 Tänd en menora. En av symbolerna närmast förknippas med judendomen, är menoran ett nio-grenade kandelaber som används under de åtta dagar Hanukkah. På Hanukkah eve, celebrants tända en "shamash" (vanligtvis extra ljus i mitten av Menorah), sedan använda detta tänt ljus att tända första ljuset till vänster. Denna ritual fortsätter under de närmaste åtta dagarna tills alla åtta ljus är tända

3 Sjunga några låtar. Det är inte riktigt lika många Hanukkah låtar som det finns julsånger, men du kommer att bli överraskad av sin sort. Förmodligen den mest kända (åtminstone för icke-judar) är "jag har en liten Dreidel", som sjungs att följa med dreidel spelet, en ofarlig hasardspel där barnen vinna (eller förlora) godis genom att snurra en inskriven topp.

4 Stek upp några latkes. Praktiskt taget varje judisk semester har sin traditionella mat: hamentaschen (triangelformade cookies) på Purim, matzohen (osyrat bröd) på påsken, och latkes (raggmunk stekta i olja) på Hanukkah. Lika välsmakande som de är, kan latkes vara ohälsosamt att äta i åtta dagar i följd, så känn dig fri att utforska resten av den judiska kokbok (flanken, gefiltefisk, etc.)

5 Dela ut julklappar. Här är där Hanukkah skiljer sig mycket från jul: barn vanligtvis inte får en stor "Hanukkah gåva", men åtta små presenter skänkt under loppet av semestern. Eftersom åtta stora gåvor i rad är ett dyrt, Hanukkah gåvor är vanligtvis små, men kul tänka tennsoldater, till minne av Maccabees, eller till och med en vanlig gammal Slinky.


  

Kommentar