Vikten av nyckelpigor

April 16

Vikten av nyckelpigor


Nyckelpigor, även känd som nyckelpigor eller dam skalbaggar, är små, färgglada skalbaggar som består av mer än 5000 olika arter och finns i hela världen. Dessa insekter, till skillnad från många andra, ofta accepteras och även älskad av människor, på grund av antingen deras färgstarka framträdanden eller deras kulturella och jordbruks betydelse. Men trots de fördelaktiga aspekterna av många ladybugs, vissa arter också anses skadedjur.

kulturell betydelse

Ladybugs har blivit sammanflätade med kulturell folklore i många delar av världen. De är i allmänhet anses tur, med en bit av lore i delar av norra Europa stridande att en nyckelpiga landar på någon innebär att personen kommer att ha en önskan beviljas. I Italien, är en nyckelpiga som flyger in i någons sovrum sägs bringa lycka, och i sådana lokaler som USA, Danmark och Ryssland, har de små insekterna har förevigats i populära barn rim.

religiös betydelse

Vissa arter av nyckelpigor, däribland sju-prickig nyckelpiga, fick religiös betydelse så långt tillbaka som medeltiden. Legenden säger att under denna tidsperiod bönder bad till Jungfru Maria för att rädda sina grödor från skadeinsekter. Snart svärmar av nyckelpigor kom och åt skadedjur, vilket sparar grödorna och blir känd som "skalbaggar av Our Lady." Under århundraden, ledde denna åtskillnad till de kortare namnen på nyckelpiga skalbagge, nyckelpiga, och slutligen, nyckelpiga.

jordbruks betydelse

Jordbrukarna är bland nyckelpigor "största fans eftersom dessa små insekter är glupska ätare, och några av deras favoriträtter också råkar vara en del av jordbrukarnas största skadedjur. Nyckelpigor kan spara grödor genom att mata på bladlöss och andra insekter som äter dessa växter. Förutom att äta vuxna bladlöss, ibland lägger nyckelpigor sina ägg bland kolonier av bladlöss och andra växtskadegörare, och när larverna kläcks, de omedelbart börja mata på dessa insekter. I slutet av sin livslängd, kan en nyckelpiga äta så många som 5000 bladlöss.

Nyckelpigor som skadedjur

Inte alla ser positivt på nyckelpigor. Dessa små varelser kan göra olägenheter av sig själva när kallare väder tvingar dem att söka skydd, eftersom de gör det ofta i människors hem. Dessutom, några arter av nyckelpigor äter växter, snarare än växtförstörande insekter. Squash skalbagge och mexikanska bean beetle finns två typer av nyckelpiga som, som deras namn antyder, livnär sig på squash och bönplantor, vilket gör dem skadedjur till jordbrukare som höjer dessa grödor.


  

Kommentar