Vilka typer av fisk behöver inte ett filter?

February 27

Vilka typer av fisk behöver inte ett filter?


Akvariefiskar gör sitt bästa om du har ett filter. Vissa arter har ett rykte om att överleva utan en, men dessa arter kommer inte att leva sin fulla livslängd eller växa till sin fulla storlek i ofiltrerade skålar. Vissa avancerade amatörer hålla ett par fiskar i stora, ofiltrerade tankar, men det tar erfarenhet och en djup förståelse för akvarier. Även då är det praxis inte utan kontrovers. Kort sagt, att hålla akvariefiskar utan filter inte är en bra idé.

betta

Den gemensamma betta ofta blir befordrad som en fisk som inte behöver filter. Men fisk hålls i ofiltrerade skålar och vaser sällan lever sina fulla livslängd. Bettas i skålar och vaser kan leva i genomsnitt två år, medan bettas i reala akvarier kan leva längre än åtta år. Störst anledning till oro i en burk är temperatur. Bettas kommer från tropikerna och rumstemperatur i de flesta av USA och Europa kommer att betona dem.

makropod

Makropod tillhör betta familjen, och har en hel del gemensamt med sina tropiska släktingar. Men makropod komma från subtropiska och tempererade områden, vilket innebär att de kan bättre anpassa sig till ouppvärmda akvarier. De besitter också förmågan att andas luft i stillastående vatten. Även om dessa fiskar är mer lämpade för livet i en skål eller vas än sina betta kusiner, kommer de fortfarande lever längre, friskare liv i reala akvarier med filtrering.

Guldfisk och skålar

Medan en guldfisk i en skål är en ikonisk bild av akvariet hobby, kan denna praxis skada fisk. Experter rekommenderar att du ger en guldfisk minst 30 liter akvarium volym per fisk - med filtrering. Guldfiskar kan överleva i skålar eller mindre akvarier. Emellertid kommer en hälsosam guldfisk växa till 8 till 12 inches i flera år, och leva under minst två årtionden. Utan tillräckligt utrymme, kommer en guldfisk avfall hämma tillväxten och dramatiskt förkorta fiskens livslängd.

filterlös akvarium

Vissa avancerade akvariumhobbyists hålla ibland ofiltrerade akvarier som en utmaning. Framgång i en sådan strävan kräver en djup förståelse för många aspekter av akvarier, inklusive vård av akvarieväxter. Hobby måste ta stor omsorg att inte mycket foder, och måste utföra vattenbyten ännu oftare än vanligt. Även under dessa betingelser, kan denna typ av inställningarna endast arbeta med ett fåtal tålig fisk i ett mycket stort akvarium.


  

Kommentar