Vad gör jättepandor äta?

November 11

Vad gör jättepandor äta?


Jättepandor (Ailuropo) är i storleksordningen carnivora och är medlemmar av björn eller ursidae familj. Pandabjörnar stå ca 3 fot lång när på alla fyra och kan väga upp till 250 pounds. Medan de är i hög grad vegetarian, de nära besläktade med de köttätande polära och grizzlybjörnar och har tarmsystem som ursprungligen utvecklats för att bearbeta kött. Jättepandor är hemma i centrala Kina och bor i skogen med en tät bambu understorey. Medan de populärt tros äter bara bambuskott, deras dietary preferenser är faktiskt något mer komplex.

Bambu

Vuxna jättepandor konsumera bambu blad och skott med en hastighet av upp till 84 pounds per dag. Bambu tros stå för upp till 99 procent av kosten för vilda jättepandor och vuxna tillbringar upp till 14 timmar per dag födosökande. Wild pandor är kända för att äta runt 25 olika arter av bambu som bambusa oldhamii. San Diego Zoo bambu specialist John Updike rapporterar att Phyllostachys aurea är en av Panda favorit arter. I vilt tillstånd, pandor är så beroende av bambu att ett stort antal har svultit ihjäl under perioder när områden av bambu har blommat och sedan dog.

Vegetation

Pandor är kända för att äta andra vegetariska livsmedel samt bambu och har observerats i det vilda äter gräs, blommor, vin, lökar och även svamp.

Kadaver och andra livsmedel

Vilda pandor är inte helt vegetarisk och har observerats äta kadaver när den är tillgänglig och även på jakt efter smågnagare och hjort rådjur. Pandor har också varit kända för att äta insekter, fisk och honung.

I fångenskap

I fångenskap jättepandor matas främst på bambu, men är också försedd med näringsrika alternativ som äpplen, morötter, sockerrör och sötpotatis eller jams. De ges också specialgjorda fiberrik cookies kallas blad eater kex.


  

Kommentar