Funktioner i Earthworm

November 19

Funktioner i Earthworm


Mer känd som en natt sökrobot eller betesfisk, är daggmasken en medlem av stammen Annelida. Varierar i storlek från 1/25 av en tum till 11 fot, är kroppen faktiskt ett rör i ett rör; mag rör inuti den långa rödbruna kropp. Eftersom det gräver om marken, löser daggmask och blandar jord, vilket bidrar till tillväxten hos växter.

yttre kroppen

Daggmasken huvud kallas den främre, och dess andra ände kallas den bakre. Vid den främre spetsen av masken kropp är en flik av hud, prostomium, hänger över munnen. Det yttre skalet av masken är slemmiga vid beröring, eftersom det kräver fukt för att överleva. Masken andas genom sin hud. Kroppen är en serie av segment, och på varje segment, med undantag för den första och sista, är små borst. Kallade hårkanten dessa borst hjälper masken att röra sig. Nära den främre av kroppen är en ljus band kallas clitellum. Det är där kokong bildas. Under epidermis hos masken är ett skikt som kallas nagelbanden.

muskler

Inuti det yttre skalet av masken kropp är cirkulära muskler som omger kroppen, och inuti dessa är longitudinella muskler som löper längden av kroppen. De cirkulära muskler skärpa, vilket gör kroppen lång och tunn. De längsgående muskler pressa ihop, vilket den bakre delen av kroppen framåt. Maskar kan röra sig framåt och bakåt.

Omlopp

Daggmasken har två blodkärl som löper längden av kroppen. Ryggens fartyget löper över matsmältnings röret och den andra, den ventrala kärl, nedan. Fem hjärtan, eller aorta valv, pumpa blodet genom kärlen. Aorta valv pumpa blodet som strömmar genom kroppen via den dorsala blodkärlet och tillbaka genom den ventrala blodkärl.

Matsmältning

Efter masken tar i livsmedel genom dess mun, passerar det genom svalget. matstrupen, grödan och muskelmage innan den når tarmen. I matstrupen, kalkhaltiga körtlar frigöra kalciumkarbonat för att eliminera överskott kalcium från kroppen. Maten lagras i grödan innan du flyttar till krävan, där alla stenar masken åt mala maten. Körtelceller i vätskorna tarmen frisättning för att underlätta matsmältningen. Avfallsmaterial elimineras genom nephridia, organ som fungerar som njurar.

reproduktions~~POS=TRUNC

Daggmaskar är hermafroditer som innehåller både manliga och kvinnliga könskönsorgan. Även om det skapar både spermier och ägg, har masken för att passa ihop med en annan mask för att reproducera. Den clitellum båda maskar bilda en slem rör där äggen befruktas. Då slem röret blir ett ägg kokong som kommer att deponeras i marken.

Nervsystem

Daggmasken har en enkel nervsystemet som gör det möjligt att reagera på utsidan stimulus. Det finns den cerebrala ganglierna i den främre delen av kroppen, vilka verkar som dess hjärna, och subpharyngeal ganglion och den ventrala nerven, som löper längden av dess kropp.


  

Kommentar