Kan du Torka mat med solen?

February 17

Kan du Torka mat med solen?


Uttorkande mat med hjälp av solen är en av de äldsta sätten att bevara mat. Värme från solen värmer maten, vilket orsakar vattnet inom den för att avdunsta. Denna process är fortfarande utnyttjas i dag för beredning av livsmedel, men är lite mer avancerad. Att lära sig olika metoder för soltorkning mat kan hjälpa dig med din matlagning.

enkel metod

Den enkla metoden att dehydratisera livsmedel i solen är att lämna den som ligger på en matta eller annan yta under de varmaste timmarna på dagen. Maten gradvis torkar och maten blir torr och seg. Den enkla, eller traditionella, metod för dehydratisering mat har många nackdelar. Till exempel, kan buggar, bil rök och andra föroreningar förstöra maten. Dock är denna process används fortfarande på landsbygden samt fattiga länder och utvecklingsländer runt om i världen.

nyare Metoder

Nyare metoder för dehydratisering mat med hjälp av solen utnyttjar enkla maskiner som kallas sol torktumlare. Dessa är fyrbenta strukturer som kan göras från ett antal olika material. Mat är inte längre i händerna på fåglar, insekter och andra skadedjur och det är också skyddas från regn. Maten ligger på en plan, porös yta under en skyddande inneslutning. Torr luft kan komma in från botten av enheten, och våt luften lämnar genom toppen.

Hur det fungerar

Oavsett vilken metod du använder för att torka maten det väsentliga metoden är densamma. Solstrålning genererar värme, vilket gör att vattnet inuti maten att avdunsta. Med solen torkar processen är snabbare, eftersom det material som används för att framställa skyddsskärmen intensifierar ofta värmen. Det måste också finnas ett kontrollerat flöde av luft runt maten så att den fuktiga luften kan strömma uppåt och bort från maten.

lagring

När du har uttorkad din mat, måste du också ta hand hur du lagrar det. Varm mat ska inte placeras i behållare, eftersom det fortfarande kan innehålla fukt. I stället låta maten svalna helt innan den placeras i en lagringsbehållare. Frystorkad mat kommer ofta hålla ihop, så du kanske vill damma det lätt med socker eller kryddor för att stoppa detta. Mat kan förvaras i praktiskt taget varje behållare, men ska vara mörka och blockerar ljuset.


  

Kommentar