Kan jag äta råa Sunchokes?

October 6

Kan jag äta råa Sunchokes?


Många knölar, som potatis och jams, är stärkelse och obehagligt att äta när de är råa. Som en typ av tuber, är det ofta antas att sunchoke delar denna karakteristiska. Ändå sunchokes som väljs och tillagade med omsorg är lika roligt rå som de kokas.

Det är ingen choke

Även känd som "jordärtskockor," sunchokes är knölig rötter som kommer från en typ av solros infödda till Nordamerika. Sunchokes är inte nära förknippade med kronärtskockor som namnet antyder, men de har en milt jordig, söt smak något som liknar en kronärtskocka hjärta. Vatten kastanjer och jicama är mer besläktad med sunchoke smak och konsistens, men särskilt när de är varje jämföras sin råa form.

Going Raw

Raw sunchokes är fuktiga och skarp. Till skillnad från potatis, sunchokes är mindre stärkelserika när de är rå än när de kokas. Råa, skivade sunchokes gör en uppfriskande komplement till sallader och crudité skivorna. Efter rå sunchokes skärs eller skalas, de så småningom bli mjuk och oxiderade, vrida vitt kött till en skumma brun färg. Hämmar oxidation genom att sänka de skurna sunchokes i kallt vatten spetsad med citronsaft tills du är redo att tjäna dem.

Välj vist

När du handlar för sunchokes, leta efter knölar som är fast och fri från blåmärken. Undvika sunchokes som är mjuka eller skrumpna, liksom sunchokes med groddar som växer från dem. Den tunna, papery hud är ätliga och diskret, så skalar de sunchokes är valfritt. Bara skrubba oskalade sunchokes ren innan du skär dem. Lagra sunchokes i kylskåp i upp till en vecka.

Ett varningens ord

Sunchokes innehåller inulin, en typ av fruktos som människor inte har de enzymer att smälta. Som ett resultat, människor är beroende av de nyttiga bakterier som naturligt finns i deras inälvor att smälta inulinet. Denna matsmältningen producerar gaser som kan orsaka lindriga magbesvär, tjänar sunchokes en föga smickrande rykte. Medan de flesta människor kan äta måttliga mängder rå sunchokes utan skadeverkningar, är det värt att notera att sunchokes är mer lättsmält efter lång, långsam tillagning.


  

Kommentar