Hur man förbereder hundar för avel

October 1

Hunduppfödning är en stor proposition. Även om det kan låta enkelt, ansvariga uppfödare tillbringar en stor mängd tid, energi och pengar i rätt förbereder sig för en kull valpar. Utsikterna är inte en snabb Moneymaker och innebär en utgift av kostnad som överskuggar eventuella vinster genom att sälja valparna ofta. De som vill föda upp hundar måste motiveras av en önskan att förbättra rasen och producera friska husdjur för bra hem.

Instruktioner

1 Forskning bakgrund av den speciella hundras du funderar. Om du planerar att föda purebreds är det särskilt viktigt att se över reglerna för American Kennel Club (AKC). Du kan hitta information om deras officiella hemsida (se Resurser nedan).

2 Studera rasstandarden om du är intresserad av att producera show kvalitet valpar. För varje ras finns en definition av en "perfekt" hund, som behandlar information som markeringar, huvudstorlek, karosstruktur och andra funktioner. Titta till AKC för information om rasen du har valt.

3 Välj en frisk stamtavla tik och stud. Försök att få hundar med åtminstone ett tredje generationens stamtavla. Om du är bara intresserad av att äga tiken, se till att du får en fullständig säkerhetsprövning av tappen du funderar innan de ingår avels kontrakt.

4 konsultera en veterinär för screening av hundar för genetiska defekter och eventuella redan existerande hälsotillstånd. Har veterinären särskilt leta efter några kända gemensamma genetiska fel i din specifika rasen. Se alltid till att hundarna är aktuella på sina vaccinationer, att tiken är fullvuxen och att hundarna har testat negativa för tarmparasiter och hjärtmaskar.

5 Leta efter gratis drag mellan manligt och kvinnligt du planerar att föda upp. Dessa inkluderar fysiska egenskaper såsom färg, liksom personlighetsdrag som energinivå och temperament. Du kanske också vill överväga att få en stud samma storlek eller större än tiken eftersom när en stud är mindre än honan det ibland problem med parning.

6 Rikta in potentiella köpare och upprätta ett kontrakt innan avel hundarna. Förbered dig på att ge köparna med köpeavtalet, strö registrering, valpens patientjournaler, ett schema för sina vaccinationer och stamtavla för när valpen har anlänt. Vissa uppfödare kräva en deposition på en valp innan avel har påbörjats, liksom ett signerat enkät av köpare som innehåller information om sina erfarenheter med hundar och deras planer för denna speciella djur.

7 Bestäm hur du ska hantera eventuella svårigheter med avel. Till exempel, ta reda på om du är villig att gå igenom bekostnad av artificiell insemination om parningen misslyckas. Du måste också överväga vilka åtgärder att vidta om det finns några hälsoproblem med någon av valparna, om du har färre valpar födda än du har köpare till eller om du har mer valpar än köpare.

8 planerar att ha tik uppfödd med hanhund i ett läge med vilken hanhund är bekant som han kan avstå från att föröka sig i en ny miljö. Ordna för platsen innan tiken kommer i säsong.

9 Bestäm när den kvinnliga hunden är i värme genom att leta efter en flytningar. Denna urladdning blir ljust rött på den första dagen och kommer att lätta varje dag tills det är halmfärgade (vanligtvis runt den nionde dagen). Avel bör prövas när färgen har ändrats till halm.

10 Övervaka parning mellan dubben och tik i syfte att förhindra eventuella skador. Parningen bör upprepas 48 timmar efter den initiala hopkopplingen. Förhindra tik från att komma i kontakt med några andra intakta hannar under hela sin brunst.

11 Bekräfta din kvinnliga är gravid genom samråd med en veterinär en månad efter parning. Vid denna tidpunkt, diskutera med veterinären planer för bistånd skulle bli något fel med graviditet eller förlossning.

12 Konstruera en valplådan för din kvinnliga åtminstone ett par veckor innan ungarna förfaller. Boxen bör hållas i en lugn och varm plats. Den bör ha en plast botten och strimlad tidningen foder det för enkel rengöring. Led din hund att det ofta att bekanta henne med det och uppmuntra henne att sova i lådan.

13 Förbered för leverans i förväg genom att ha handdukar och filtar i närheten, tillsammans med telefonnumret till veterinären och en bärbar dator för inspelningstid av födslar, vikt och kön på valparna.

Tips

  • Gå med i en klubb ägnas åt just din hundras att få information och stöd från andra uppfödare.
  • Inte avla en tik tills hon är i sitt andra eller tredje värme. En hund kommer vanligtvis i säsong en gång eller två gånger per år.
  • Om dubben tillhör en annan part, förbereda ett skriftligt avtal med ägaren före avel.
  • Har avelshund testas för sjukdomen brucellos, som kan orsaka abort i en gravid kvinna.

  

Kommentar