Vilka djur är beroende av människor?

July 24

Vilka djur är beroende av människor?


Även människor kan betraktas som bara en annan del av djurriket, har de blivit den dominerande djurarter på planeten. De flesta djurarter kan leva oberoende av människor i naturen, men antingen av en slump eller design finns det många djur som nu är beroende av människor för att överleva.

Hundkapplöpning

När man tror djur som är beroende av människor för sin överlevnad, är en av de första djuren som kommer att tänka på hunden. Även om det finns fortfarande vilda hundar och vargar som lever i det vilda, har inhemska hundar funnits som husdjur och arbetare för människor i 15.000 år. Tidiga inhemska hundar användes för jakt, vallning och andra uppgifter, men på senare tid de flesta hundar hålls strikt som husdjur. Vissa hundar har även fötts att vara mindre så att de kan göra bättre husdjur. Dessa hundar har utvecklats till att bli helt beroende av människor, och skulle inte överleva i det vilda. Dessutom har de flesta inhemska hundar förlorat instinkt att jaga och överleva i naturen, eftersom de inte behöver det. Människor förse dem med alla skydd och mat de behöver.

katter

Katter är inte lika beroende av människor som hundar är, men domesticerade katter fortfarande förlitar sig på människor för mat och husrum. Katter är mer oberoende än andra husdjur, men de flesta som är domesticerade fortfarande förlita sig på sina mänskliga ägare för livsmedel. Vissa huskatter kan vara mer vild och kan fånga gnagare och andra små djur, men i slutändan de ser sina ägares hem som deras hem och förlita sig på människor för skydd.

Får

De flesta samlas djur som har domesticerade av människor är nu beroende av dem för sin överlevnad. Får, till exempel, har varit en källa till mat - kött och mjölk - och kläder - ull och skinn - i tusentals år, och medan de var en gång kan leva i det vilda, evolution och mänskliga framsteg har gjort dem alla men hjälplös utan mänskliga herdar. Får är fogliga djur som lätt ledde till nya matkällor, särskilt om de overgraze ett område, och de är sårbara för angrepp från vargar och andra rovdjur. Människor ge dem skydd och ge dem gott om utrymme för att beta och foder fritt i en värld som kör ut ur rummet för att stödja dem i naturen.

kycklingar

Kycklingar tros härstamma från den röda djungelhönan och anses av många forskare vara av samma art. Även djungelhönan är mer än kapabla att överleva i naturen, har tamhöns utvecklats till en form som är beroende av människor för att överleva. De föds att gödas upp snabbt för slakt och att lägga ägg, inte att överleva i det vilda. De får sin mat från jordbrukare och andra djurhållare, och är oförmögna att långväga flygning.


  

Kommentar