om Egypten

October 2

Egypten är en av de vaggor mänskliga civilisationen. En rik kultur växte upp runt den bördiga stranden av Nilen i Nordafrika mer än 5000 år sedan. Idag är det en av världens mest inflytelserika arabiska nationer med en stabil, enda parti styrde regeringen, och livliga ekonomi. Egypten är också ett populärt turistmål. Det är känt för sina gamla pyramider, tempel och kungar som Ramses och Tutankhamun.

Geografi

Egypten ligger i Nordafrika med Medelhavet på dess norra kust. Sudan är i söder, Libyen i väster, och Gazaremsan och Röda havet i öster. Egypten täcker ett område på cirka 1 miljon kvadratkilometer. Det mesta är en torr öken platå. Men kör Nilen genom Egypten från söder till norr och mynnar ut i Medelhavet. Det ger en bördig dal som stöder livet i denna annars hårda miljön.

Befolkning

Omkring 82 miljoner människor bor i Egypten. Mer än 99 procent av dem är etniska egyptierna och talar arabiska som sitt primära språk. Egypten är ett devoutly islamiskt land. Nittio procent av befolkningen är muslimer, mestadels sunni. Resten av befolkningen är kristna och en handfull andra religioner.

Historia

Egypten är mest känd för sina antika skatter som fortfarande är synliga i dag. Den första rike Egypten bildades omkring 3200 f Kr. De gamla faraon byggda pyramider, tempel och obelisker av sten, tro att de skulle säkerställa deras odödlighet. Perserna invaderade 341 BC. Greker, romare och bysantiner härskade också Egypten, men det var araberna som formade landets moderna identitet när de invaderade i den 7: e århundradet. Egypten styrdes av Mamlukerna 1250, då de ottomanska turkarna i 1517. Napoleon invaderade 1798. När den franska vänstern i 1801 fanns det en kamp om makten. Segraren var en ledare som heter Muhammad Ali. Hans ättlingar skulle styra landet tills den egyptiska revolutionen 1952. Den brittiska började utöva sitt inflytande över Egypten strax efter slutförandet av Suezkanalen 1869. Den brittiska sprang i huvudsak en marionettregering tills de permanent tas bort av revolutionen. Landets officiella namn är nu Arabrepubliken Egypten.

Ekonomi

Endast omkring tre procent av Egypten är åkermark, men det är några av de mest bördiga jorden på jorden. Detta är tack vare Nilen. Egypten har en tillförlitlig jordbruk som levererar de flesta av landets behov. Assuan High Dam ger el till stora delar av landet. Egypten export av olja och naturgas. Turismen är en viktig bidragsgivare till ekonomin. Mer än 9 miljoner turister besöker Egypten varje år. Landet har en relativt stark ekonomi bland sina nordafrikanska grannar, men fortfarande har betydande fattigdom. År 2008 inkomsten per capita var $ 5500 och arbetslösheten var 8,7 procent.

Sevärt

Egypten är världsberömt för sina gamla historiska platser. Mest anmärkningsvärt i Kairo området är de stora pyramiderna i Giza, Sfinxen, Egyptiska museet, steg Pyramid av Sakkara, och Citadel. Kryssningar ner Nilen är populära. De flesta segel mellan Luxor och Assuan och besöka dalarna i kungar och drottningar. Templet i Abu Simbel i södra Egypten anses också vara en av de mest spektakulära sevärdheterna i landet.


  

Kommentar