Vad är Natto?

September 27

Natto är en traditionell japansk mat av jästa sojabönor. Enligt Japan Natto kooperativa föreningar Federation, 2008 den årliga natto konsumtionen i Japan uppgick till 228,600 ton. I västvärlden har natto är oroande lukt, utseende och konsistens hålls det från att få den utbredda popularitet som åtnjuts av sushi och teriyaki. Emellertid har hälsofördelarna med natto och en av dess enzymer, nattokinase, fångade internationell uppmärksamhet.

egenskaper

Vad är Natto?


Såld kylt eller fryst, kommer natto typiskt i grunt, enkel serverar polystyrenlådor tillsammans med små paket av kryddor såsom heta senap, wasabi, shiso eller soja. Två eller tre lådor paketeras tillsammans. Natto själv är en klibbig, slemmig massa av hela, skivade eller grovmalet sojabönor. Fine, klibbiga trådar bildas när bönorna dras isär. Omrörning av natto gör slemmiga matris tur löddrig. Liksom många jästa livsmedel, har natto en komplex smak.

vilket gör Natto

Vad är Natto?


I århundraden tidigare var natto gjordes genom att packa ångad sojabönor i halm och lämnar dem någonstans varmt att jäsa. Modern natto produktion börjar med tvätt, blötläggning och ångande natto sojabönor, sedan kombinera dem med en blandning av salt, socker, jäst och en hö bakterier kallas Bacillus subtilis natto. Efter en dag av jäsning i en varm miljö, en avkylningsperiod och en veckas åldrande, är natto redo för marknaden.

äta Natto

Vad är Natto?


Även om många äter den direkt ur lådan, är natto oftast serveras med ris. En populär frukost i Japan är natto över ris med en garnering av tunt skivad grön lök, ibland med ett rått ägg till. Natto serveras också över pasta, i sushi rullar i risbollar i misosoppa och som en ingrediens i grillad japansk maträtt okonomiyaki.

Hälsofördelar

Vad är Natto?


Natto är en låg kolesterolhalt, lättsmält protein. Det främjar tillväxten av nyttiga tarmflora och är en utmärkt exponeringskälla av vitamin K2, som spelar en avgörande roll i friskt blod koagulering och benmineralisering. Det är också rikt på isoflavoner, även om Linus Pauling institutets Micronutrient Information Center konstaterar att hypotes roller dessa fytoöstrogener spelar i kampen mot cancer, osteoporos, klimakteriebesvär och hjärtsjukdomar inte har fastställts vetenskapligt. Mest känt, är natto den enda källan till nattokinase, ett enzym som är vitt marknadsförs som ett naturligt kosttillskott. Enligt Hsu et al. (2009), visar nattokinase potential inte bara som ett propplösande medel för behandling av hjärtsjukdomar men även en plakett nedbrytande medel för bekämpning av Alzheimers sjukdom.

Natto vurm 2007

Vad är Natto?


I januari 2007, den japanska tv-show "Hakkutsu! Aru Aru Daijiten II" tippad natto som en vetenskapligt bevisad snabb hjälp viktminskning. Andra medier plockade upp historien, och en landsomfattande körning på natto följde. Natto diet vurm kom till ett abrupt slut två veckor senare, när sänder bolaget Kansai Telecas (KTV) meddelade att programmet hade fabricerat historien. KTV utfärdade en offentlig ursäkt och därefter annulleras showen.


  

Kommentar