Olika typer av svarta oliver

February 21

Olika typer av svarta oliver


Svarta oliver, till skillnad från gröna oliver, kvar på trädet och inte skördas förrän de är helt mogna. De många olika typer av svarta oliver härrör från den region där de odlas och de metoder som används för att bevara dem. Grekiskt, Marockanskt, spanska och franska svarta oliver har egna distinkta smaker och användningsområden.

Grekiska svarta oliver

Kalamataoliver är grekiska svarta oliver ofta serveras som aptitretare. De är i sidled slitsas för att medge den vinäger i vilket de är indränkt att penetrera hela oliv.

Kalamataoliver plockas när de är svarta, men inte övermogna eller rörd av frost. De är först förseglas i saltlake för att stimulera jäsningen som minskar oliv naturliga bitterhet. Dessa oliver är något bitter och salt med en rik, fruktig smak.

Den grekiska Megaritiki oliv är en annan svart oliv typ som plockas när övermogna, tvättas och placeras i korgar med torrt salt. Salta oliver har mycket liten bitterhet och ser ut som russin. Dessa oliver används huvudsakligen som aptitretare i Grekland och serveras med den grekiska dryck, ouzo.

Marockanska svarta oliver

Marockanska svarta Façon Grece oliver, även kallad "bakade" oliver, skördas när de är mogna och när deras oljehalt varierar från 8 till 12 procent. De upprepade gånger dränkts i saltlake och sköljas, sedan torka i tre dagar.Rummen oliver lagras sedan i tunnor innehållande salt och rullade medurs en gång i månaden under tre månader. Som ett resultat, oliverna har en distinkt salt smak och är mjukt och glansigt. Något bitter, de används för matlagning marockanska rätter som couscous.

Spanska svarta oliver

Tre svarta bordsoliver odlas i Spanien: Hojiblanca, manzanilla och Gordal. Alla tre kan vara antingen grön eller svart. De gröna oliver görs svart genom en oxidationsprocess.

Den vanligaste spanska svart oliv är Hojiblanca, som behöver mer solexponering än de andra två typerna och skördas senare än de andra. Denna oliv används ofta i sallader eller skära upp och skalades på toppen av rökt lax och riven manchego-ost.

Manzanilla oliver är små och välsmakande med en något lemony smak. De är endast odlas i Sevilla, till skillnad från Hojiblanca, och används vanligen som aptitretare serveras med vin, bröd och alioli.

Gordal svarta oliver är tre gånger större än Manzanilla oliver och även odlas endast i Sevilla. Dessa är specialitet oliver som ofta är fyllda.

Franska svarta oliver

Nyons svarta oliver är salt härdade oliver från Provence. Dessa svarta franska oliver är runda, fett och rynkig. De har många kulinariska användningsområden, och används på franska vitlöksbröd.

Nicoise oliver är små, jämna och ovala och används för att smaksätta Nicoise sallader. De har en frisk, fruktig smak.


  

Kommentar