Feline ögonskador

March 3

Feline ögonskador


De flesta kattögonskador involverar katten visar symtom på skelning, tårflöde, krafsar på ögat eller ansikte, gnugga ögonen, inflammation runt ögonhålan, grumling av hornhinnan eller tecken på blödning och trauma i ansiktet. Det går inte att se kattens öga eftersom det tredje ögonlocket, som en skyddande membran innanför den yttre ögonlocket, täcker ögat. För att skydda en katt syn, söker en veterinär diagnos och behandling när märker tecken på skador.

sår på hornhinnan

Korneala sår uppstår när en skada tillåter en öppning i hornhinnan - den klara beläggningen över linsen i kattens ögat - för att exponera de underliggande ögonvävnader. Obehandlad hornhinnan sår och främmande föremål kan också orsaka sår som behöver veterinärbehandling för att läka, säger Dr. Alleice Summers i "Vanliga sjukdomar av sällskapsdjur."

Veterinärer diagnostisera sår på hornhinnan med hjälp av en fluoresceinfärgämnet appliceras på ögongloben och sedan visa ögat under en koboltblått ljus. Såret visar som ett ljust blågröna fläck på hornhinnan. Typisk behandling innefattar topisk atropin plus en antibiotisk salva ges fyra till sex gånger om dagen. Dr. Summers rekommenderar att även om de flesta sår läker snabbt med medicinering, vissa sår är allvarligare och kräver aggressiv behandling.

ögat proptosis

Större ansikts eller skallskador, såsom de som orsakas av en bilolycka eller en lång nedgång, orsakar vad veterinärer kallar proptosis - förskjutning av ögongloben ur hållaren. En veterinär nödsituation, ögon proptosis resulterar i blindhet, förlust av ögat och möjlig död om den inte behandlas omedelbart.

Eftersom ögonlocken fångas bakom ögat, kan ögat inte retirera i uttaget och hornhinnan blir snabbt missfärgade och torr. Den enda behandling innebär kirurgi för att sätta ögat tillbaka i uttaget eller enucleation, borttagande av ögongloben om det är alltför svårt skadade.

Horner syndrom

Veterinärer diagnostisera Horner syndrom genom att bestämma närvaron av en uppsättning särskilda symptom på en sida av kattens huvud, inklusive den lilla pupillstorlek av ett öga, hängande i nämnda ögats övre ögonlocket, insjunkna utseendet för ögat, utsprånget av den tredje ögonlocket och inflammation på den sidan av ansiktet. Två vanliga orsaker till Horner syndrom är bita sår och bilolyckor, där trauma uppstår på hals, bröst eller huvud. Veterinärbehandling inkluderar ögondroppar för att lindra okulära tecken plus hantera den bakomliggande orsaken.

okulär Trauma

Okulära trauma resultat från trubbiga eller vassa föremål tillämpas med kraft direkt till kattens öga, som orsakar blödning, förskjutning från uttaget, förskjutning av linsen och eventuellt brott på ögongloben. Föremål som orsakar skadan kan innehålla vassa grenar eller pinnar, skarpa leksaker, små utslungade föremål eller annan kattens klor, säger Dr Noelle McNabb av PetPlace.com.

Veterinärer rekommenderar vanligtvis en fullständig ögonundersökning av husdjur när misstänks trauma, inklusive färgning av hornhinnan för att upptäcka eventuella skrubbsår och röntgen om en huvudskada är inblandad. Kirurgiska ingrepp kan vara nödvändigt om den okulära trauma är svår.


  

Kommentar