Hur ta hand om Tanzanite

February 26

Tanzanit är en sällsynt sten, uppkallad efter den plats där den först hittades: Tanzania. Den blå / violett sten blev populär omedelbart och fortsätter att uppleva hög efterfrågan. Tanzania har nästan brutits ut, men nya källor har upptäckts i Österrike, Italien, Kenya, USA (New Hampshire), Norge, Pakistan och Sydafrika.
Tanzanit är mjuk och spröd, betyg en 6,5 på Moh: s skala av hårdhet. Det kan spricka lätt om inte vårdas ordentligt. Nedan finns tips om hur man tar hand om detta sällsynt pärla.

Instruktioner

rengöring Tanzanite

1 Använd en guldsmeds rengöringsduk för att torka bort fingeravtryck eller mild rester på tanzanit sten och runt fästet. Om detta är otillräckligt, gå vidare till steg 2.

2 Fukta en mjuk trasa med ljummet vatten på flaska och använda den för att ta bort smuts på och runt stenen. Om det inte fungerar, gå vidare steg 3.

3 Lägg till ett milt rengöringsmedel till buteljerat vatten. Använd en mjuk trasa eller makeup svamp för att skingra oljor och rester på stenens yta. Om den här metoden är otillräcklig, flytta till steg 4.

4 Använd en mjuk tandborste med en "hint" icke-blekning tandkräm. Borsten ska lossna smuts och grime runt stenens monteringen. Om den här metoden är fortfarande otillräcklig, gå vidare till steg 5.

5 Applicera en liten mängd ammoniak till en mjuk tandborste. Det kan få in i sprickor och sprickor där tandkräm kan inte.

6 Skölj stenen ordentligt efter rengöring. Fortsätt att använda ljummet vatten för detta steg också.

allmän skötsel

7 Använd en guldsmeds putsduk mellan rengöringar. Detta tar bort mild olja och rester och föra tillbaka den naturliga lyster.

8 Sätt tanzanit smycken på först efter att tillämpa någon hudkräm, smink, hårspray eller parfym. Annars kan de lämna en rest som kommer tråkig stenens lyster.

9 Ta bort tanzanit under ansträngande aktivitet såsom motion, trädgårdsarbete, hushållsarbete eller sport, som ohjälpligt riskerar att skada stenen.

10 Håll tanzanit i ett område med en jämn, mild temperatur. Plötsliga förändringar i temperatur kan skada stenen genom att ändra dess färg eller orsakar det att spricka. Färgförändringar kan variera från smutsiga brun (till följd av för mycket värme) till grå eller svart (för mycket kallt).

11 Store tanzanit i sin egen sammetspåse. Förvara den det ensam, snarare än med andra smycken, för att förhindra skador på den bräckliga stenen.

Tips

  • En tandläkare vattenstråle såsom Waterpik gör en bra rengöringsanordning för tanzanit. Store tanzanit i mörka, torra områden. För mycket fukt eller ljus kan skada stenen.
  • Undvik följande vid rengöring tanzanit: smycken rengöringslösning, som kan orsaka en kemisk reaktion som något förändrar stenens färg; kranvatten, som är full av tunga mineraler som kan repa stenen; varje produkt som innehåller petroleumdestillat; eller ett ultraljud renare, som tanzanit har något motstånd mot ljud och kan spricka, gå sönder eller förlora färg när de träffas med ljudvågor. Bär inte din tanzanit på extremt varma eller kalla dagar, dessa drastiska temperaturförändringar kan skada stenen. Undvik att plocka upp tanzanit med bara händer; hudens naturliga oljor kan tråkig stenens lyster. Använd pincett, om det behövs.

  

Kommentar