Orsaker till snabb viktminskning hos äldre katter

March 10

Framsteg inom veterinärmedicin och specialiserade sällskapsdjur har lagt år till livet för familjen katter, med många lever väl i tonåren och tjugoårsåldern. Som din katt åldrar, kan du märka några fysiska förändringar, särskilt viktminskning, som kommer att behöva undersökas av en veterinär.

Betydelse

Viktminskning i äldre katter utan tidigare historia av sjukdomen är ofta ett tecken på uppkomsten av någon typ av sjukdom. En katt som förlorar mer än 10 procent av sin kroppsvikt i en relativt kort tid är i trängande behov av en veterinärundersökning och tester för att avgöra vilken sjukdom är närvarande och vilken typ av behandling bör göras.

Sjukdomar / symptom

Det finns ett antal sjukdomar som kommer att orsaka en äldre katt att gå ner i vikt. En av de vanligaste är hypertyreos, som kännetecknas av överdriven sköldkörtelhormon i blodet. Symtom är ökad aptit med viktminskning, kräkningar, hjärtarytmi, förhöjt blodtryck, aggressivt beteende och eventuell blindhet.

En annan är njursjukdom, när njurarna inte längre utsöndrar gifter från cirkulationssystemet. Överdriven urinering eller ingen urinering alls, feber, kräkningar, diarré, uttorkning och anorexi är alla symptom. Diabetes uppstår när kattens bukspottkörteln antingen slutar att producera insulin eller kroppen slutar svara för verkan av insulin. Diabetiska katter kommer dricka och kissa överdrivet, har god aptit och ändå gå ner i vikt. De kan bli deprimerad, svag och utveckla grå starr.

Neoplasi är tumörer från någon körtel eller organsystem i kroppen. Tecken letargi, kräkningar, gulsot, blödningar och diarré, bleka slemhinnor, och överdriven alkoholkonsumtion och urinering. Feline hjärtsjukdom, kallad kardiomyopati, uppstår när utflödet av blod som lämnar hjärtat inte matchar behovet av kroppen. Katten kan ha kroppstemperatur andningssvårigheter, sänkt, sluta äta och visar en markerad hälta eller förlamning i de bakre extremiteterna.

Dåliga tänder och förlust av en känsla av lukt kommer också att orsaka ett äldre djur att sluta äta, liksom system organsvikt. Alla är vanliga i ledande kattdjur.

Förebyggande / Lösning

Majoriteten av behandlingar och mediciner som en veterinär kommer att förskriva en äldre katt med hälsoproblem och tillhörande viktminskning kommer sannolikt att vara för palliativ vård - syftar till att minska effekterna av symptomen och få tröst till djuret. Den bästa förebyggande för allvarlig sjukdom i åldrande katter är att ge dem regelbunden veterinärvård när de är yngre, inklusive årliga blodprover och tandrengöring.

överväganden

Katter som regel tenderar att dölja sina symptom förrän sjukdomen är ganska långt och mest kronisk sjukdom hos äldre katter är inte botas. Om du vill behålla din hunds hälsa i hög ålder, behöver you'llo att vara vaksamma i att titta efter tecken och symtom och måste vara beredd att göra en del av den stödjande vård i hemmet. Stödjande vård kan omfatta ger piller och / eller insulin skott på regelbundna tider, att se till diet efterlevs och lära sig att ge subkutan vätskor.

Varning

Vid något tillfälle, kan fortsätta att behandla en sjuk, äldre katt blir kostnaden oöverkomliga och känslomässigt påfrestande för sina vårdgivare. Du kan behöva besluta om att fortsätta behandlingen eller att tillåta dödshjälp. Dessa smärtsamma beslut är aldrig lätt och måste respekteras av veterinärer och vårdgivare lika.


  

Kommentar