Har snabbtorkande jäst behöver säkras?

March 7

Har snabbtorkande jäst behöver säkras?


För oerfarna bagare kan hembakat bröd vara en skrämmande projekt. Vanliga bakverk såsom kakor och kex kräver noggrann uppmärksamhet på mätning och teknik, men helt enkelt följa receptet noggrant är vanligtvis allt som behövs. Bröd är mer oförutsägbar eftersom de är beroende av levande organismer - jäst - för framgång. Ännu värre är jäst finns i många olika former, och anvisningarna för en typ behöver inte nödvändigtvis gälla för andra. Till exempel, "instant" eller snabb stigande jäst brukar inte kräver proofing.

En kort titt på en lång historia

Jäst bröd har gjorts i tusentals år, men det var först i slutet av 19-talet som franska biologen Louis Pasteur isolerade framgångsrikt jäst som ansvarar för att genomföra denna uppgift. Tillverkarna lärde sig snabbt att producera rena stammar av jäst, befria bröd bagare från nödvändigheten att upprätthålla opålitliga förrätter från en sats till nästa. Tillsammans med hög hastighet mjölframställning, banade detta vägen för modern industriell bröd bakning. Som en positiv bieffekt, gjorde det också livet lättare för hem bagare.

Söker Proof

Den första typen av jäst för att massproduceras var färskt, levande jäst, säljs kylda i små kakor. Det gör utmärkt bröd men är mycket ömtåliga, så det är inte väl lämpad att använda vid tillfälliga bagare. Aktiv torrjäst är en mer mångsidig produkt, som består av vilande jästceller rullade in runda korn. Det måste blötläggas i vätska innan det används, så att vätskan kan tränga in i skyddande beläggning av döda jästceller och återaktivera dessa vilande jäst. Detta kallas "bevisa" eller "proofing" jästen, eftersom tills du har slutfört detta steg kan du inte berätta om jästen inuti är fortfarande användbar.

Klar på ett ögonblick

Omedelbar eller snabb stigande torrjäst görs på ungefär samma sätt som torr aktiv jäst, men slutresultatet är annorlunda. Den är tillverkad i mycket finare granuler, med endast en minimal skyddande beläggning. Detta innebär att det kan absorbera så mycket fukt som den behöver från bröddeg, utan att behöva det preliminära steget av provtryck. Brödet kommer helt enkelt att börja stiga, eftersom jästen blir helt rehydrerade och börjar föröka sig. Denna snabba aktivering gör omedelbar jäst ett bra val för snabb stigande limpor beredda i ditt bröd maskin eller stå mixer. Långsamt stigande hantverksmässiga bröd är oftast bäst med äldre stil aktiv torrjäst.

Undantaget som bevis regeln

Även proofing omedelbar jäst inte regel krävs, kan du ibland väljer att göra det ändå om du inte är säker på sin fräschör. En bortglömd paket jäst förlorade i djupet av ditt skafferi, eller en påse som köpts från bulk livsmedel butik, kanske inte behålla sin fulla komplement av livskraftiga jäst. Att ta reda på säker, mäta en del av den varma vätskor för din deg och rör i socker. Tillsätt jästen, och vänta på fem till åtta minuter. Om jäst är fortfarande bra, kommer det att skumma frikostigt på den tiden och avger en glatt jäst lukt. Om det misslyckas att skumma kraftigt det är gamla och trötta, och bör inte användas.


  

Kommentar