Näringsbehov hos äldre

May 17

Näringsbehov hos äldre


Som ni ålder, dina näringsbehov flytta eftersom din kropp förändras, med resultat som gallring av ben. Din kropp kanske inte kan ta upp näring från livsmedel som det brukade, vilket leder till näringsbrist. Några av dessa brister kan lämna dig svag och trött och gör dina ben mer mottagliga för frakturer och raster.

Järn

Järnbrist anemi är vanligt hos äldre, enligt American Academy of Family Physicians. De främsta orsakerna är typiskt kronisk sjukdom, myelodysplastiskt syndrom och gastrointestinal blödning. Om det inte finns någon blodförlust, såsom gastrointestinal blödning på grund av sår, tjocktarmscancer eller blödningsrubbningar kan järnbrist ta flera år att utveckla. Om järnbrist orsakas av förlust av blod, kan bristen utvecklas mycket snabbt. Din läkare kan rekommendera att öka din järnintaget och berätta att ta en järntabletter.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 brist är också ett vanligt problem hos äldre. Din kropp behöver vitamin B-12 för att framställa DNA och RNA och för att bibehålla friska nervceller. B-12 har ett nära samarbete med vitamin B-9 för att hjälpa järn funktion i kroppen och för att reglera bildandet av röda blodkroppar. Vanliga orsaker till vitamin B-12 brist inkluderar malabsorption störningar såsom Crohns sjukdom, dålig kost och låg magsyra, som kroppen behöver för att absorbera vitamin B-12. Din läkare kan rekommendera vitamin B-12 från injektioner eller ett tillägg.

Kalcium

Inte får tillräckligt med kalcium är ofta ett problem för de äldre, särskilt kvinnor. Kvinnor tenderar att förlora stora mängder benmassa förlossningen och amning. En kost som saknar kalcium på regelbunden basis kan också leda till kalcium brister. Utan tillräckligt med kalcium, kan dina ben blir sköra och svaga. Detta gör dig mer benägna att skador såsom höft förskjutning, brutna handleder och vrister. Du skulle också vara mer mottagliga för att bryta armar, ben och revben. Dina tänder kan också förlora styrka, eftersom de i hög grad är beroende av kalcium. Din vårdgivare är sannolikt att rekommendera att du ökar din mjölkintag eftersom mejeriprodukter är rika på kalcium, och han kan råda dig att ta kalciumtillskott.

Vitamin D

Vitamin D arbetar med kalcium för att hålla dina ben starka och friska. Äldre män och kvinnor inte kan få tillräckligt med D-vitamin på grund av en brist i deras diet eller vistas inomhus för mycket. Din kropp kan göra D-vitamin, men bara efter att du har varit i solljuset. Utan solljus, är det enda sättet att få D-vitamin från kosten. Mejeriprodukter är typiskt berikade med vitamin D.


  

Kommentar