En Mage djur som äter gräs Växter

April 19

En Mage djur som äter gräs Växter


Dietary anpassningar att djuren att överleva på tillgängliga resurser, utnyttja växt- eller djurbaserade livsmedel källor. Växtätare eller växtätande djur, har utvecklats för att extrahera en stor mängd av näringsämnen från relativt dåliga livsmedel, såsom gräs. De flesta gräsätande djur har fyra kamrar mage som tillåter mat att passera långsamt genom mag-tarmkanalen, förlänga utvinning av näringsämnen. Vissa arter använder en enda mage, kompensera den låga halten av deras foder näringsämnen genom att konsumera stora mängder.

Jättepanda

Ikoniska och sällsynt, är jättepandan (Ailuropodamelanoleuca) en av de äldsta arter av björn, som ibland kallas en levande fossil. Känd för sin slående svart och vit päls, jättepandor lever i avlägsna bambuskogar i centrala Kina. Subsisting främst på bambu, den största gräsarter, pandor förlita sig på enorma kvantiteter av mat för att överleva, ibland förbrukar mer än 30 pounds av bambuskott i en dag. Paradoxalt nog, trots att pandor klassificeras som köttätare, omfattar bambu 99 procent av deras kost. Evolutionsbiologer förstår inte varför övergången gjordes till en växtbaserad kost när fysiologiskt pandor är byggda för att konsumera kött, har bara en mage. Denna övergång till en låg närings diet kan vara orsaken till bristen på arten, genom att påverka reproduktionsfrekvens och livslängd negativt.

Röd panda

Finns i samma område som jättepandan, var röd panda (Ailurusfulgens) sedan länge ansetts vara en nära släkting till dess större namne, men den senaste tidens genetisk kartläggning visar att de är närmare släkt med fladdermöss än björnar. Utfodring främst på bambu, röda pandor är oförmögen att effektivt smälta cellulosarika löv och så bara konsumera skotten och anbuds stjälkar. Liksom jättepandan, de behöver för att äta stora mängder för att överleva, ibland äta en tredjedel av sin kroppsvikt i en dag, bearbeta denna mat genom en enda mage och långa tarmkanalen.

Kanin

Kaniner tillhör familjen Leporidae, som omfattar åtta släkten och 21 arter. De är växtätande däggdjur som livnär sig i stor utsträckning på gräs och annat växtmaterial. För att smälta låg näringsämne, fiberrik foder, såsom gräs, kaniner förlita sig på en komplex process av dubbelmatning att utvinna näringsämnen. När ätit, passerar gräs genom deras enda mage och är uppdelad i två typer av avföring: hårda pellets och mjuk avföring. De hårda pellets innehåller olösliga fibrer och osmält växtmaterial, medan mjuk avföring är en delvis smält och mycket näringsrika slemliknande massa som omedelbart konsumeras efter utvisning. Denna process maximerar näringsupptaget samtidigt minska den totala mängden av födointag behövs enligt Peter R. Cheeke, författare till "Rabbit Utfodring och näring."

pika

Pikas (Ochotona) är små växtätande däggdjur som omfattar över 30 arter. Bostad i den steniga gräsmarker i Nordamerika, Asien och Europa, Pikas är beroende av gräs för att ge de flesta av deras diet. På grund av sin höga ämnesomsättning, mata de ständigt hela sommaren medan skörd och torkning gräs för sina vinter butiker. Som kaniner, som är en nära släkting, Pikas dubbla smälta maten genom en enda mage för att extrahera mest näringsämnen. Även om de skiljer sig från kaniner genom att endast producera en typ av avföring, är det snabbt ätas och smältas igen.


  

Kommentar