Typer av Martinis

April 10

Typer av Martinis


Martini sägs ha sitt ursprung i 1860-talet, och ett antal recept har utvecklats under årens lopp. En blandning av gin och vermouth är den vanliga basen, men ersätta gin med vodka är en favorit variation. Vermouth kan vara röda eller vita, och cocktail omröres med is. Martini har länge varit marknadsförs som dryck val för sofistikerade människor.

klassiska Martini

Den klassiska martini innehåller gin och vermouth med den vanliga förhållandet mellan 4 delar gin till en del vermouth. Den två blandas med is och bör silas så att ingen is finns kvar i drycken och sedan garnerad med en oliv eller ett citronskal. Röd vermouth är sötare, medan vit vermouth är mindre söt. Antingen kan användas enligt önskemål, och minska mängden av vermouth gör cocktail torrare.

vodka Martini

Vodka martini är en välkänd variant på den klassiska martini, som populariserades av James Bond karaktär i Ian Flemings romaner. Vodka ersätter gin, med 4 delar vodka till en del vermouth. Annars är samma recept följt, och samma garnering används som den klassiska.

Champagne Martinis

En mängd olika recept används för champagne martinis. Grundreceptet består av 2 delar champagne till en del Cointreau apelsinlikör. Förbered Martiniglas genom att först sätta lite vatten och några isbitar i det och sedan placera den i frysen. Använd en shaker för att kombinera ingredienser och lägga till kylt glas. Garnera med färska hallon. Variationer inkluderar användning av champagne med vodka och eventuellt med tillsats av en apelsinsmak likör och granatäpple juice. En annan variant använder en blandning av champagne, torr vermouth, vodka och Maraschino likör.

Martinez

Somliga hävdar att Martinez martini är det ursprungliga konceptet bakom martini cocktail haft idag. Den innehåller gin, söt vermouth, Angostura bitter och maraschino körsbär. Lika stora mängder av gin och vermouth används. Receptet är utformad för att smälta motsatta söta och bittra smaker, och den traditionella garnering är en snodd av citron. Ibland görs med mer populära torr vermouth. Om söt vermouth ingår, ger det Martinez en rödbrun färg.

Gibson

Gibson använder antingen gin eller vodka och har en inlagd cocktail lök som garnering. Beroende på önskad smak, är sex till åtta delar av gin eller vodka som används för att en del torr vermouth. Det sägs ha uppfunnits av konstnären, Charles Dana Gibson, som föredrog hans drinkar med syltlök.


  

Kommentar