Fakta Om Gouda ost

February 9

Fakta Om Gouda ost


Gouda är en ost uppkallad efter den holländska staden Gouda, men "Gouda" har blivit mer av en bred term och inte i samband med staden. Även Gouda ost har sitt ursprung i Holland, är den gjord i länder över hela världen, inklusive Australien, Nya Zeeland, Israel och Sverige. I Amerika är Gouda produceras främst i Wisconsin och New York state.

Klassificering

Gouda definieras som en halvhård ost; dessa typer av ost har oftast en mild smak, men kan ibland rökas för en rikare smak. Gourmet Gouda kan vara smaksatt med örter, spruckna peppar eller vitlök. Andra halvhårda ostar inkluderar havarti, mozzarella och Provolone. Halvhårda ostar är idealisk för matlagning eftersom de smälter lätt.

Historiska ritualer

I en tradition som går tillbaka till 1668, skulle bönder från närliggande städer föra sin ost till "Waag" eller väga hus i staden Gouda. Varje torsdag morgon, en "ost som väger" Ceremonin ägde rum och blev ett ärligt turistattraktion; Deltagarna fick även att prova äkta Gouda ost. År 2006 var det gamla Waag hus förvandlas till en ost museum, där det finns demonstrationer om hur man gör Gouda ost, Gouda ljus doppa och chansen att få vägde på ost skalor varje torsdag.

Förberedelse

Gouda är tillverkad av komjölk som är uppvärmd och odlas tills vassle och ostmassa separat. Ostmassan samlas och pressas till runda formar som liknar hjul. Blandningen sätter ett par timmar innan det är indränkt i en salt saltlösning, som förhindrar bakterier och ger osten dess speciella smak. Osten torkar ut för ett par dagar innan det beläggs i paraffinvax, typiskt rött eller gult, som tätar i fukt. Gouda kan åldras under några dagar eller över ett år.

typer

Det finns fyra typer av Gouda; barn Gouda, som vanligtvis har en röd vax beläggning och en extremt mild smak på grund av sin minimala åldringstiden; getmjölk Gouda, som har en skarpare smak på grund av användningen av getmjölk i stället för komjölk; American Gouda mest liknar den nederländska originalet och kan hittas i de flesta livsmedelsbutiker. Täckt i svart vax, är åldern Gouda härdades under två år och anses vara en sällsynthet bland ost experter.

Äta Gouda

Gouda kan pågå i kylskåpet för en månad. Gouda kan användas på bakad potatis och som en cheddar substitut i makaroner och ost. Gouda kan också kopplas ihop med bröd eller kex och frukt tillsammans med chardonnay eller öl. På en ostbricka, kan Gouda serveras tillsammans med en bleu cheese som Stilton och mjuka ostar som brie eller camembert.


  

Kommentar