Equine Health Symtom

April 17

Equine Health Symtom


Att ta hand om en häst är en heltid ansvar och kan ofta vara en utmaning. Enkla hälsokontroller kan vara till hjälp för att se till att din häst är frisk och mår bra. Utseende är en av de viktigaste nycklarna till att förstå vad som händer inne i hästens kropp. Även om det är viktigt att hålla dessa allmänna hästhälsosymtom i åtanke, är det också viktigt att inse vad som är normalt för din häst, eftersom varje djur varierar och har personliga vanor.

Hud

Hud och päls är representativa för allmän näring och hälsa. En glänsande päls reflekterar tillräcklig näring. En matt päls eller en päls med fläckar av hår saknas, innebär ett problem. Slöhet kan innebära att en häst är helt enkelt saknar en riktig kost med de näringsämnen den behöver. Saknade fläckar av hår, eller till växt på huden, kan beteckna en hudsvamp eller en infektion. Om du märker detta, är det bäst att kontrollera med din veterinär för behandling eftersom vissa infektioner behöver medicin, kan vissa behandlas med krämer som finns på din lokala häst butik och andra kan vara allergiska reaktioner eller utslag som kan försvinna på egen hand.

Ögon och näsa

Precis som huden, bör ögon inte vara tråkig. De bör inte heller vara grumlas, eftersom detta skulle kunna vara ett tecken på en vision problem. Om det finns någon urladdning från näsan (snor, blod, pus) din häst kan vara sjuk och du bör kontrollera med veterinären. Ofta efter träningen kan det finnas urladdning från näsan, och om detta inte är normalt för din häst, kan du be din veterinär om det. Frekvent hosta kan vara ett tecken på infektion eller en andningsproblem och bör utvärderas också.

Äta, dricka och gödselproduktion

Hästar bör ges två gånger per dag beroende på deras vikt och motion rutin. Om din häst börjar äta mindre än vad som är normalt för honom, eller inte äter alls, kan detta innebära en mag problem och bör kontrolleras omedelbart. Detta gäller även för gräs och hö. Om din häst är konsekvent att inte äta sin säd, se till att under tiden, medan du räkna problemet ut, har han fortfarande gott om grovfoder (hö och gräs) för att hålla magen fullt och tarmar fungerar.
Dessutom bör din häst alltid har gott om rent vatten och dricka under hela dagen.
Om din häst har svårt att producera urin eller gödsel, kan detta också vara ett tecken på ett internt problem. Var noga med att veta din hästs normal konsumtion och produktion så att du kan känna igen när något är fel.

hovar

Hovar skall vara runda med några hål eller sprickor i dem. Om du plockar upp hoven och titta på undersidan, bör det inte finnas någon dålig lukt och ingen svart färg. Undersidan bör inte heller vara mycket fuktig. Det är viktigt att hålla stenar och klippor av foten för att undvika blåmärken. Om din häst haltar på ena foten (eller mer) kan det betyda ett enkelt problem, såsom ett blåmärke, eller en mer komplicerat problem, såsom grundare.

Temperatur, puls och andning

Enligt horses-and-horse-information.com, bör en hästs puls vara mellan 38 och 40 slag per minut, och något över 80 är oroande. Detta kommer att variera från häst till häst, så återigen måste du vara bekant med ditt eget djur. En häst tar ca 8-10 andetag per minut och dess temperatur bör vara mellan 99,8 och 101,3 grader. Ändå kunde en häst andas så många som 16 gånger per minut. Denna variation är anledningen till att det är så viktigt att veta vad som är normalt för din häst. Om dessa vitala är onormala, prata med din veterinär. Ansträngd andning, upphöjda puls eller förhöjd temperatur är tecken på sjukdom.

Helhetsutseende

Precis som människor, bör hästar har en övergripande sund utseende. De bör vara uppmärksamma och medvetna om sin omgivning, visas inte tråkig eller ointresserade. Om en häst verkar slö eller omedveten om vad som händer, bör du ytterligare undersöka eventuella andra symtom eller problem och prata med din veterinär. Slutligen, om du är osäker på din hästs hälsa, prata med din veterinär omedelbart - inte ta några chanser.


  

Kommentar