Vegetariskt Stir Fry med kokosmjölk & jordnötssås

June 10

Vegetariskt Stir Fry med kokosmjölk & jordnötssås


Bangkok gator puls med en unik naturlig energi. Livets rytmer gå igenom gränder, korridorer och försäljningsstånd. "Panang curry, 30 baht," gatuförsäljare drone. Stinkande sopor, ilande råttor och väderbitna ansikten börjar att suddas ut. Ett bett och du är tids reser till gamla Asien, ett land med exotiska rötter, kryddor, örter och proteiner. Du förundras över de komplexa smaker av söta växter, bitter lerkärl root; salthaltigt havet; och ångande, brännande solen. Låter utländska dialekter, tom prat, slip wok skrapning och motorcykel brummar blekna. Glömma Bangkok. Du kan njuta av en äkta thailändsk vegetarian curry maträtt direkt från ditt eget kök.

Instruktioner

1 Vegetariskt Stir Fry med kokosmjölk & jordnötssås

Thailändska ingredienser inkluderar rhizomer, exotiska frukter, grönsaker, nötter, löv, chili och rötter.

Börja förbereda pastan genom kokning jordnötter i 45 minuter tills de mjuknar. Lägga till en bit av vatten till jordnötterna som de som kokar så att kastrull inte går torr. Tappa jordnötter och ställ dem åt sidan för att svalna. Rosta kummin, koriander och muskot i en liten stekpanna och ställ åt sidan för att svalna. Blöt chilipeppar under 10 minuter i vatten. Ta bort chili frön och stjälkar och boka en chilipeppar för garnering. Skala och skiva galangal rot. Ta bort den yttre grön stjälk av citrongräs och finhacka den vita, ätbara inuti glödlampa.

2 Vegetariskt Stir Fry med kokosmjölk & jordnötssås

Torgför i utomhusmarknader, är fågel chili Thailands favorit hot chili.

Gör en jordnöt chili pasta. Du kan antingen en ren kaffebönor kvarn eller en mortel. Slipa kummin och korianderfrön och muskot till ett fint pulver. Mal de återstående nio chilipeppar med en nypa salt. Grind galangal skivor och citrongräs bitar tillsammans med hackad vitlök, koriander rot, schalottenlök och limeskal. Mal jordnötter sist. Pulverisera till en pasta.

3 Vegetariskt Stir Fry med kokosmjölk & jordnötssås

Odlas i ett varmt, fuktigt klimat, är den exotiska kokos massa och nektar används i matlagning.

Förbered garnering ingredienser. Klipp ut mitt ven av limeblad och använda en kniv för tunt flisa halva delen. Skiva chili i en vinkel. Ta bort basilikablad från stjälkarna och skölj med vatten. Ställ dessa ingredienser undan på en liten skylt nära spisen. Förbered grönsakerna. Skölj, klappa torrt och kub tofu. Skiva paprika och vit lök i strimlor. Sätt dessa ingredienser undan på en liten skylt nära spisen.

4 Vegetariskt Stir Fry med kokosmjölk & jordnötssås

Thailändare använda både blad och frukten av Kaffir linden i deras mat.

Värm wokpannan på medelhög temperatur. Tillsätt kokosgrädde. Låt det koka i 3 minuter tills kokosolja börjar att separera. Tillsätt 5 msk. pasta och stek i en minut tills det blir doftande. Tillsätt kokosmjölk och låt det bubbla försiktigt. Ställ värme på medellång och tillsätt farinsocker, imitation fisksås och sönderrivna återstående limeblad. Rör om för att blanda. Lägg tofu, paprika och lök och låt sjuda i några minuter. Ta wok från brännaren och lägga till garnering. Servera genast med ångad jasminris.

Tips

  • Asiatisk stormarknad bär färska thailändska fågel öga chilipeppar, galangal rot, citrongräs stjälk, kaffirlimeblad, koriander rot och imitation fisksås. Om marknaden inte lager imitation fisksås, leta efter en svampbaserad tunn sås i en flaska. Thai purister använda en mortel och mortelstöt i stället för en kaffebönor kvarn för att pulvrisera pastan. Känn dig fri att använda mortel; dock vara medveten om att denna metod kräver en stark arm och hand för att pulvrisera kryddorna.
  • Hantera chilipeppar med försiktighet. Använd engångshandskar kök eller använda pappershanddukar för att förbereda paprikorna. De kan bränna din hud och ögon, så noga med att inte gnugga sig i ögonen om du har några oljerester på händerna från paprikorna. Handtagen på dina krukor och wok kan genomföra en hel del värme så bär vantar eller grytlappar när du håller i handtagen.

  

Kommentar