Öronskabb medicinering för hundar

June 2

Öronkvalster har en 3-veckors livscykel, så de flesta behandlingar kommer att användas under en period av 4 till 6 veckor. Detta för att säkerställa att alla kvalster har dödats av. Öronskabb är mycket smittsam, så om en hund i ett hushåll är angripna, bör de andra behandlas också. Genom att behandla alla dina hundar, kan du se till att en ny angrepp inte kommer att inträffa (se referenser 2 och 3).

Symtom på öronskabb

Innan du administrerar någon behandling för misstänkta öronskabb, måste du kontrollera deras närvaro. En av de mest uppenbara tecken på öronskabb är en tjock, rödaktig svart skorpa inne i öronen. Detta åtföljs ofta av uppenbar irritation, såsom rodnad från överdrivet repor öronen. Hunden kan också ha mer öronvax än vanligt. Han får ofta skaka på huvudet i ett försök att bli av med de irriterande (se referenser 2 och 3).

Rengöring av öron

Före applicering medicinering, rengör ut din hunds öron. Överskottet vax och knaprig skräp måste tas bort så att medicinen helt kan tränga igenom. Annars kommer medicineringen bara flyta på vaxskiktet (se referens 2 och 3).

För att rengöra hundens öron, använda en öronvax rengöringslösning från en djuraffär eller din veterinär. Häll lite lösningen på en steril bomullstuss och placera den i hundens öra. Tryck inte på bomullstuss ner i örat; dra upp för att dra ut skräp. Använd inte bomullspinnar, som kan driva skräp längre in i örat.

insekticider

Läkemedel för öronskabb går under flera namn. De vanligaste generiska namn är Rotenon och pyretrin. Du kan se dessa namn på läkemedel som är direkt ordinerats av en veterinär. I en djuraffär, kan Rotenon kallas Ear Mitecide, öronskabb Lotion eller Ear Mitecide. Samtidigt kan pyretrin gå av namnen på Nolvamite, Mita-Clear eller Cerumite.

Alla dessa läkemedel är en form av insektsmedel. En av de vanligaste aktiva beståndsdelarna i många insekticider är ivermektin, vanligt förekommande i hjärtmask preventatives såsom Heartgard, samt flera lopp preventatives. Vissa raser, såsom collie och sheltie, har visat överkänslighet mot ivermektin. Ägare av dessa raser bör söka alternativa läkemedel (se referens 3).

Örondroppar

Örondroppar är den vanligaste formen av medicin som föreskrivs för öronskabb. De kan förskrivas av din veterinär eller de kan köpas över disk på en djuraffär.

För en valp första angrepp, eller till och med som en försiktighetsåtgärd, kan din veterinär rekommendera endast en tillämpning av medicin. Äldre hundar med fullt utvecklad angrepp kräver medicinering två till tre dagar i veckan under loppet av fyra till sex veckor. Till exempel skulle medicinering appliceras på måndag, tisdag och onsdag för fyra till sex veckor tills angrepp har klarats upp. Emellertid kommer längden av behandling varierar beroende på svårighetsgraden av örat kvalster angrepp.

Krämer

Din veterinär kan ordinera en aktuell antibiotika kräm om din hund verkar ha en infektion förutom öronskabb. I de flesta fall kommer öronskabb medicin och antibiotika måste tillämpas vid skilda tidpunkter. Tillämpa dem samtidigt kan hindra varje från att ha full effekt.


  

Kommentar