Livsmedel skadliga för hundar och katter

June 2

Livsmedel skadliga för hundar och katter


En kommersiellt förberedd kost kan se till att din hund eller katt får alla de näringsämnen som den behöver utan några farliga biverkningar. Om du vill mata din älskade husdjur enstaka matrester, bör du bekanta med de potentiellt skadliga livsmedel för att undvika att äventyra djurets hälsa.

Frukter, nötter och grönsaker

Vissa frukter och grönsaker är säkra för husdjur, inklusive morötter och ärtor, men andra kan vara giftiga. Undvik att ge din hund eller katt vindruvor, russin, lök, avokado, tomat blad, potatis blad, vitlök och äpple frön. Också undvika gropar såsom persika gropar, körsbärskärnor och aprikos gropar, och nötter som macadamianötter och valnötter. Druvor och russin är särskilt skadliga eftersom de kan orsaka njursvikt, och avokado innehåller persin, som är giftigt för hundar och andra små däggdjur.

svampar

Ge aldrig mögliga livsmedel till en hund eller katt, även livsmedel som tillagats för konsumtion, såsom ädelost. Dessutom, aldrig ge svamp till en hund eller katt, eftersom de kan orsaka allvarliga gastrointestinala problem. Jästdeg är farligt också, eftersom det kan fortsätta att stiga i djurets mag-tarmkanalen. Efter jästen har stigit och kokta, denna risk inte längre gäller, och du kan mata ditt husdjur bröd i små doser. Om utfodring ditt husdjur kött och ägg, se till att koka dem ordentligt, som svampiga kött och råa ägg kan vara skadligt.

Koffein

Koffeinhaltiga produkter, såsom choklad, te och kaffe innehåller ämnen som kallas metylxantiner, vilket kan öka djurets hjärtfrekvens, bidra till sjukdom, kräkningar, och i vissa fall till och med döden. Ge aldrig din hund eller katt någon produkt som innehåller koffein.

Mjölk

Även om du kanske frestas att ge din katt en varm tallrik mjölk, bör du undvika att göra detta till varje pris. Katter och hundar kan inte riktigt smälta mjölk på grund av en oförmåga att bryta ner laktos, och konsumtionen av mjölk kan leda till diarré och matsmältningsproblem.

Alkohol

Alkohol kan orsaka matsmältningsproblem i en hund eller katt, samt problem i samband med det centrala nervsystemet. I vissa fall, kan djuret falla i koma eller dö. Även små mängder alkohol är mycket farliga för ett djurs hälsa, så hålla det borta från ditt husdjur till varje pris.


  

Kommentar