Vad är Datumfrukter?

May 20

Vad är Datumfrukter?


Datum frukter är en produkt av den Phoenix dactylifera eller dadelpalm. Den dadelpalm är ett träd vanligt förekommande i Mellanöstern samt Nordafrika. Datum är en av de äldsta odlade livsmedel i världen och är en stapelvara i Mellanöstern köket och kultur; en dadelpalm pryder även Saudiarabiens flagga. Även datum är hemma i Mellanöstern, kan de odlas i andra regioner som har ett varmt klimat.

Kort historik om datum

I den 3: e årtusendet BC datum nämndes i epos av Gilgamesh, en av de äldsta kända litterära verk. Datum syntes också på egyptiska hieroglyfer och blev en överlevnads mat för nomadstammar som reser i hela Mellanöstern. Datumet och dadelpalm funnit sin väg in i början av konst. Dadelpalmer var ett populärt motiv för mosaik i det gamla Rom.

Områden i Odling

De länder som har den högsta andelen datum odling och produktion ligger i Mellanöstern. Egypten leder i tillverkningsdatum. Cirka 70 procent av världens datum kommer från Egypten. Andra länder som producerar stora mängder datum är Irak, Iran, Pakistan, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Algeriet, Sudan, Oman och Libyen. I USA, är alla datum som produceras i extrem södra Kalifornien. På många ställen, datum är fortfarande handplockade, men maskiner används för större produktion.

Användningsområden för datum

Datum är oftast bäst när ätas färska, men de är vanligen torkas och urkärnade. Torkade dadlar behålla deras näringsvärde och upprätthålla fräschör under några månader vid förvaring i rumstemperatur. Datumet har en söt, söt smak som fungerar bra som en efterrätt. Urkärnade datum kan vara fyllda med mandelmassa, nötter eller kanderade apelsinskal för en traditionell USA Mellanöstern dessert. Datum kan också ätas, används vid bakning eller salta rätter. Datum pasta och sirap används som ett alternativ till rörsocker som sötningsmedel.

Näring

Datum är mycket näringsrika. De är en bra källa till många vitaminer, inklusive vitamin A och K, folsyra, niacin, tiamin, pantotensyra, pyridoxin och riboflavin. Datum är också rikt på koppar, järn, kalcium, magnesium, mangan, fosfor och zink. Datum är höga i fiber och förhindra LDL-kolesterol absorption. Även om datum är en super frukt, de är höga i naturliga sockerarter som inte kan passa dem på en låg kolhydrat diet eller diabetiker.


  

Kommentar